Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Krakow

Intro

Oppdag den sjarmerende byen

Krakow ligger sør i Polen og er en svært vakker og historisk by som har fått sin oppsving litt senere enn andre østeuropeiske storbyer. Mens mange allerede har besøkt Praha, Riga, Tallinn og Budapest, har Krakow ligget litt i skyggen. Men byen er nå virkelig i ferd med å blomstre ordentlig, og flere og flere reiseglade får øyene opp for denne perlen av en by. Den er en av Polens vakreste byer, og Gamlebyen, med middelalder- og renessansearkitektur og sine gotiske kirker, står på UNESCOs verdensarvliste. Byen har blitt et populært reisemål for nordmenn som vil på billig shopping, og mange reiser på helgeturer til Krakow for å shoppe. Er du på shopping i Krakow kan det hende du også dumper borti en filminnspilling med middelaldertema, da denne gamle delen av byen gjerne brukes til kulisser både for nasjonale og internasjonale filminnspillinger.

continued

Polen er fortsatt et veldig bra land å reise til for de som har begrenset budsjett. Å reise dit kan gjøres billig, og når du sparer penger både på flyreise og generelt lave priser gir det større frihet til å blant annet shoppe ganske fritt. Bra shopping, god mat og mange ulike aktiviteter gjør at Krakow er en veldig fin by å besøke. Og det er ikke bare standardvarer man finner her. Hvorfor ikke bruke turen til å oppleve noe helt spesielt, og kanskje kjøpe med deg noe til familie og venner hjemme? I Krakow finner du også det som kanskje er verdens minste godtebutikk. Ciuciu heter den, og du finner den på Golebia Street – midt blant butikkene du shopper klær i. Innehaverne lager mye av godteriet for hånd og du kan følge med på prosessen mens du er der inne. Det hevdes at oppskriftene er fra 1700-tallet.

Top things to Do

Variert shopping i Krakow

Polen er fortsatt et veldig bra land å reise til for de som har begrenset budsjett. Å reise dit kan gjøres billig, og når du sparer penger både på flyreise og generelt lave priser gir det større frihet til å blant annet shoppe ganske fritt. Bra shopping, god mat og mange ulike aktiviteter gjør at Krakow er en veldig fin by å besøke.

Byens shoppingområder

Mye av shoppingen i Krakow foregår i Gamlebyen og spesielt rundt det store torget Rynek Glówny. Det går ikke an å gå glipp av dette når du er i byen, siden det tross alt er Europas største middelaldertorg. Torget er en møteplass for byens innbyggere, og det myldrer av kafeer blant butikkene.

Florianska Street ligger i Gamlebyen og er en av de eldste gatene i Krakow. I dag vrimler det av folk i den bilfrie gaten. Florianska er i tillegg byens største shoppinggate. Her bør du bruke noen timer, for det er så mange skjulte perler langs denne gaten. På hver eneste ledige plass har det klemt seg inn noen som selger noe spennende. I bakgårder, på loft og i kjellere finnes det kremmere av et eller annet slag, godt blandet med designerbutikker, antikvitetsbutikker, sportsbutikker og bokhandlere.

Golebia Street er også en gate i Gamlebyen. Den har tidligere huset universitet og jødiske keramikkunstnere, men mye har skjedd gjennom historien. I dag er gaten et utmerket sted å gå for å finne de litt spesielle butikkene med det rare i, og for å sette seg på en hyggelig kafé for en pust i bakken.

Finn unike ting i Krakow

Det er et godt utvalg av alternative butikker i Krakow. Et godt tips til en veldig annerledes butikk enn hva du finner i Norge, er Szambelan. Her finner du forskjellige drikkevarer, samt noen oljer og eddiker, som du kan prøvesmake før du kjøper. Når du har funnet den eller de typene du liker best, velger du deg ut en passende flaske som fylles opp av innehaveren. I Krakow finner du også det som kanskje er verdens minste godtebutikk. Ciuciu heter den, og du finner den på Golebia Street – midt blant butikkene du shopper klær i. Innehaverne lager mye av godteriet for hånd og du kan følge med på prosessen mens du er der inne. Det hevdes at oppskriftene er fra 1700-tallet.

