Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Gøteborg

Intro

Shopping i Gøteborg - en sjarmerende by

Gøteborg omtales ofte som den litt mer internasjonale storebroren til Oslo, og ligger omtrent 3 og en halv times kjøretur unna den norske hovedstaten. Byen er perfekt for en shoppinghelg – full av merker du ikke finner i Norge. I byen finner du også koselige kafeer, hvor du kan ta en pause fra shoppingen, mange gode restauranter og et variert uteliv. Gøteborg er delt opp i bydeler, som alle har sin egen sjarm. Men shoppingen blir gjerne konsentrert til noen få områder, så husk å sette av litt tid så du også får sett de resterende bydelene.

Gøteborg er en by full av inspirasjon. Svenskene er gode på stil, både når det kommer til klær og interiør. Er du fan av den skandinaviske stilen, er Gøteborg et bra sted å besøke. 

continued

Flere svenske designerhus er dedikerte nettopp til denne stilen, og det typisk skandinaviske gjennomsyrer mye av det du finner på shoppingfronten i Gøteborg. Byen har faktisk et eget designakademi som utdanner lokale talent. Enten du foretrekker kjøpesentre, bortgjemte perler i Haga eller kjedebutikker i hovedgatene, kan du være sikker på at Gøteborg har noe å by på!

Gøteborg er en liten storby, med nye og gamle bydeler, blå trikker som frakter innbyggerne gjennom byen, uavhengige butikker og kjøpesentre – og så ligger byen ved vannet! Øyene utenfor byen er lett tilgjengelige med ferger, og brukes flittig av gøteborgere selv, som er veldig glade i å være utendørs til alle tider på året. For litt naturopplevelser er en tur ut på øyene eller avslapping i en av parkene i Gøteborg et godt tips.

 

Top things to Do

Variert shopping i Gøteborg- Byens shoppinggater

Avenyn er hovedgaten i Gøteborg, og her finner du det største utvalget av rimelige kjedebutikker. Gaten er lang og ganske oversiktlig, så du kan gjøre unna shoppingen ganske så effektivt hvis du har et mål om det. Øverst i Avenyn står det en statue, og nederst finner du shoppingsenteret Nordstan. Vandrer du fra toppen og nedover vil du komme til torget Kungsportsplatsen, før du til slutt ender på Nordstan. Her finner du en samling kafeer det kan være hyggelig å slå seg ned på før man fortsetter shoppingen. Rundt torget ligger det mange bra butikker, og går du inn på Kungsavenyn bugner det av små og store butikker.

Kungsavenyn er brosteinsbelagt og veldig hyggelig. Gaten fortsetter over i Södra Larmgatan og det er fritt for biler hele veien. Dette innebærer at du uhindret kan krysse gaten fra den ene fine butikken til den andre. Det er et godt utvalg av klær for kvinner, men menn vil også garantert finne noe her. Til barn finner du både klær og leker, og det er mange butikker som selger artikler til hjemme – både svenske og internasjonale kjeder.

Östre Larmgatan, som fortsetter over i Fredsgatan er det heller ikke mangel på fristende butikker. Drottninggatan og Kyrkogatan krysser denne, så bruk litt tid i dette området. Gatene er trange, koselige og bilfrie, som mange andre shoppinggater i Gøteborg. Svenske uavhengige designere ligger vegg i vegg med kjedebutikker, og du finner et godt utvalg klær, sko og kosmetikk i alle disse gatene.

Liker du kreativ design og vintage-klær er bydelen Haga et åpenbart valg. Både de lokale innbyggerne og turistene elsker Haga, med sine brosteinsbelagte gater og små, koselige trehus. Det myldrer av snodige forretninger der, som har alt fra antikviteter til håndlage hatter. Hvis du er i Haga midt på dagen og får lyst på lunsj innimellom all shoppingen, skorter det ikke på hyggelige kafeer hvor du kan hvile bena. Porsjonene du får er gjerne store og gode, perfekt for en lang dag med shopping.

En bydel man heller ikke bør la passere er Linné. Hovedåren Linnégatan er sammen med kryssende Långgatorna en veldig trendy del av Gøteborg. Det er en litt bohemsk stemning der og du finner en hel del økologiske produkter, side om side med gourmetrestauranter, kafeer og etniske matbutikker. Butikker i Gøteborg romme det meste – gammelt og nytt, billig og dyrt, klassisk og moderne.

Utforsk byens kjøpesentre

Å gå på kjøpesenter i Gøteborg er veldig praktisk. De fleste har et godt utvalg av produkter og du trenger ikke reise langt ut av byen for å finne et senter som passer akkurat deg.

Det nevnte Nordstan er faktisk det største i Skandinavia og verdt et besøk hvis du liker en stilren blanding av det meste du trenger for å kle deg. Butikkene er et godt sammensatt utvalg som fører hovedsakelig sko, klær, tilbehør, kosmetikk og elektronikk. På Nordstan er det alltid et eller annet som skjer, enten det er motevisning, utstilling, konsert eller konkurranser. Hvis du kontakter Gøteborgs Turistbyrå, som ligger midt på Nordstadstorget, får du informasjon om alt som skjer – og hjelp til å fine frem i Gøteborg. Senteret ligger direkte knyttet til sentralstasjonen, så er du bare en svipptur i Gøteborg, eller vil shoppe litt før du reiser med tog eller buss, er Nordstan perfekt.

