Vandrerhjem i Stavanger

Ekte backpackere har en unik evne til å komme langt på lite. Stavanger byr på severdigheter og aktiviteter som kan ta pusten fra deg, og som ikke nødvendigvis trenger å tømme lommeboken din i samme slengen. Området rundt Stavanger har noen av Norges flotteste og mest uberørte turområder, som er lett tilgjengelig for besøkende. Den velstående oljebyen er full av aktiviteter som passer for familien, eller for par som ønsker seg en byferie kombinert med imponerende natur. Stavanger har et yrende byliv om dagen så vel som om natten – så kjedelig blir det ikke. For at ferien ikke skal sprenge budsjettet, må vi planlegge litt. Og hva er vel mer naturlig enn å starte med overnatting og se på hva som tilbys av hostel og vandrerhjem i Stavanger? Overnatting er jo ofte den største utgiftsposten i budsjettet, så ved å redusere den kommer du langt.

Stavanger og området rundt har mange muligheter når det gjelder å finne rimelig overnatting. Regionens mange vandrerhjem, hosteller og lignende overnattingssteder gjør det til en lek å planlegge en flott og ikke for dyr ferie. Starter du planleggingen tidlig nok, finner du helt sikkert et vandrerhjem eller hostel i Stavanger som ikke er så dyrt. Det finnes også en rekke rimelige hotell i Stavanger, hvor du ikke trenger å grave langt ned i lommeboken for å bestille. Stavangerregionen er en perle langs norskekysten som vil ta pusten fra deg og dine, om du lar den, og ikke røre lommeboken din mer enn nødvendig. Ta en kikk på mulighetene for å booke deg inn på et hostel eller vandrerhjem i Stavanger, og la deg rive med av majestetisk natur og alt det andre som byen ønsker at du skal få ta del i. Nedenfor har vi sammenfattet en del informasjon som kan være nyttig for deg når du planlegger en ferie på budsjett til Stavanger.

Bo og opplev på budsjett i Stavanger

I Stavanger finner du vandrerhjem og hostel både i sentrum, nær restauranter og nattliv, men også utenfor byen hvor du har tilgang til flott natur. Om det er natur du er ute etter, kan et hostel i nærheten av Lysefjorden være et passende valg, her bor du nemlig rett ved kjente turområder som for eksempel Kjerag og Preikestolen. Stavanger er en variert by, så du kan enkelt finne rimelige alternativer til aktiviteter og overnattingsmuligheter.

Det er flere alternativer om du vil booke deg inn på et av områdets vandrerhjem. Sandnes er som en forstad til Stavanger, og det går ofte tog mellom byene om du skulle velge innlosjering der. Flyr du inn via Sola lufthavn er det omtrent lik avstand til byene derfra.

For paret som liker å komme tett inn på lokalbefolkningen, er Stavanger Vandrerhjem St. Svithun et godt alternativ. Her kan du enten velge seng i flersengsrom med forskjellig antall senger, eller bestille et eget rom. Dette er et moderne hostel med sentral beliggenhet. Herfra kan du velge å gå, sykle eller benytte kollektivtransport når du vil inn til sentrum.

Stavanger-regionen har som sagt en fantastisk natur, og du har også anledning til å velge rimelig overnatting som er mer i pakt med den. Ta en titt på mulighetene til å overnatte på vandrerhjem i nærheten av naturen.

Heftige naturopplevelser til en rimelig penge

Norges sør-vestkyst byr på et svært variert innhold, og liker du å oppholde deg utendørs er mulighetene mange til å erfare både utfordrende og morsomme opplevelser. Vi kan starte med noe som allerede er blitt nevnt, Preikestolen. Et storslått monument i et vakkert landskap, et landemerke formet over tusener av år og et oppnåelig mål for de aller fleste. Utsikten derfra vil garantert ta pusten fra deg.

Ikke langt unna finner du Kjerag. Du kan velge å kjøre bil til utgangspunktet, eller du kan ta ferje innover den flotte Lysefjorden og helt inn til Lysebotn. Dette er en nydelig opplevelse i seg selv. Kjerag er en like imponerende opplevelse som Preikestolen, og kan sørge for et stort sug i magen, selv om du er modig og vanligvis ikke plages av høydeskrekk. En stor kampestein, Kjeragbolten, er kilt fast i fjellet og henger omtrent 1 000 meter over Lysefjorden. Bare det å stå på avstand og se på vil gi deg et adrenalinkick. Norges naturperler er godt representert i området, og de er virkelig verdt anstrengelsene som kreves for å få oppleve dem.

