Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Gdansk

Intro

Billig shopping i Gdansk

Planlegger du en shoppingtur til Gdansk? Frister en weekend fylt med shopping, kultur og god mat? Dette er din guide for å sikre at du får med deg det Gdansk har å by på av butikker, kjøpesentre og billig shopping. Til tross for at det meste av shoppingmuligheter befinner seg i kjøpesentre lokalisert utenfor bykjernen, er det ingenting som tilsier at man ikke bør gå en tur i gamlebyen. Her kan du beundre flott arkitektur, og det er nærmest umulig å ikke elske de fargerike bygningene. I gamlebyen er det et stort utvalg av butikker som selger smykker, edelstener og perler. Særlig er det et stort utvalg av rav. Like i nærheten av gamlebyen i Gdansk finner man kjøpesenteret Madison som med sine omkring hundre butikker, byr på gode muligheter for shopping. Her finner man alt fra sminke til klær og sko.

continued

Gdansk er allerede kjent for gode og billige spamuligheter, men er også et yndet reisemål for nordmenn på jakt etter lave priser. Under kommunisttiden på syttitallet var det nesten ikke en vare å få kjøpt i Polen, men dette har totalt endret seg. I Gdansk finner du i dag et stort utvalg butikker både med polske og internasjonale merkevarer.  Prisene på internasjonale merkevarer ligger omtrent på samme nivå som i Norge, men dersom du ønsker billige varer er det godt utvalg blant de polske merkevarene. Men én ting er i alle fall sikkert: du drar neppe fra Gdansk med tom koffert. I Polen bruker de myntenheten zloty. En zloty tilsvarer cirka to norske kroner, noe som gjør det enkelt å doble prisen i zloty for å få den norske prisen på varen. Slik kan man regne om på en enkel måte.

Top things to Do

Kjøpesenter Gdansk

Dersom du foretrekker kort avstand mellom butikker, er kjøpesentre din venn. Under ett og samme tak finner du et bredt utvalg av butikker, og Gdansk byr på moderne shoppingsentre for noen og enhver. De fleste sentrene i Gdansk har åpningstider som tilsvarer det vi kjenner fra Norge, hvor butikkene er åpne fra rundt ni om morgenen til ni om kvelden – men dette kan variere fra kjøpesenter til kjøpesenter. I tillegg er de åpne på søndager, hvor åpningstidene gjerne er kortet ned noen timer. Så her er det bare å slå seg løs med shoppingen!

Et av de større kjøpesenter i Gdansk er Galeria Baltycka, som ligger i Aleja Grundwalska 141. Det er lett å komme seg hit ved hjelp av kollektivtrafikk – flere buss- og trikkeforbindelser passerer kjøpesenteret. Det består av 200 butikker med et bredt utvalg av accessoirer, sminke, sko, moteklær og treningstøy. Spisestedene serverer både polsk tradisjonell mat og internasjonale retter, og i tillegg finner du et utvalg av kjente matleverandører, som Burger King, Starbucks og KFC, dersom det frister mer.

Om du ikke er fornøyd etter å ha vandret i Galeria Baltycka, finner du kjøpesenteret Manhattan et minutts gange unna. Det består av åtte etasjer med butikker hvor du finner det meste både av klær, sminke, mat og apotekervarer. I tillegg inneholder bygget både treningssenter, bibliotek og bowlinghall – så kjøpesenteret byr på absolutt noe for enhver smak.

Like i nærheten av gamlebyen i Gdansk finner man Madison. Kjøpesenteret, med sine omkring hundre butikker, byr på gode muligheter for shopping. Her finner man alt fra sminke til klær og sko. Det er også gode muligheter for å ta seg en pust i bakken ved å besøke mange kafeer og restauranter.

Outlet Gdansk

Er du på jakt etter et outlet i Gdansk, er Fashion House å anbefale. Dette ligger rett utenfor Gdansk sentrum, og du kan raskt ta deg dit med enten med buss, bil eller taxi. Her kan du boltre deg i over 100 butikker på til sammen 16 400 kvadratmeter. Fashion House Gdansk har til enhver tid en mengde varer nedsatt med 30–70 prosent, så det er gode muligheter for å gjøre et kupp på kjente merkevarer innen klær, sko og tilbehør. Hvis du har barn med deg, er det muligheter for å ta en pause mens barna leker i et eget lekeområde. Man kan også ta seg en matbit i den tilhørende mathallen.