Markedet Hala Targowa er også et sted for å finne unike ting. Mellom det Jødiske distriktet og kjøpesenteret Galeria Kazimierz finner du et stort utvalg av frukt og grønt på hverdagene, men søndager forvandles plassen til et loppemarked hvor du kan finne nesten alt mulig. Antikviteter, frimerker for samlere, vinyler, keramikk, smykker, bøker og klær. Mye er rart, men kommer du tidlig søndag morgen kan du gjøre noen kupp på ting du liker. Hvis man er flink til å prute, kan kuppene bli mange!

Kjøpesenter Krakow

Galeria Krakowska er et nytt kjøpesenter i Krakow. Det ble ferdig bygget i 2006 og i dag finner du rundt 270 butikker i de tre etasjene. Utvalget er godt fordelt på klær for kvinner og menn, samt en del sportsbutikker og elektronikk. Du finner også kafeer og restauranter her, så det er ikke noe problem å tilbringe i alle fall et par timer på dette senteret. Det ligger nært både sentralstasjonen og Gamlebyen, på Pawia Street, og er åpent alle dager.

Krakow Plaza kan du shoppe i rundt 100 butikker med kjente merkevarer, bare 5 minutter unna sentrum med taxi. På senteret har de variert underholdning, med bowling, IMAX kino og en eventyrpark, så hit er det bare å reise med små barn.

Like ved Krakow Plaza finner du kjøpesenteret M1. Finner du ikke noe du liker på det første senteret, er det bare å gå over til det andre. Ytterligere 140 butikker ligger her, hovedsakelig klesbutikker, men også en hel del elektronikk som du kan gjøre kupp på.

Galeria Kazimiers ligger litt utenfor byen, men det går gratis busser fra området rundt slottet. Det er et stort kjøpesenter hvor du finner rundt 100 kvalitetsbutikker. På senteret er det også god underholdning, for Krakows beste kino holder til her. Et godt utvalg restauranter på dette kjøpesenteret gjør shoppingopplevelsen komplett.

Bonarka City Center åpnet i 2009, og her finner du det aller meste du trenger for å fylle en hel dag med shopping og aktiviteter. Senteret huser rundt 150 butikker – som byr på lokale og internasjonale merker. De har mange motebutikker rettet mot kvinner, store sportsbutikker og et godt utvalg elektronikk. I tillegg finner du kino, kunstgalleri, kafeer, teater og treningsstudio.

For en litt annerledes opplevelse av kjøpesenter i Krakow, må du besøke den store markedshallen som stekker seg over hele den ene langsiden av torget Rynek Glówny. Hallen er 700 år gammel og på grunnplanet finner du et meget godt assortert utvalg av suvenirer og håndverk. I andre etasjen finner du Krakow National Museum som siden 1880 har utstilt polsk kunst, blant annet Jan Matejkos berømte malerier på størrelse med kinolerreter. Museet huser også den ene av hallens to kafeer, og den i museet har en takterrasse med utsikt over hele torget. Den andre kafeen er fra 1910 og er romslig og vakkert innredet.

Did you know that?

