Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Amsterdam

Intro

Kos deg på shopping i Amsterdam

Amsterdam er en fascinerende by. Snirklete brosteinsbelagte gater, merkelige butikker, mange kanaler, skjeve hus, søte broer, uvante lyder, overveldende mange sykler, bortgjemte spisesteder, idylliske parker, uante shoppingmuligheter. Det kan være litt av et prosjekt å finne fram i denne byen, men hvis du først finner den ene av de berømte Ni Gatene, finner du frem til de andre også. Bare hold tunga rett i munnen –så skal du se du får mye ut av en tur medshopping i Amsterdam.

Det kanskje aller beste med Amsterdam er følelsen man kan få av å være et barn i en godtebutikk – det er mange butikker i Amsterdam å velge mellom. 

continued

Byen er så sjarmerende at man kan bli litt satt ut. Indre by og gatene på tvers av kanalene er som tatt ut av en liten eventyrverden. Er man ute etter helt unike ting, er Amsterdam helt klart byen for det –både når det gjelder klær og interiør.

Det er utrolig mange steder man kan shoppe i Amsterdam, og derfor kan det være greit å gjøre litt research på forhånd. Nedenfor har vi gjort en del research for deg, så du kan fokusere på det du virkelig har lyst til å gjøre, nemlig shoppe!

Top things to Do

De beste stedene for shopping

I det historiske kanaldistriktet finner du de kjente Ni Gater, eller NegenStraatjes som det heter på nederlandsk. Gatene er meget smale, og de er fra det 17. århundret. Disse ni gatene krysser de viktigste kanalene mellom distriktene Leidsestraat og Jordaan.Wolvenstraat og Berenstraat er to av de ni små gatene og ligger midt blant dem. Her finner du flotte restauranter vegg i vegg med de hyggeligste kafeer, kunstgallerier, gullsmeder, kjedebutikker, vintage-butikker og kuriosa-butikker. Leidestraat er navnet på den største shoppinggaten i Amsterdam, og sammen med Kalverstraat, som ikke er langt unna, utgjør disse et shoppingmekka. For de som er ute etter eksklusiv shopping i Amsterdam, er det LeidestraatogBeethovenstraat som gjelder. Beethovenstraater en bred og ganske rolig gate med masse motebutikker, flere parfymerier og fancy konditorier. I Kalverstraat finner du alt du forventer og kan tenke deg i en stor shoppingby. Kjedebutikker og kuriosa ligger linet opp ved siden av hverandre, klare for å utforskes.

Hvis antikke artikler er din greie er det lurt å ta en tur til Spiegelkwartier,hvor du finner gatene Kerkstraak og Keizersgracht. Etter at Riksmuseet ble bygget i år 1900, ble dette området til rundt museet.I dag finner du mer enn 70 butikker og gallerier i dette området. En imponerende samling malerier, keramikk, glass, smykker, møbler og speil. Her går du om du vil finne den ene interiørartikkelen som du har ventet på halve livet.

Tar du en tur til gaten Haarlemmerdijk finner du en livlig og lang stripe med alt av sko, uavhengige merker og second hand-butikker, til spesielle mat-produkter, nederlandske samlegjenstander og interiør for enhver smak.

Nederlandsk design er kanskje ikke like kjent for oss nordmenn som svensk og dansk design. Men nederlendere er kjent for nøysomhet og ydmykhet. Røtter i kalvinismen og en rik handelshistorie har ledet til design som er praktisk, nyskapende og nøkternt, med et snev av tørr humor. Man kan si at nederlandsk design har en flersidig personlighet, og du finner flere utmerkede designbutikker i byen. Wonderwood har spesialisert seg på vintage tre-artikler. Stoler og bord fra 1940-, 50-, og 60-tallet finner du her. Er du ute etter noe unikt fra designere som Arne Jakobsen eller Eames, er dette butikken for deg. &Klevering er stedet du finner de unike gavene, enten til deg selv eller til en du er glad i. Smarte og fine løsninger på ting man trenger i bokhyllen, på kjøkkenbordet eller på badet finnes her.

Amsterdam kjøpesenter

Siden det hender været ikke er tipp topp, er det greit å vite det det finnes kjøpesenter i Amsterdam.Flere av dem er i gåavstand fra Dam Square, midt inne i byen. På De Bijenkorf finner du den aller største variasjonen i butikker. På Magna Plaza finner du designklær og tilbehør. Senteret ligger i en flott bygning fra begynnelsen av 1900-tallet, hvilket også bidrar til det eksklusive preget. Det er ikke så stort, og når det spilles musikk fra pianoet i midten av senteret i helgene, kan du høre det over hele senteret. Kalvertoren er et tre-etasjes shoppingsenter med en litt mer avslappet stemning enn Magna. Men her finner du også det aller beste hjertet kan begjære i klesveien.