Vintageshopping, antikviteter og andre rariteter i Gdansk

Dersom du er interessert i vintage og antikviteter, er det heller få muligheter i Gdansk. Ødeleggelsene etter andre verdenskrig gjorde at det ikke var mye igjen av Polen, inklusive Gdansk. Men det finnes allikevel noen steder, blant annet har vintagebutikken Lolay Vintage Boutique, som ligger i Ulica Św. Ducha 87–89, et rikt utvalg av klær. Også i gaten Ulitsa Maricka er det mulig å finne antikviteter. På adressen Czerwony Dvor 33 finner man loppemarkedet Zielony Rynek, hvor det er boder med alt fra klær og møbler til antikviteter. Åpningstidene her er varierende, men som oftest er markedet åpnet fra rundt kl. 10–11 til 14–15.

Did you know that?

Visste du at …

… Hala Targowa betyr markedshall? Bygget som rommer Hala Targowa Gdansk ble ferdigstilt i 1896, men er i dag en mer moderne markedshall og et kjøpesenter som har bevart sin arkitektoniske opprinnelse. Her finner man et rikt utvalg av kjøtt, brød, grønnsaker og søtsaker, i tillegg et mindre utvalg klær og tilbehør. Det som gjør Hala Targowa enda mer særegent, er at under oppussing av bygget, i perioden 1999–2005, ble det gjort arkeologiske funn under bygningen. Funnene består for det meste av eldre keramikk. Disse er nå utstilt i kjøpesenterets første etasje, og er gjort tilgjengelig for besøkende. (Kilde)

… Gdansk, Gdynia og Sopot ofte omtales som tricity, eller trippelbyen, på norsk? Disse tre byene ligger geografisk nær hverandre, noe som gjør det enkelt å besøke både Sopot og Gdnyia om du er i Gdansk. Det er rimelig å ta drosje i Polen, og anbefales absolutt som fremkomstmiddel mellom byene. Sopot regnes som Polens badeby med sine kritthvite strender. Hovedgaten Bohaterow Monte Cassino byr på butikker, flotte restauranter og god atmosfære. Gdynia anbefales for shopping, hvor du finner blant annet kjøpesenteret Klif. Her er det over 150 butikker og restauranter, hvor du finner både kjente merkevarer og polske varer. (Kilde)

… andre verdenskrig startet på den polske halvøyen Westerplatte utenfor Gdansk? Det var her det første slaget under andre verdenskrig falt, og i dag kan du dra til Westerplatte med båt fra gamlebyen for å se ruinene fra slaget og besøke det tilhørende museet. (Kilde)

The local perspective

Polakkenes favoritter og tips

Innbyggerne i Gdansk går sjelden på shopping i de mest hektiske turistgatene. De oppsøker heller mindre lokale butikker i sidegater rundt om i byen. Det er i disse butikkene du finner den ekte polske stilen, og prisene er en god del lavere. Hvis du vil kle deg som polakkene under ferien din, et det disse butikkene du bør se etter.

Gode tips før shopping ferien 

Vær oppmerksom på at Polen har en del offentlige fridager som skiller seg fra de vi har i Norge. Det er både en del religiøse helligdager, som for eksempel Jomfru Marias himmelfart 15. august og Allehelgensdag 1. november, i tillegg til nasjonale fridager, som grunnlovsdagen 3. mai og nasjonaldagen 11. november.

 

Det er ikke alle polakker som kan engelsk. Det er derimot å forvente at de fleste unge snakker relativt godt engelsk, ettersom de lærer språket på skolen. De fleste som jobber steder hvor det ofte er turister, som på kjøpesentre, hoteller og populære restauranter, snakker oftest tilstrekkelig engelsk til at det skal være mulig å gjøre seg forstått.