Et annet kjøpesenter i Gøteborg, Nordiska Kompaniet, inngår i en kjede av varehus med samme navn som du finner i andre byer i Sverige. NK er av det litt eksklusive slaget, men det er verdt å ta turen innom – du vet aldri når det er salg! Du finner 45 avdelinger med mote, tilbehør, skjønnhet og innredning fordelt på fire etasjer. NK ligger på Östra Hamngatan, midt mellom Kungsportsplatsen og Nordstan.

Arkaden er et litt mindre kjøpesenter i Gøteborg sentrum. På Fredsgatan har det ligget siden 1899, og det er en sentral del av Gøteborgs motearena. Du finner 25 butikker fordelt på 3 etasjer i senteret – med fokus på mote, design og innredning fra de aller beste varemerkene. Senteret har folk i 20-årene som målgruppe, uten at det skal ekskludere noen.

Et litt annerledes shoppingsenter er Kronhuset med Kronhusboden, som ligger rett bak Gustav Adolfs Torg. Det ble bygget på midten av 1600-tallet og er i dag et senter for håndverk. Det er som et gammeldags torg, med glassblåserhytte, sjokolade- og karamellbutikk, interiørbutikk, urmakeri, skinnverksted og kafe og konditori. Perfekt for juleshoppingen, hvis du velger å legge den til Gøteborg.

Bor du litt sør for Gøteborg når du er på besøk i byen, kan det passe å utforske Frölunda Torg. Der finner du hele 200 butikker med alt du trenger innen mote, innredning, sport og kosmetikk. Det finnes bokstavelig talt noe for alle. Hvis du er sulten kan du stikke innom Sveriges største Hemköp også – en veldig innholdsrik matbutikk.

Did you know that?

Visste du at …

… Haga er en tidligere arbeiderklassebydel? Den er Gøteborgs eldste bydel, og i dag er den svært populær blant både lokalbefolkning og turister. På Café Husaren kan du få kjøpt det som må være Sveriges største kanelbolle. Den kan i hver fall mette to! Bydelen kunne vært enda større i dag, hadde det ikke vært for at 34 hus ble revet i 1690, for å gjøre plass til en passasje mellom bymuren og festningen.

… Gøteborg har sitt eget pariserhjul, tidligere kalt Göteborgshjulet? Våren 2012 ble det flyttet fra havneområdet til Liseberg, så det heter nå Lisebergshjulet. Det er 60 meter i diameter og har 42 gondoler. 18. juli 2012 ble hjulet brukt til å slå verdensrekorden i ”flest nasjonaliteter på samme tid sammen i en attraksjon i en fornøyelsespark”. Det ble gjort offisielt i Guinness Rekordbok og tallet var 72 nasjonaliteter, 22 flere enn forrige rekord.

… Petter Stordalen er så glad i Gøteborg at han kjøpte opp det gamle posthuset og gjorde det om til et av Gøteborgs fineste hotell? Gammel arkitektur er beholdt, men ny og moderne innredning er på plass. Festen for å åpne hotellet kostet 10 millioner og hadde konsert med Madcon og Timbuktu – norske og svenske artister (Kilde).

The local perspective

De lokale innbyggernes favoritter

Når du har gjort unna det du planla av billig shopping i København, kan du ta turen til en av byens juveler – Stora Saluhallen – Som er en yndet severdighet for besøkende og ikke minst Gøteborgerne selv. Dette er det største innendørsmarkedet i Gøteborg og huser over førti butikker og spisesteder. Om du trenger en liten pause fra shoppingen, kan et besøk til Saluhallen være av interesse, hva med en liten matbit eller en forfriskende leskedrikk? Du kan også fortsette shoppingen her, ettersom markedet selger ulike delikatesser, krydder, kaffe og ost fra hele verden, som kan være spennende å ta med hjem til Norge.

Annet å gjøre i Gøteborg

Shopping i Gøteborg kan være krevende for selv den sprekeste i lengden, så heldigvis finnes det et godt utvalg av steder å slappe ordentlig av på. Vi har nevnt Haga som et bra sted for shopping, men i området finner du også Hagabadet, som er en severdighet i seg selv. Stedet har eksistert siden 1876 og interiøret tyder virkelig på at dette er et gammelt og ærverdig sted.

Liker du adrenalin når du er på ferie, bør du ta turen til Liseberg, Sveriges kanskje mest kjente tivoli. Det ligger nesten midt i byen, og har karuseller og aktiviteter som passer alle. I tillegg til alt det morsomme i fornøyelsesparken, finner du også hager, en skulpturpark, barer, samt konsertscener og ikke minst julemarkedet fra midten av november. Gøteborg er veldig koselig rundt jul og markedet på Liseberg setter en ekstra spiss på det hele. Du kan finne flere koselige hotell i Gøteborg i nærheten av fornøyelsesparken. 

Gøteborg er viden kjent for å være en fantastisk by hvis du vil ha skikkelig god sjømat. Byen ligger jo midt på vestkysten i Sverige og møtet med havet har resultert i mange gourmetrestauranter. Stoltheten og de gode råvarene har resultert i at flere Michelin-stjerner har blitt delt ut til byen.