Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Budapest

Intro

Shopping i Budapest - Den delte by

Billig shopping i Budapest er en drøm for mange. Byen er en av Europas billigste, spesielt når det kommer til mat og drikke. Du får imidlertid også mye for pengene på shoppingtur. Budapest har en egen shoppinggate, kjøpesentre og områdersom er veldig fine for shopping.

Byen har også mye historie, og det er viktig å sette av litt tid å lære mer om denne viktige byen innimellom all shoppingen. På hver sin side av elven Donau finner du det som tidligere var to byer, Buda og Pest, og som nå har blitt Budapest – og dette skjedde ikke uten at viktige historiske hendelser har funnet sted. Utvalget butikker i Budapest på disse to sidene av elven er ganske forskjellig, så sørg for å få med deg begge sidene.

continued

Budapest har imponerende kirkebygg, slott og dampende spabad. Byen har masse å by på, og tar du tid til å se deg rundt, og ikke bare inn i butikkvinduene, vil du finne mange bortgjemte perler – som du bør ta deg tid til å utforske. Byen er ikke så stor at det ikke går an å gå rundt mellom de forskjellige bydelene når du er på shopping i Budapest, bare husk gode sko. Sett av god tid når du skal spise på restaurant, for porsjonene som serveres i denne byen er ikke av den lille typen. Utelivet i Budapest blir kalt magisk av noen, og er svært annerledes enn hjemme. Drikken er billig og stemningen svært god, med en herlig blanding av nasjonaliteter –siden Budapest er et populært sted for studenter.

Top things to Do

Budapest-shopping – De beste shoppingområdene

Hvor du bør shoppe i Budapest avhenger av hva du ser etter. Du finner kjøpesentre, gågater, markeder og eksklusive butikker om hverandre. Men bor du i sentrum av delen Pest, kan du være sikker på å ha kort vei til det aller meste innen shopping i Budapest.

Siden 90-tallet har det poppet opp masse butikker i Budapest. Byens økonomi bedret seg drastisk i denne perioden, blant annet fordi et nytt politisk system kom på plass, og innbyggerne var ikke sene om å ønske seg et større utvalg i butikkene. Den ene av shoppinggatene som ligger i Pest, heter Váci Street. Dette er nok den mest populære av gatene. Gaten er en gågate, og i den er det massevis av butikker, kafeer og restauranter. Den går fra Vörösmartytér, et av byens mange torg, i nord til gaten Vámházkörút i sør. Det er stort sett i den nordlige enden av gaten du finner butikkene, mens restaurantene ligger i den sørlige delen.

Gaten Andrássyút er en annen stor shoppinggate. Denne står på UNESCOs verdensarvliste og ble bygget for å spleise sentrum av Pest sammen med byparken. I dag er gaten meget chic, og huser mange verdenskjente designere sine kolleksjoner. Mange restauranter og kafeer finner du også i denne gaten, som på ingen måte er noen kort gate. T-banen går heldigvis under denne gaten, så du kan raskt og enkelt forflytte deg mellom de forskjellige delene av den hvis du blir lei av å gå.

Kjøpesenter i Budapest

Hvis du vil gå på kjøpesenter i Budapest, har du flere valgmuligheter. West End ligger relativt sentralt og rett ved togstasjonen. På dette senteret finner du alt du kan tenke deg innen klær, sko, tilbehør, elektronikk og interiør. Dette er et stort senter, så se deg ut noen butikker du vet du vil besøke før du drar dit.

Arena Plaza ligger ikke like sentralt, men er til gjengjeld byens største kjøpesenter. Det åpnet i slutten av 2007, og er derfor svært moderne. Dette er kjøpesenter mange av de unge i Budapest sverger til, og her finner du butikker som H&M, Zara, Topshop og Mexx. For å komme deg dit tar du T-banen til Keleti Palyaudvar, som bare er fem minutters gange fra kjøpesenteret.

Sentralt på Buda-siden finner du ytterligere to kjøpesenter i Budapest. Mom Park og Mammut. Mom Park er et veldig stilig senter, med vekt på shopping for kvinner. De tilbyr både internasjonal og lokal design, og en rekke snedige tjenester, som shoppinghjelp, stylist og barnepass. Mammut er et stort senter med fokus på mote for menn, kvinner og barn, sport, helse og skjønnhet, interiør og elektronikk. Dette kjøpesenteret har det aller meste, så ta turen hit hvis det er noe spesielt du trenger.