Visste du at …

… navnet Krakow sies å stamme fra en hersker ved navn Krakus? Det var etter sigende han som bygget byen på hulen der den grusomme dragen led nederlag. Kjært barn har mange navn sier man jo, og dette gjelder definitivt for Krakow. Andre navn som brukes om byen er Cracow, Krakov, Krakko, Krokuva, Krakau, Cracovia, Cracovie, Kpakob, Krakiv og Kroke. (Kilde)

… Krakow har vært på verdensarvlisten siden 1978? Bare i Krakow – som ikke er så mye større enn Oslo – er det hele 6000 historiske steder og 2 millioner kunstverk. Krakow var en av de få byene i Polen som unnslapp massive ødeleggelser under andre verdenskrig. (Kilde)

Find things you can do in Krakow

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Innbyggerne i Krakow er ikke så interessert i de hektiske turistgatene. De tar heller turen til mindre lokale butikker i sidegater rundt om i byen. Det er i disse butikkene du kan finne klær i den ekte lokale stilen, og prisene er en god del lavere enn i de store handlegatene. Hvis du vil kle deg som polakkene under oppholdet ditt i Krakow, er det disse butikkene du bør se etter.

Det kan føles som om shopping og kulturopplevelser går hånd i hånd i Krakow. Flere butikker og markeder er plassert i historiske omgivelser, og det er litt typisk for byen å finne kombinasjoner av flere ting på samme plass. Artefakt Cafe ligger i området Kazimierz – som tidligere var sentrum i det jødiske samfunnet. Dette er et sted hvor du kan møte på interessante lokale innbyggere, mens du hører på en debatt, en konsert eller opplever kunst. De serverer øl fra små polske bryggerier, kaffe, te og enkel snack.

 

Hvis du befinner deg i Kazimierz, ligger ikke MOCAK langt unna. Dette er byens museum for moderne kunst, og det holder til i en bygning av glass og betong. Det er både faste og midlertidige utstillinger på museet. I museet er det både et bibliotek og en bokhandler, hvor du blant annet finner polske og engelske bøker om samtidskunst, filosofi og teater. Er du interessert i kunst vil også et besøk på Mostowa ArtCafe passe bra, som har små kunstutstillinger fra lokale artister. Her har de også et veldig originalt utvalg øl du ikke finner mange andre steder, og en hyggelig bakgård hvor du kan nyte sene kvelder.

Aktiviteter i Krakow

Det kan føles som om shopping og kulturopplevelser går hånd i hånd i Krakow. Flere butikker og markeder er plassert i historiske omgivelser, og det er litt typisk for byen å finne kombinasjoner av flere ting på samme plass. Artefakt Cafe ligger i området Kazimierz – som tidligere var sentrum i det jødiske samfunnet. Dette er et sted hvor du kan møte på interessante mennesker, mens du hører på en debatt, en konsert eller opplever kunst. De serverer øl fra små polske bryggerier, kaffe, te og enkel snack.

Hvis du befinner deg i Kazimierz, ligger ikke MOCAK langt unna. Dette er byens museum for moderne kunst, og det holder til i en bygning av glass og betong. Det er både faste og midlertidige utstillinger på museet. I museet er det både et bibliotek og en bokhandler, hvor du blant annet finner polske og engelske bøker om samtidskunst, filosofi og teater. Er du interessert i kunst vil også et besøk på Mostowa ArtCafe passe bra, som har små kunstutstillinger fra lokale artister. Her har de også et veldig originalt utvalg øl du ikke finner mange andre steder, og en hyggelig bakgård hvor du kan nyte sene kvelder.

Mat og uteliv i Krakow

Når du er ferdig med dagens shopping, kan det være greit med en ordentlig matbit. Krakow ligger syd i Polen, så i likhet med flere andre sentraleuropeiske land er ikke sjømat spesialiteten her. I stedet er kjøkkenet hovedsakelig basert på ingredienser som svinekjøtt og poteter, surkål og pølser, brune sauser og tykke supper. Det fine med Krakow er at flere restauranter som serverer tradisjonell polsk mat ligger i kjellere fra Middelalderen. Så om ikke maten er veldig eksotisk, er i alle fall beliggenheten det. Når det kommer til drikke er vodka nasjonaldrikken. Vin er ikke så populært blant polakker, men øl drikkes det derimot mye av. En halvliter koster ikke stort, men ikke forvent at den skal være iskald.