Amsterdam er en relativt liten storby. Du finner alt du kan tenke deg å shoppe ved å vandre rundt i gatene. Husk derfor gode sko. Du kommer også langt med å leie sykkel, men merk at nederlendere er vante syklister og det går relativt fort på sykkelstiene. Det aller beste er nok å gå. Da har man bedre tid til å se på arkitekturen rundt seg også, og med så mange skjeve og rare hus har man kanskje nok med å holde styr på hvor man setter beina når øynene vandrer oppover husveggene.

Did you know that?

Visste du at…

…Amsterdam er bygget på påler? Omtrent 11 millioner påler støtter bygningene i byen. De er 15 til 20 meter lange og synker ned i et lag leire før de treffer stødig sand. Et gjennomsnittlig hus støttes gjerne av rundt ti påler i tre for at det ikke skal synke ned i leiren. De samme husene har den karakteristiske smale utseendet, fordi hus tidligere ble skattebelagt beregnet etter bredden på husets front.

… det er flere sykler enn mennesker i Amsterdam? Det skiller omtrent 100 000 mellom antall mennesker og antall sykler. Til gjengjeld sies det at omtrent 100 000 sykler blir stjålet i byen hvert år. Og at beboerne sykler absolutt overalt uansett vær? Enten de skal flytte, ta barna til barnehagen, ut å spise, være med i bryllup, dra på jobb eller ut til stranden.

…Amsterdam har over 2000 broer? De uten navn er til og med flere enn de med navn! En god unnskyldning å ha når man kommer for sent til skolen, er at man rett og slett glemte at broen var åpen!

Find things you can do in Amsterdam

The local perspective

Innbyggernes shoppingtips

Ta til slutt med deg et av nederlendernes beste shoppingtips: Oppsøk de små sidegatene i stedet for å gå rundt i byens største hovedgater. Det er i sidegatene du virkelig finner billig shopping i Amsterdam – i autentiske butikker som selger lokale og unike varer. Det er jo mye morsommere å komme hjem med klesplagg og annet krimskrams som man ikke får kjøpt her hjemme i Norge!                                                                                                                                                                                         

Aktiviteter i Amsterdam

Noe av det beste man kan gjøre for å få en slags oversikt over den snirklete byen før man begir seg ut på shoppingrunden, er å ta en båttur på kanalene. Kanalbåtene har mange stoppesteder og du kan bli guidet på flere språk. Muligheter for å hoppe av og på båtene gjør at du raskt kan få en god introduksjon til hva byen har å by på. Amsterdamboere er veldig glad i kanalene og bruker dem flere ganger i året til store fester. Den aller største festen er Kings Day, for å feire kongefamilien. Dagen er 27. april og både før, under og etter er byens innbyggere stort sett kledd i oransje og har fargerike parykker på hodene. Kanalene kryr av båter denne dagen! I august er det GayPride-festivalen som herjer på kanalene. En egen kanalfestival, Grachtenfestival, avholdes også i august. Det arrangeres mange gåturer rundt i byen med guider. Her kan du velge blant forskjellige tema for turen. På en WalkingDinner Amsterdam kan du få en omvisning i byen med kombinert middagsbesøk på restaurant. Guiden deler historie og anekdoter mens man vandrer fra sted til sted for forrett, hovedrett og til slutt dessert.

Shopping i Amsterdam kan være krevende for både kropp og ben. Heldigvis kan du finne redning for utslitte føtter og alle andre deler av kroppen på et av Amsterdams mange spa, saunaer og skjønnhetssalonger. På flere hoteller kan du ta del av spa-tilbudet selv om du ikke er gjest. På flotte hoteller kan du smake på skikkelig luksus i deres spa-avdeling. Gjør du unna en del shopping på formiddagen, kan du ta turen for en avslappende ettermiddag i idylliske Vondelpark, som ikke ligger langt unna. Sento Spa ligger et drøyt steinkast fra de Ni Gater, og du kan nyte både gode spa-behandlinger og en fin utsikt fra takterrassen – før du fortsetter shoppingen.

Mat i Amsterdam

Etter mange timer med shopping i butikker i Amsterdam, skal du ikke se bort fra at magen begynner å rumle litt. Folk som mener maten i Nederland mangler sjel og særpreg, må ta seg en tur til Amsterdam. Generelt er maten enkel, ja, men kjøkkenet er spennende selv om fokuset på mat ligger på at det skal gå fort, mette godt og inneholde godt med næring. Det er svært internasjonalt og det mangler ikke på steder å spise. Pannekaker er noe av det mest typiske du kan spise når du besøker Amsterdam. I de Ni Gatene vil du finne flere gode kafeer som serverer pannekaker. Perfekt som frokost eller mellommåltid når du kjenner blodsukkeret synke på shoppingrunden. Pannekaker med bacon og sirup vil garantert kvikke deg opp! For å få middag i magen bør du innstille deg på å spise til omtrent norsk tid. Mange restauranter stenger kjøkkenet rundt kl. 22, så pass på at du har funnet noe før det. Shoppinggatene der du beveger deg på dagtid er også fulle av restauranter, så du kan se deg ut aktuelle steder mens du shopper, kanskje reservere et bord, og så komme tilbake på kvelden.