Innendørsmarked – Spennende og gøyalt

For den ultimate markedsopplevelsen, gå på Központi Vásárcsarnok – et enormt innendørsmarked. Bygningen er en severdighet i seg selv, og når du ført har gått inn på dette markedet vil timene fly. Det er et gigantisk marked med mange små og trange ”gater”, noe som gir en helt spesiell stemning. Se og smak deg gjennom bodene, og bli ikke overrasket hvis du ender opp med både oster, viner og karameller etter et besøk der – samt krydder. Det er nemlig mange krydderselgere på markedet, så slå til og kjøp noen eksotiske krydder du ikke har hørt om før. Prøv også å få med deg et avbyens mange bondens marked, som kan dukke opp litt overalt på lørdager. Her kan du blant annet kjøpe lokalprodusert syltetøy, honning, pølser, sjokolade, patéer og alt du kan tenkte deg av frukt og grønnsaker. De lokale strømmer alltid ut i gatene under bondens marked, noe som kan være en fin måte å komme nærmere den lokale befolkningen på.

Did you know that?

Visste du at …

… hele 70 millioner termalt vann daglig kommer til overflaten i Budapest?Det er hele 123 varme kilder i byen! De gode bademulighetene er en av hovedgrunnene til at romerne grunnla byen akkurat der den ligger. Bademulighetene eksisterer fortsatt, og bading er en stor del av ungarsk kultur. I hele Ungarn finnes det rundt 1500 bad, og de ligger ofte i bygninger med romersk, gresk og tyrkisk arkitektur.(Kilde)

… det ungarske språket heter magyar? Språket stammer direkte fra Hunerne, et nomadisk folk bosatte seg i Ungarn, på slettene i Pannoia, etter Romas fall. Det er ikke et indo-europeisk språk, og har bare to beslektede språk i Europa – finsk og estisk.(Kilde)

… elven Donau som flyter gjennom Budapest, også flyter gjennom tre andre hovedsteder i Europa? Elven er den nest lengste i Europa og berører Wien, Bratislava og Beograd. De tidligere separate bydelene Buda og Pest bindes nå sammen av ni broer over Donau.

Find things you can do in Budapest

The local perspective

Ungarernes favoritt

Hvis du er ute etter en virkelig unik shoppingopplevelse samt vil oppleve billig shopping i Budapest, kan du ta turen til bondens marked i ruinbaren SzimplaKert. Her kan du få kjøpt alt fra hjemmelagd honning til ferske grønnsaker. Markedet er opprettet for å støtte lokale familier som dyrker og produserer sine egne varer. For utenom markedet, er ruinbaren et yndet sted av de lokale, har kan du nyte gode drinker mens du ser utekino under åpen himmel, eller er med på en “jamsession” på akustisk gitar. Garantert en opplevelse du ikke vil gå glipp av!

Aktiviteter og sightseeing i Budapest

Du trenger ikke være redd for at du skal gå tom for ting å gjøre etter at shoppingen er unnagjort. Som sagt er Budapest en by med mye historie hvor det er svært mye å se og gjøre!

Sett deg på en cruisebåt på Donau for å få bedre oversikt over byen. Mange aktører i byen tilbyr dette, til ulike kundesegmenter. Hvis du foretrekker en rolig båttur med guide er det mulig. Hvis du ønsker å feste på elven om natten er det også mulig. Ungarere er ikke blyge når det gjelder å arrangere en skikkelig fest!

Budapest ble grunnlagt av romerne, og en av grunnene til at de grunnla en by akkurat der Budapest ligger i dag, var for å lage bad. Széchenyi-gyógyfürdő er det enorme badekomplekset du kanskje har sett på bilder fra Budapest. Det er Europas største medisinske badekompleks og ligger i byparken. Rudasfürdő er et annetspa, med en godt bevart historie fra ottomanene. I dag kaller vi disse for tyrkiske bad.

Slottet er kanskje det mest imponerende bygget i hele Budapest. På Castle Hill ruver et gigantisk kompleks av et slott og rundt strekker brosteinsbelagte gater seg utover. Bygningene på Castle Hill er en blanding av gotisk stil, middelalder-stil, renessanse-stil og barokk. Flere av byggene, inkludert slottet, er på verdensarvlisten. Utsikten fra toppen er fantastisk og slottet er virkelig imponerende.

Spisepause under shoppingen

Ungarere er meget stolte og opptatt av sin mat og vin. Budapest er et perfekt sted å oppleve begge deler. En av de beste måtene å erfare et nytt sted på, er gjennom maten. Det er viktig å ta pauser fra shoppingen for å lade batteriene med energi til neste runde, og iBudapest arrangeres det flere festivaler gjennom året med forskjellig mat som tema. Blant annet arrangeres Foie-Gras-festivalen i september og brandy- og pølsefestivalen i oktober. Sistnevnte kombinerer to berømte ungarske kulinariske opplevelser og avholdes i slottsområdet. Festivalen heter Budapest Pálinka og innebærer mye pølsespising, underholdning og lokalt bryggede drikker. På slottet arrangeres også Budapest International Wine Festival i september. Hvis du ikke er i Budapest under noen av matfestivalene, kan du få gode matopplevelser på flere av markedene i byen.