Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Berlin

Intro

Dra på shopping i Berlin

Berlin-shopping har fortjent fått en posisjon i Nord-Europa som den komplette shoppingbyen. Utvalget av butikker i Berlin er såpass stort at det nesten ikke finnes interesser nok til å mette markedet. Det vil med andre ord si at du kan reise på shopping med gode forhåpninger om å vekke helt nye interesser. Det finnes naturligvis også mange kjøpesenter i Berlin, med butikker egnet for å dekke behov og interesser de fleste har. Nærmere bestemt finnes det kjøpesenter i hver eneste bydel. Er du ute etter de store varehusene, er de også godt representert. Prøv for eksempel KaDeWe eller Karstadt. Du finner også mange shoppinggater i Berlin, som turist, vil du antageligvis sette pris på Kurfürstendamm, Schöneberg og Friedrichstrasse.

continued

Et ordtak om shopping i Berlin går som følger: ”Vi har alt, bare ikke på én plass”. Dette er dekkende for hvordan det arter seg å være shoppingturist i Berlin. Bonusen ved å dra på oppdagelsesreise er at du får sett mye av byen samtidig som du shopper. 

Berlin har også en fantastisk rik kulturarv og historie, og det er bare en hyggelig bonus å kunne bruke pausene i shoppingen til å få med seg en museumsomvisning eller bare knipse bilder av historiske bygninger. Er du på suvenirjakt, er også Berlin et funn. Det er for eksempel bare i Berlin du kan kjøpe med deg en autentisk bit av muren som falt, noe som er og blir en ikonisk hendelse for hele Europa. En annen bonus ved Berlin er at du mange steder kan handle skattefritt, noe som vil si at du kan kreve tilbake deler av kjøpsbeløpet. Forhør deg i butikkene, for ofte har de skjemaer som kan hjelpe deg med dette.

Top things to Do

Berlin shopping tips

Når man skal på shopping i Berlin, en by som på ingen måte er liten, kan det være greit å lese litt om mulighetene i byen. Nedenfor gir vi deg flere gode tips, som bidrar til at du får mer ut av shoppingturen din til Berlin.

Markedenes by

Berlin har en stor jungel av markeder. Spesielt på lørdager dukker det opp markeder flere steder i byen, og i månedene før jul finnes det rikt med julemarkeder. Vi kan heller ikke nevne Berlin uten å komme nærmere inn på alle second-hand-butikkene eller antikvitetsbutikkene. Det er faktisk så mange unike butikker i Berlin at du kan engasjere din egen shoppingagent som viser deg rundt i byen. Det kan det være verdt, hvis du leter etter den helt spesielle gaven eller for eksempel kunstverket til stuen din. Apropos kunst: Øst-Berlin er et kreativt sentrum, og hvis du gjør litt research på forhånd, kan du lett få med et pop-up galleri, en auksjon eller utstilling hvor du kan sikre deg uvurderlige skatter. Er du på jakt etter noe du ennå ikke helt vet hva er, anbefales du å reise til bydelen Mitte og gaten Hackescher Mark, som er kjent for å møte de mest forunderlige interesser og behov.

De beste shoppingopplevelsene i Berlin

For å finne billig shopping i Berlin, kan det være en god idé og bevege seg østover. For eksempel i bydelen Prenzlaver Berg er det overflod av vintage- og secondhandbutikker. Det ultimate hipsterstrøket på østkanten, Kreuzberg, vil nok også stille tørsten din etter bruktbutikker, kunst, håndverk og design til en rimelig penge. Vi kommer heller ikke utenom markedene i Berlin når det først er snakk om å grave frem både billige og unike shoppingtrofeer. Loppemarkedene ved Mauerparken nord i sentrum er kjent for å tiltrekke seg hopetall av mennesker, både byens innbyggere og turister, noe som alltid er et godt tegn. Her kan du grave og finne alt fra bøker, LP-er og gamle fotokameraer til porselen, pyntegjenstander og trykte produkter, som kunsttrykk og lignende. Stikkordet er ofte nostalgi, og i en verden hvor retroskatter ofte er verdt mer enn samtidens produkter, kan dette virkelig være en gullgruve. Disse loppemarkedene arrangeres som regel i helgene, og spesielt på søndager.

