Tønsberg vandrerhjem - sjarmerende sommerby

Omtrent 10 mil fra Oslo, langs vestkysten av Oslofjorden nesten ved munningen til Skagerrak, ligger Tønsberg – en populær norsk ferieby med fargerike trehus. Drømmer du om noen avslappende dager med bølgeskvulp og bryggeliv, er Tønsberg stedet. Her finnes imidlertid langt mer enn bare småbyidyll. Tønsberg kommune er nemlig også et historisk skattkammer, og den som ønsker å begi seg ut på en oppdagelsesferd tilbake til fordums tider, kunne ikke valgt et bedre utgangspunkt. Tønsberg byr på en rekke severdigheter uten at det koster skjorta. Og her er også flere alternativer for rimelig overnatting. Slik kan man tilbringe tilstrekkelig mange dager til å slukke sin historietørst, eller stille sin hunger på sol og badeliv, alt ettersom, uten faktisk å måtte finne en vikingskatt for å kunne betale for oppholdet.

Det finnes flere innkvarteringssteder som tilbyr hvile for kropp, sjel og lommebok, som for eksempel hostel eller vandrerhjem i Tønsberg. Så enten du drømmer om å nyte sommeren ved fjorden, eller du planlegger en innholdsrik severdighetsferie med et begrenset budsjett, kan du trygt legge turen til Tønsberg. For å gjøre ferien så rimelig som mulig kan det være greit med noen gode tips både til overnatting og aktiviteter, og det er nettopp det du får nedenfor. Vi har samlet informasjon om overnattingsmulighetene i Tønsberg og ting du kan gjøre billig under oppholdet ditt. Dessuten har vi snakket med innbyggerne i Tønsberg for å høre hva de liker best med byen sin. Det er tross alt ingen som kjenner Tønsberg like godt som dem som bor der hele året. Så les videre for å øke sjansen for en super ferie i Tønsberg!

Opplev Tønsberg på budsjett

Når det gjelder de ulike overnattingsalternativene, er Tønsberg vandrerhjem trolig det mest innlysende førstevalget for rimelig innkvartering. Dette vandrerhjemmet har en idyllisk beliggenhet i naturskjønne omgivelser, kun fem minutters gange fra sentrum og 300 meter fra Tønsberg stasjon. Tønsberg vandrerhjem tilbyr rom både med felles og privat bad, og gjestene har dessuten tilgang til kjøkken og vaskerom. Omtalene som er publisert, vitner om svært fornøyde gjester.

Foruten vandrerhjemmet finnes det også en rekke hoteller i Tønsberg, men dog gjerne i en noe høyere prisklasse. Så hvis vandrerhjemmet skulle være fullbooket og du er av den mer sporty typen, kan camping være et mer prisvennlig innkvarteringsalternativ (hvis du ikke kommer midt på vinteren vel å merke). På sidene til Visit Tønsberg kan du finne masse mer informasjon om området.

Prisvennlig sightseeing

Middelalderbyen Tønsberg har sitt navn fra norrønt, og den norrøne formen av navnet var Túnsberg. Betydningen av det første leddet, tún, antas å være ”innhegnet sted” eller ”gårdsplass”, altså et ”tun”. Det andre leddet, berg, sikter til Slottsfjellet – byens landemerke og viktigste turistattraksjon. Slottsfjellet er et lite fjell, omtrent 60 meter høyt, der man finner ruinene av en kirke, festningen Tunsberghus og Slottsfjellstårnet, som ble reist i forbindelse med Tønsbergs 1 000-årsjubileum. Ved foten av fjellet ligger dessuten Slottsfjellmuseet, hvor en kan fordype seg i byhistorie eller få med seg en midlertidig temautstilling. Og like i nærheten ligger dessuten Vestfold Fylkesmuseum.

Selv om Tønsberg ikke har bevart en eneste intakt bygning fra middelalderen, har det blitt gravd frem mange ruiner. I tillegg til ruinene på Slottsfjell, Nord-Europas største ruinpark, finner man her blant annet ruinene av Nordens største rundkirke og restene etter det tilhørende Olavsklosteret. Byplanen i seg selv er også et middelaldersk kulturminne. Det spesielle gatemønsteret i sentrum er typisk også i andre norske middelalderbyer, for eksempel Bergen.

Få også med deg disse severdighetene

Andre severdigheter som kan nevnes, er Tønsberg domkirke, Jarlsberg Hovedgård – tidligere kalt Sem og som rommer gravstedet Farmannshaugen, Sem kirke – Vestfolds eldste steinkirke bygget i romansk stil og etter sigende kommunens eldste bygning, og Foynegården – som har et patrisierhus fra 1700-tallet som hovedbygning og er Tønsbergs best bevarte kjøpmannsgård.

Midt i hjertet av Tønsberg by ligger dessuten Haugar eller Haugarting – et tingsted fra vikingtiden. Haugar Vestfold kunstmuseum, som er oppkalt etter tingstedet, ligger like ved på en høyde mellom det gamle tingstedet og et par enda eldre gravhauger.

Sol og sommer i Tønsberg

Hvis musikkfestivaler og finkultur ikke er forenelig med feriebudsjettet, er det imidlertid mye annet å foreta seg i Tønsberg som ikke krever en velfylt konto. Det er for eksempel 100 % gratis å benytte seg av de flotte turområdene i nærheten av byen. Tønsberg kommune har hele 55 kilometer kystlinje og en rekke innbydende badeplasser. Du kan sjekke ut noen av kyststiene og badeplassene på Oslofjorden sine nettsider. Sol, sjø, og historiske skatter i et spennende kulturlandskap – Tønsberg har det alt sammen. Og når det gjelder feriebudsjett: Husk at de beste opplevelsene ofte er gratis.