 

Prisen på mat og drikke ligger langt lavere enn det vi er vant med i Norge, og du kan få en bedre middag til svært god pris. De fleste restauranter som ligger i sentrum av Gdansk, tilbyr menyer også på engelsk, slik at det skal være lettere for deg som turist å vite hva du bestiller. Også de internasjonale matkjedene, som McDonalds og Starbucks, selger mat og drikke til priser som vil få deg til å smile sammenlignet med i Norge.

Greit å vite før du drar

I Polen bruker de myntenheten zloty. En zloty tilsvarer cirka to norske kroner, noe som gjør det enkelt å doble prisen i zloty for å få den norske prisen på varen. I tillegg er det anbefalt å ha med seg kontanter, spesielt småpenger, ettersom det kan være vanskelig å veksle større sedler.

Vær oppmerksom på at Polen har en del offentlige fridager som skiller seg fra de vi har i Norge. Det er både en del religiøse helligdager, som Jomfru Marias himmelfart 15. august og Allehelgensdag 1. november, i tillegg til nasjonale fridager, som grunnlovsdagen 3. mai og nasjonaldagen 11. november.

Det er ikke alle polakker som kan engelsk. Det er derimot å forvente at de fleste unge snakker relativt godt engelsk, ettersom de lærer språket på skolen. De fleste som jobber steder hvor det ofte er turister, som på kjøpesentre, hoteller og populære restauranter, snakker oftest tilstrekkelig engelsk til at det skal være mulig å gjøre seg forstått.

Prisen på mat og drikke ligger langt lavere enn det vi er vant med i Norge, og du kan få en bedre middag til svært god pris. De fleste restauranter som ligger i sentrum av Gdansk, tilbyr menyer også på engelsk, slik at det skal være lettere for deg som turist å vite hva du bestiller. Også de internasjonale matkjedene, som McDonalds og Starbucks, selger mat og drikke til priser som vil få deg til å smile sammenlignet med i Norge.

Gdansk byr på billig shopping, vakker arkitektur og historiske attraksjoner. Her finner du noe for enhver smak og interesse, så det er absolutt verdt å ta turen!

En shoppingdag i gamlebyen

Til tross for at det meste av shoppingmuligheter befinner seg i kjøpesentre lokalisert utenfor bykjernen, er det ingenting som tilsier at man ikke bør gå en tur i gamlebyen. Her kan du beundre flott arkitektur, og det er nærmest umulig å ikke elske de fargerike bygningene.

Hovedgaten i Gdansk heter Dluga, også kjent som Den lange gaten. Her er det en rekke restauranter og cafeer hvor man kan ta seg en hvil for å se på det yrende folkelivet. Det er ofte musikanter i gatene og atmosfæren er svært god. Om du vil ha deg en matbit, er det verdt å forsøke seg på en polsk zapiekanka. Dette er en grillet bagett med ost og sopp som hovedingredienser, men man kan også få annet tilbehør, som skinke eller grønnsaker. Retten serveres ofte med ketchup eller majones – eller begge deler.

I gamlebyen er det et stort utvalg av butikker som selger smykker, edelstener og perler. Særlig er det et stort utvalg av rav. Rav omtales ofte som Baltikums gull, og er et must om du skal ta med deg en suvenir hjem fra Gdansk. Hvis du vil se hvordan smykkene blir laget, anbefales en tur til den sjarmerende gaten Ulitsa Maricka. Denne gaten er et yndet sted for bohemer og kunstnere, med flere gallerier og verksteder. Bygningene i denne gaten er flott utsmykket, ettersom det tidligere var et boligområde for bemidlede kjøpmenn. De vakre omgivelsene og lyden av musikanter vil absolutt ta deg tilbake til Gdansks storhetstid!

I enden av Ulitsa Maricka finner du Mariakirken i Gdansk. Dette er verdens største mursteinskirke og en opplevelse i seg selv. Den gotiske kirken ble ferdigstilt i 1502. Det antas at det tok omkring 200 år å bygge den ferdig. Hvis du kommer deg opp alle 396 trappetrinnene til tårnet, kan du nyte den fabelaktige utsikten over hele Gdansk. Dersom du har høydeskrekk, er kirken forøvrig slående vakker fra bakkeplan også.