Olje og show i Stavanger

Oljebyen Stavanger er viden kjent for sitt rike kulturliv. Selv om byen først og fremst er kjent for å være Norges oljehovedstad, så skorter det ikke på tilbud innen teater, musikaler og show i Stavanger. Fra det institusjonelle teateret til det utfordrende og nyskapende – Stavanger har alt. Gjennom å verdsette kunstens egenart har et sterkt kulturliv vokst fram i Stavanger de siste årene.Stavanger byr på spennende teater i alle former. I 2008 fikk Stavanger og Sandnes tittelen årets kulturhovedstad, og med europeisk anerkjennelse for aktiviteten innenfor kultursektoren er det ingen tvil om Stavanger på noe helt spesielt.

Stavanger er en fargerik by som byr på teater, show og musikaler. Samtidig er lekenheten man finner i kunsten tilstede i hele byen. Fra den fargerike gaten til skulpturene som utgjør ”Broken Column” ser man at kultur er viktig og med på å gjøre Stavanger til en nyskapende og spennende by. Finn billetter til musikal, show eller teater i Stavanger og kom deg av gårde. Du vil ikke angre!

En perfekt musikalkveld begynner gjerne med en bedre middag på en av Stavangers mange restauranter. For å så ta turen til en av Stavangers mange scener for musikaler, show og teater. Etter at sceneteppet går ned kan man enten diskutere showet på en rolig bar eller besøke en av de mange nattklubbene som ligger langs Vågen – en perfekt kveld for musikaler og kultur! Du har mange muligheter til å oppleve både show og teater i Stavanger, og nedenfor kan du lese mer om noen stedene du kan besøke.

Teater Stavanger – Sjarmerende, morsomt og flott

Rogaland Teater ble etablert i 1947 og er lokalisert i et ærverdig hus fra 1883. Årlig har teateret mellom ti og fjorten ulike produksjoner. Forestillingene er fordelt utover tre scener av variabel størrelse og underholder omkring 100000 publikummere årlig. Teateret har i tillegg en egen kafe/bar hvor man kan kjøpe både godteri og noe godt i glasset.

I 2005 mottok Rogaland Teater Heddaprisenfor deres faglige innsats, og dette var første gangen Heddaprisen ble delt ut til et helt teaterhus fremfor en person eller en produksjon. Rogaland Teater har flere ganger vært de første til å vise utenlandske dramatikere og nye norske dramatikere for et lokalt publikum, og satser på bredt spekter av sjangre med alt fra moderne til klassisk drama, komedier og musikaler. De har også en rekke forestillinger tilpasset barn og unge.

Rogaland Teater er også ansvarlig for Barne- og ungdomsteateret i Stavanger. Dette ble dannet i 1957 og er et tilbud til barn og unge som driver med teater. Blant annet ble det til Barne- og ungdomsteaterets 50-års jubileum i 2007 laget et bestillingsverk av Tore Renberg og Janove Ottesen fra Kaizers Orkester, en familiemusikal ved navn ”Det tusende hjertet”. Så unge skuespillerspirer har gode vilkår i Stavanger og har fostret opp kjente navn som Kristoffer Joner og Pia Tjelta.

Stavanger Konserthus er fordelt på to bygninger. Det er den gamle bygningen i Bjergstadparken og et nytt bygg i Sandvigå. Konserthuset brukes til forestillinger, men også revyer, musikaler, dans og show i Stavanger. Blant annet har Stavanger Konserthus vært scene for Spellemannen de siste årene. Stavanger Konserthus samarbeider med andre kulturtilbud i Stavanger, og har blant annet jobbet sammen med Rogaland Teater om forestillinger. I det nye konserthuset i Sandvigå som åpnet i 2012 er det til en hver tid både permanente og temporære kunstprosjekter. Stavanger Symfoniorkester har både forestillinger og øvinger i konserthuset, og en av kunstinstallasjonene går ut på at dagens øving på kveldstid kan høres i konserthusets garasje.

Tou Scene holder til i de gamle lokalene til Tou bryggeri øst i Stavanger. I 2001 ble det gamle bryggeriet igjen tatt i bruk, men denne gangen som en scene for ulike kunstsjangre. Her arrangeres konserter, revy, dans, standup, musikaler og teater i Stavanger. Tou Scene baserer seg på et nettverk av skapende kunstnere. Dette har gitt Tou Scene et rennommé som både fremtidsrettet og dynamisk. I disse gamle industrilokalene skapes morgendagens kunst og et must å få med seg om man er i Stavanger.

Humorhuset Stavangeren kalles ofte begeistringens hus. Og det er ikke uten grunn! Siden årtusenskiftet har det gamle huset i Valsenhusgaten 37 vært drevet av ildsjeler som ønsket å tilby revy, musikaler og show til publikum. Og det har de gjort med stor suksess! På denne scenen har de fleste nasjonale og lokale komikere fått publikum til å både le og gråte – inklusive Stavangers egen humorkonge Kristian Valen.

