Need Some Inspiration?

Select a Theme
Road trip
USA

Intro

Roadtrip i USA - Den amerikanske drømmen bak rattet

Mange mener at en bilferie i USA er den aller beste måten å oppleve statene på. Det finnes uendelig mye å se i USA, og leier du en bil har du frihet til å se mye av det. Friheten og fleksibiliteten man har bak rattet er bokstavelig talt veien til storslått natur, gjemte skatter og spektakulære opplevelser man ellers ikke ville funnet fram til.

Med litt forberedelser og planlegging kan drømmen om roadtrip i USA bli ditt livs eventyr. Mye kan skje når man legger ut på veiene i landet der alt er mulig. Og lite kan måle seg med følelsen av vinden som river i håret når man har mil på mil med landevei og opplevelser foran seg.

continued

Det er mange anbefalte måter å krysse USA på, både på langs og på tvers. Uansett hvor man måtte velge å legge ut på eventyr, er man garantert å sitte igjen med en solid og allsidig smakebit av USA. Bilferie i USA er en helårsattraksjon. Her kan du finne sommervær neste hele året. Årstiden man velger å reise kan likevel legge noen føringer for hvor man kan regne med å få de beste opplevelsene. New York, Florida og California er blant de mest ettertraktede reisemålene for nordmenn. Man rekker ikke over alle de tre byene på én bilferie, men velger man å reise langs kysten kan man i alle fall besøke en eller to av dem. Kanskje den mest kjente og populære ferden er den som går fra Chicago og ender i solfylte Los Angeles og heter Route 66. På denne turen får du muligheten til å oppleve hvordan «ekte» USA faktisk er, ettersom du passerer både små og store byer langs den kjente «highway».

Top things to Do

USA langs kysten

Som sagt er det mange måter å krysse landet på, enten om du velger å dra fra vest til øst eller nord til sør. Vestkysten er en yndet reiserute for de som liker seg ved havet. Nesten hele veien fra starten i Olympic National Park i nord og ned til grensen til Mexico har man havet ved sin side. Veien strekker seg 240 mil nedover langs kysten, og har for det meste to felter hele veien. Reisen starter i Washingtons røffe tømmer- og fiskesamfunn, etterfulgt av den relativt fredelige kysten i Oregon. Her strekker sjarmerende bebyggelse seg langs en kystlinje som er i stadig forandring. Omtrent halvveis på turen ligger verdenskjente ”Avenue of the Giants”, som tar oss gjennom de storslåtte red wood-skogene nord i California, med all sin flotte natur. Her finnes det hus som er skjært ut av trær, trær man kan kjøre over og til og med trær man kan kjøre gjennom. Det eneste som kan måle seg med det nordkysten av California har å by på, er sørkysten. På de langstrakte palmestrendene her holder ”beach boys” og ”surf chicks” til, akkurat slik vi har sett det på TV.

Foruten å by på vakker natur, kan vestkysten også skilte med mange godt bevarte historiske severdigheter. Det meste av historisk verdi har blitt godt tatt vare på, og framstår i dag som en stor kontrast til den moderne verden vi lever i. Miksen av storbyer som Seattle, San Fransisco og Los Angeles, de mange småbyene langs kysten og alle luksusresortene gir et utømmelig utvalg av opplevelser og overnattingssteder. Og med alle de lokale restaurantene og kafeene som florerer langs kysten, vil man neppe gå lei av mat og drikke med det aller første.

Også på østsiden av USA kan man følge kysten med bil nesten hele veien fra start til slutt. Strekningen på over 300 mil tar oss gjennom åtte stater. Fra uberørt villmark, våtmark og skoger til badebyer, gamle fiskevær og flotte strender. Se frihetsgudinnen, besøk en alligatorfarm, kjør berg-og-dal-bane, rusle langs øde strender, smak lokalt øl på et mikrobryggeri, besøk Savannah, som kanskje er Nord-Amerikas fineste by, opplev Miami Beach … Hele veien fra New Jersey i nord til Key West i sør er det noe å glede seg til for alle og enhver.

Selv om vestkysten byr på mange velkjente steder og severdigheter, er det kanskje de små opplevelsene underveis som gjør turen uforglemmelig. Den som tar seg tid til å sette seg ned og suge inn atmosfæren, vil virkelig kunne kjenne på hva østkysten har å by på. Slå av en prat med en av de lokale, spis mat fra en gaterestaurant, se rekebåten komme inn med dagens fangst … Let etter de lokale skattene, de som ikke nødvendigvis er markert på kartet. Østkysten er full av godbiter, men det er opp til deg å finne de aller beste.