Hvis du derimot ønsker å holde deg til det eksklusive og veletablerte, er Berlin også naturligvis behjelpelig. Og prisene er fortsatt mye hyggeligere enn i Paris eller London. På det nevnte KaDeWe kan du finne kjente og kjære designerplagg, og i Friedrichstrasse kan du, i tillegg til kjente designermerker, også finne det overdådige kjøpesentret Galerie Lafayette. Kurfürstensdamm stiller også i særklasse når det kommer til merkeklær og luksusartikler. Fiks deg en ny dress fra Hugo Boss, finn en ny veske hos Prada eller bare se hvor fantasien og budsjettet tar deg hos Cartier eller Versace. For all del, du finner også butikker i Ku’Damm som er litt mer varsomme overfor pengene dine. Hos både H&M og Zara er du sikret å finne designklær til en rimelig pris, samtidig som de har stort utvalg. Når du først er i Ku’Damm, bør du også fortsette til Tauentzienstrasse, som er en nesten like populær handlegate. Både her og i de forskjellige sidegatene kan du snuble over elegante luksusartikler til deg selv eller hjemmet ditt.

Som et kompromiss mellom det eksklusive og det bruktbaserte, kan du bevege deg til bydelen Mitte. Her finner du for eksempel kvalitetsklær til gode priser hos Kleidermarkt-kjeden Made in Berlin. Mulackstrasse, også i Mitte, kan servere mange små finurlige butikker og gallerier. Når det kommer til de beleilige kjøpesentrene, er også Berlin å regne med. Du kan for eksempel starte på Alexa, som kan skilte med 180 forskjellige butikker fordelt på 56 000 kvm. Her finner du garantert noe for enhver smak og ethvert budsjett. Det nyeste av Berlins kjøpesenter er Mall of Berlin, i nærheten av Potsdamer Platz. Med over 270 butikker, og dessuten Berlins beste utvalg av restauranter, kan du med fordel beregne en halv dag. Utvalget pendler fra eksklusivt til folkelig, og hvis du mot alle odds ikke skulle være mettet etter denne opplevelsen, kan du gå et lite stykke og finne enda flere butikker. Sony Center ligger for eksempel like i nærheten hvis du er teknologifreak. Som en bonus kan du også ta turen til et kjøpesenter rett utenfor byen, i Steglitz. Her ligger Berlin Boulevard, som kan by på mye av det samme som de største kjøpesentrene i sentrum, men med én ikke helt ubetydelig forskjell: her unngår du nemlig de enorme turistmengdene. Hele Schlosstrasse, en gate i byen, er egentlig en shoppingattraksjon, med mange av de mest fasjonable merkene representert. En annen bonus for deg som er mann: Bugatti har sitt eget showroom i Schlosstrasse, så forbered deg på å sikle.

Did you know that?

Visste du at …

… Berlin har flere broer enn Venezia?

… Berlin har flest dyr i Europa, fordelt på to dyrehager?

… du innimellom shoppingen kan hvile deg i en park, siden Berlin er en av Tysklands grønneste by?

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Shop som Berlins innbyggere

For å få en autentisk shoppingopplevelse i Berlin kan det være lurt å bevege seg i retning av østkanten eller Mitte. Generelt bør du unne deg å gå på oppdagerferd i en radius litt utenfor de opplagte turist- og shoppingområdene. Prøv tverrgater og parallellgater, og belønningen kan være at du får helt personlig service og hyggeligere priser. Rett utenfor Berlin er det også gode alternativer, da spesielt den nevnte Schlosstrasse. Mange berlinere er også opptatt av gjenbruk, så du bør gjøre god research på forhånd og finne ut akkurat hvilke loppemarkeder som arrangeres hvor.

Ønsker du å finne markeder spesialisert innen matprodukter og ferske råvarer, er det også et godt tilbud i Berlin. Prøv for eksempel MarktHalle IX, som er svært populær blant berlinerne. Her kan du fylle opp handlenettet ditt med økologiske fair trade-produkter og sanke inn varer til den helt spesielle pikniken eller snacken. Fredager og lørdager er det mye liv på denne markedsplassen. Tilbake til dette med å finne ting i Berlin som du ennå ikke visste at du ville ha: I spesialbutikken Erfinderladen er de eksperter på å hjelpe frem mennesker med underfundige, likevel nyttige, produkter og tjenester. Ta turen innom og la deg henføre av kreative mennesker og produkter og til og med et lite museum helt innerst i butikken. Et annet eksempel på en kreativ butikk er Supermarché, som formidler kuriosa og streetsmart-gatemote laget av lokale designere. Her kan du også være helt sikker på å finne fair trade-produkter, samtidig som du kan støtte lokale designere.