Like utenfor Stavanger finner vi Sandnes Konserthus. Konserthuset åpnet i 1999 og er i dag et aktivt hus med forestillinger innen teater, dans og show i Stavanger. Du kan også få med deg musikaler i Stavanger, tidligere har nemlig Sandnes Konserthus mottatt strålende tilbakemeldinger på deres oppsetning av ”Les Misérables” som gikk for fulle hus. Bygningen inneholder to saler, bibliotek, restaurant og en foaje som kan brukes til utstillinger. Så her er alle fasiliteter samlet under et tak. Så hvorfor ikke ta en tur til Stavangers lillebror?

Visste du at …

… det står identiske 23 skulpturer rundt i Stavanger? De rustne menn eller jernstatuene som de gjerne kalles på folkemunne er et kunstprosjekt ved navn ”Broken Column”. Statuene er et kunstprosjekt av Antony Gormley og ble ferdigstilt i 2003. Alle skulpturene er vendt mot havet og danner en imaginær søyle ved at de er plassert etter hverandre i høyde. Med andre ord; om de hadde stått samme sted, ville de stått oppå hverandre.

… hver juli arrangeres matfestivalen Gladmat? Dette er Nordens største matfestival. I en hel uke er mat i fokus og byen settes på hodet. 250000 matglade besøker festivalen årlig for å både drikke og spise seg gjennom det stavangerregionen har å by på. Verdenskjente kokker som Jamie Oliver og Gordon Ramsey har blant annet besøkt Stavanger under Gladmatfestivalen og er ikke det er et kvalitetsstempel så vet ikke jeg!

… forfatteren Alexander Kielland var fra Stavanger? Alexander Kielland regnes som en av de store fire innen norsk litteratur, og han var ansett som en av våre fremste prosaforfattere. I flere av bøkene hans var handlingen lagt til Stavanger, med fokus på forskjellen mellom rik og fattig, gammel tid og ny tid. Hans første publikasjon var faktisk en teateroppsetning, men det var som forfatter han siden gjorde seg gjeldene.

... årlig arrangeres kunstfestivalen Nuart? Siden 2001 har festivalen som fremhever samtidskunst og – kultur gått av stabelen i Stavanger. Og i 2005 gikk de utelukkende over til å satse på street art, en verken institusjonalisert eller kommersiell kunstform som har sine røtter i graffiti, aktivisme og stensiler. Under festivalen brukes hele byen som scene for utstillinger, arrangementer og workshops. Nuart er opptatt av å presentere og fremme street art kunstnere – og noen av verdens ledende artister innen street art har deltatt på festivalen.

Lokal perle

Et av stedene innbyggerne i Stavanger vet å sette pris på, er Restaurant & Skybar. Selv om maten selvfølgelig er svært god, er det den flotte utsikten fra 21. etasje som er det virkelige trekkplasteret. Mange tar turen innom for en drink etter jobben, og det er ofte god stemning i baren. Et besøk her gir deg også bedre oversikt over byen, noe som gjør det lettere å navigere rundt senere under oppholdet ditt.Bøker og Børst er et annet populært sted innbyggerne liker godt. Stedet ligger i Øvre Holmegate i sentrum, og har en avslappet og behagelig atmosfære.

Andre opplevelser i Stavanger

Når man er først er i Stavanger for å dra på musikal eller forestilling er det verdt å ta turen til Gamle Stavanger. Området kalles også ”Straaen” på folkemunne og er et populært boområde. Dette er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse og utgjør 173 bygninger som kan dateres tilbake til 1700-tallet. Husene bærer ikke preg av noen spesiell stilart, men flere av husene har arker. Dette lille ekstra tilbygget gjorde at man hadde plass til flere mennesker i en tid hvor man bodde trangt. De sjarmerende gatene med hus plassert litt hulter i bulter etter hvordan det passet seg, tar deg tilbake i tid og du kan nesten høre lyden av håndverkere, kjøpmenn og barn i gatene. Området er perfekt å besøke en solfylt formiddag. Ikke minst er også Straaen omgivelsene som inspirerte teaterstykket ”Maktå på Straaen” fra 1927, som senere er blitt omtalt som Stavangers egen bykomedie.

Videre kan du ta turen til Øvre Holmegate, eller ”fargegaten” som gaten er blitt mer kjent som de senere år. Det var først i 2005 at en frisør ved navn Tom Kjørsvik i Øvre Holmegate fikk gjennomslag for ønsket sitt om å lage en mer fargerik gate i håp om at gaten skulle bli mer levende. Det ble en braksuksess, som fikk både bedrifter og publikummere til å trekke til gaten. I dag er gaten en av Stavangers mest populære og en rekke kafeer og spennende butikker har tilholdssted her. De lokale tar gjerne en kaffe på koselige Bøker og Børst som ligger midt i gaten. På dagtid er det en kafé med god kaffe, mens på kveldstid forvandles kafeen om til en bar med god musikk. Kanskje det kan være noe for deg å besøke en av de koselige kafeene her før du drar på show eller musikal?