Osebergskipet

Siden Tønsberg ligger i Vestfold, som ofte omtales som vikingfylket, er naturlig nok mange av severdighetene der knyttet til vikinghistorie. Få eller ingen andre steder finnes det så mange og rike minner fra vikingtiden som her. For eksempel ble Norges viktigste arkeologiske gravfunn, det verdensberømte Osebergskipet, gravd ut i Slagendalen i Tønsberg kommune i 1904. Det store vikingskipet inneholdt et gravkammer med rester av to kvinneskjeletter som antas å kunne ha vært dronning Alvhild, konen til kong Gudrød, og trellkvinnen hennes. Utenfor kammeret ble det også funnet gravgods som skulle følge de døde på deres reise til det hinsidige. Og dette gravgodset har vært avgjørende i arkeologenes arbeid med å danne seg et bilde av hvordan forholdene var på en kongsgård i vikingtiden.

Funnstedet, Oseberghaugen, er i dag restaurert slik den så ut før utgravingen, og er tilrettelagt for besøkende. I januar 2014 sendte regjeringen inn en søknad om å få Oseberghaugen, samt de to andre gravhauger i Vestfold, Gokstadhaugen og Borrehaugen, inn på UNESCOs verdensarvliste. Selve Osebergskipet, som er datert til år 820, er imidlertid utstilt i Vikingskipshuset (ofte kalt vikingskipsmuseet) på Bygdøy i Oslo. Skipet som er hele 21,5 meter langt og fint dekorert med treskjæringer, er en av hovedstadens mest besøkte turistattraksjoner, men i Tønsberg mener mange at det er på sin plass at skipet bringes tilbake til sitt funnsted.

Visste du at …

… ifølge kongesagaforfatteren Snorre Sturlason er Tønsberg Norges eldste by? Ja, til og med den eldste byen i Skandinavia som fortsatt eksisterer. Skjønt de lærde strides om de eksakte årstallene for de historiske hendelsene som skal underbygge dette. Ifølge Snorre ble Tønsberg grunnlagt før det kjente slaget i Hafrsfjord som han hevder fant sted i år 871. Nyere forskning heller imidlertid mot at slaget faktisk fant sted nærmere år 900. (Kilde)

… foruten å være Norges eldste by, kan Tønsberg dessuten skryte av å ha fostret flere kjente personligheter? Blant andre kan nevnes skøytelegenden Hjalmar Andersen, bedre kjent som ”Hjallis”, den folkekjære artisten Odd Børretzen, Jahn Teigen, ofte omtalt som en levende legende, hele tre popsangerinner – Lise Karlsnes fra bandet Briskeby og Aqua-vokalisten Lene Nystrøm. Og sist, men definitivt ikke minst, sjakkgeniet Magnus Carlsen, som til stadighet omtales i internasjonal presse. 

… festivalen Slottsfjell foregår i Tønsberg? Slottsfjell er et lite fjell i Tønsberg by, og festivalen som arrangeres på dette fjellet, er blitt veldig populær. Både kjente norske og utenlandske turister kommer til festivalen, som arrangeres i midten av juli hvert år. 

Hva gjør de fastboende?

Som tilreisende lurer du gjerne på hva tønsbergenserne selv gjør, bortsett fra å beundre kulturminnene sine? For å få greie på det er det beste selvsagt å bli kjent med lokalbefolkningen og få noen gode innsidetips. Hvis du har innkvartert deg privat, er det gode sjanser for at verten din tar deg med på en guidet tur, eller i alle fall anbefaler sine egne favoritter blant kaféer, spisesteder, utesteder og aktiviteter. Hvis du riktig finner tonen med verten din, kan du til og med være så heldig å få tilbud om en hjemmelaget middag, og mer lokalt kan det vel neppe bli.

Dersom du derimot ikke har en vert å spørre til råds, kan du be betjeningen der du bor, om å anbefale spisesteder og aktiviteter. I resepsjonene finnes det også ofte foldere, rabattkuponger, restaurantguider og oppslag om kulturelle arrangementer. Og så var det Internett da … hva med å lese en blogg skrevet av en ekte tønsbergenser?

Som en av Norges viktigste havnebyer, er havneområdet selvsagt en meget viktig del av Tønsbergs ansikt. Sjøbodkvartalet nederst mot kaia er et livlig utelivsområde med restauranter og barer og et populært sted både blant fastboende og tilreisende. Her kan man for eksempel ta en spasertur for å se på folkelivet mens man spiser en is, nyte en pils i sola på en innbydende utendørskafe eller prøve en av fjordens delikatesser på en sjømatrestaurant.

Tønsberg har dessuten et godt og variert kulturtilbud, og særlig sommerstid er det mye på programmet. Det mest kjente arrangementet er nok den tre dager lange musikkfestivalen Slottsfjell, også kalt Slottsfjellfestivalen, som har blitt arrangert på Slottsfjellets middelalderfestning hver sommer siden 2003. Slottsfjellfestivalen går som regel av stabelen i midten av juli, mens det i Oseberg Kulturhus arrangeres konserter, festspill, messer, utstillinger, konferanser og seminarer gjennom alle årets måneder. Det privateide kulturhuset som ble åpnet i 2002, rommer en større teatersal, flere mindre scener, konferansefasiliteter og et stort hotell. Programmet er tilgjengelig på nettsidene til Oseberg Kulturhus.