Nyttige tips når du kjører langs «highway’en»

For en optimal bilferie i USA, er det smart å ha en del klart på forhånd. Hvis du har sett deg ut spesielle overnattingssteder som du ønsker å besøke, kan det være lurt å bestille disse i forkant. Populære steder blir fort fullbooket, så jo tidligere ute du er, desto flere valgmuligheter har du. Men ikke planlegg for mye. En løs plan åpner for muligheten til å være spontan underveis. Og man vet aldri når man ønsker å bli en dag ekstra eller reise en dag tidligere.

Skaff et veikart og se etter alternative ruter. Det er mer sjarmerende å finne en landevei enn å kjøre mil etter mil på motorveien. De fleste veikart indikerer hvorvidt alternative ruter er spennende eller ikke. Legger du ut på lange strekninger er det likevel greit å ha en fluktrute tilbake til hovedveien. Noen strekninger kan virke uendelig lange, og da kan det til og med være en befrielse å komme tilbake til motorveien.

For å unngå å bli sittende fast i trafikken, bør du ta hensyn til hvilke tider på døgnet du kjører. Det er for eksempel en dårlig idé å krysse Hudson River midt i rushtiden. Undersøk på forhånd eller be om råd der du er før du legger i vei på neste etappe. Trafikkmeldinger kan også være nyttig underveis, spesielt hvis du skal passere en storby. SiriusXM og en del andre kanaler kan holde deg oppdatert på trafikken når du trenger det.

Did you know that?

Visste du at …

… det som regel er tillat å svinge til høyre i veikryss i USA, selv om det er rødt lyst? Dette forutsetter selvfølgelig at det er klar bane. Trafikkreglene i USA varierer fra stat til stat, så sørg for å holde deg oppdatert der du er. Skulle du bli stoppet av politiet i trafikken, anbefales det at du sitter helt rolig med hendene godt synlig på rattet til politibetjenten kommer bort til deg. Det er stort sett enkelt og oversiktlig å ferdes med bil i USA. Skiltingen er god, og det samme gjelder trafikkulturen. Bompasseringer er vanlig i USA. Husk kontanter til slike passeringer. Det er ikke alltid mulig å veksle, så sørg for å ha nok mynter liggende. (Kilde)

… det lønner seg å ordne med leiebil før du drar fra Norge? Leier du bilen fra Norge, kjøper du gjerne en totalpakke der alt er inkludert. Norske leiebilformidlere sørger for at du får de forsikringene du trenger. Men undersøk hva din eksisterende forsikring dekker, så du unngår å betale for leiebilforsikring som du ikke har behov for. Og sørg for å ha en god, skriftlig kontrakt før du legger ut på bilferie i USA. Expedia kan hjelpe deg med bilutleie.

… det kan være store avstander mellom bensinstasjonene i USA? Dette gjelder særlig når man skal gjennom store skoger, fjell- eller ørkenområder. Pass derfor på at du har full tank før du legger ut på langtur. De siste årene har drivstoffprisene steget kraftig. Bensinen er rimeligst i vest og i sør, og stiger mot øst og nord. Sammenlignet med Norge er prisene likevel hyggelige. Drømmer du om å leie en sprek bil med stor motor, er USA derfor det rette stedet for bensinsluker. Forsikre deg om hva slags drivstoff bilen går på før du fyller, noen biler går på alternativt drivstoff, som E85.

Find things you can do in USA

The local perspective

Asfaltperler amerikanerne sverger til

Hvor langt du bør reise avhenger av hvor mye tid du har til rådighet. Har du god tid kan du for eksempel reise fra kyst til kyst til kyst. Har du mindre tid kan du konsentrere deg om én stat. Hvor du bør dra er selvsagt også helt avhengig av hva du forventer av turen, men nedenfor er noen av turene amerikanerne liker best.

Blant de mest spektakulære opplevelsene, er Columbia River Scenic i Oregon. Denne veien ble laget ene og alene for opplevelsen sin skyld. Den starter i The Dalles og strekker seg forbi fossefall, fjell og daler til Trout, og har lyktes stort i å imponere turister fra hele verden. Midt i ingensteds i Texas finner man Hill Country Hideaways. De dype dalene, store slettene og røffe elvene her serverer oss et Texas akkurat slik vi kjenner det fra TV. Planlegger du å se Mississippi, anbefales det å betrakte elven fra bilvinduet. Terrenget som følger langs elven gir en mektig naturopplevelse. Million Dollar Highway i Colorado snirkler seg mer enn 3000 høydemeter oppover i fjellet mellom to historiske gruvebyer. Om utsikten ikke skulle være nok til å slå pusten ut av deg, er det mange muligheter for å dra videre på oppdagelsesferd når du først har tatt turen hit.