Surfing og moro i vannet

Hva om du ikke er så glad i høyder? Da finnes det masse muligheter for å holde seg i aktivitet rett over eller under vannoverflaten. Det er flust av plasser langs kysten her som innbyr til blant annet bading, brettsurfing og kitesurfing. Steder som Solastranden, Borestranden, Brusand strand, ja langs hele Jæren, ligger det sandstrender som perler på en snor. Mulighetene for surfing er store. Du kan melde deg på et begynnerkurs og ta dine første skritt som surfer på langgrunne sandstrender med fine bølger. Dette er også stedet for erfarne surfere, men da helst når høsten og vinteren nærmer seg. Surfeforholdene langs Jæren er blant Norges beste.

Vinteropplevelser i Stavanger

Om vinteren byr Sirdal på et virkelig flott vinterlandskap. Skistedet Sirdal består av 4 alpinanlegg med til sammen 15 skitrekk og 45 slalomløyper. For langrennsentusiaster blir det preparert 220 kilometer med oppmerkede løyper. Du finner noe for alle her, både for voksne og for barn. Alt dette befinner seg kun en halvannen time unna Stavanger, og bussene har jevnlig avgang mellom Stavanger og Sirdal.

En spennende mulighet er Sauda skisenter med fem skitrekk som drar deg fire kilometer til fjells. I motsetning til Sirdal, som du tar deg til med buss eller bil, kan du ta båten til Sauda. Start dagen med en 2 timer lang båttur og glem glatte vinterveier.

Visste du at …

… personer fra Stavanger by kalles ofte for siddiser, og at ordet mest sannsynlig stammer fra det engelske ordet ”citizen”? 

… Stavanger er Norges fjerde største bykommune, med sine i overkant av 132 000 innbyggere? Stavanger er kun slått av Oslo, Bergen og Trondheim. 

… Stavanger ofte omtales som Norges oljehovedstad? Det skyldes både byens nærhet til oljeplattformene utenfor den norske kysten og at Statoil har hovedkvarter i byen. 

Gjør som innbyggerne og nyt byens kultur

Hvis det noe siddisene vet å benytte seg av, så er det Stavangers flotte kulturtilbud. Steder som Stavanger konserthus, Norsk barnemuseum og Flyhistorisk Museum på Sola er krydder som gjør hver dag i byen til en smakfull opplevelse. Siden Stavanger betegnes som oljeby, er det bare passende å besøke Norsk Oljemuseum i løpet av oppholdet, for å få et innblikk i norsk oljehistorie.

Shop som en ekte siddis

Etter å ha fylt på med litt høykultur er det på tide med litt populærkultur. Shopping i Stavanger byr på mye spennende, det er nemlig mange butikker i byen. Deler av pengene du sparer på å bo på vandrerhjem eller hostel i Stavanger, gjør at du kan unne deg noe ekstra. Stavanger har et yrende byliv og mange spesialforretninger som innbyggerne ofte frekventerer, som Stavanger Glassblåseri, Ostehuset Butikk og Delikatesse, Dale of Norway Concept Store og Oleana. Her kan du finne den perfekte gaven til din kjære eller dine venner. Kvadrat, som er blant Norges største kjøpesentre, er også veldig populært. Det ligger ikke langt fra Stavanger, så ta turen dit hvis det er noe du ikke finner. Kjøpesenteret huser 160 butikker, og mottoet til kjøpesenteret er: ”Du leter ikke. Du finner”. Det kan fort bli litt leting i et kjøpesenter med slike dimensjoner, men du kommer garantert til å finne noe.

Hvor går siddisene ut?

Når kvelden kommer kan det være gøy å slappe av med litt god mat og drikke ute. Det er jo ikke så mye å gjøre på vandrerhjemmet, så hvorfor ikke nyte den gode stemningen i byen? Stavanger har et pulserende uteliv, og utestedene ligger på rekke og rad langs byens idylliske havneområde. Et av byens mest populære utesteder, er Checkpoint Charlie – et nærmest historisk utested der du kan nyte en kald øl og høre på musikk. Studentene henger mye i studenthuset Folken. Men Folken er selvfølgelig ikke bare for studenter. Her er det ofte noe spennende å oppleve, enten det er konserter eller bare litt festing. Hvis du er på jakt etter litt humoristisk underholdning, så er Humorhuset Stavangeren et godt alternativ.

La oss ikke glemme barna

Nei, la oss ikke glemme å nevne hva Stavanger-regionen har å tilby de minste av oss, og det er ikke rent lite. Har du hørt om Kongeparken? Eller klatreparken Høyt & Lavt Nedstrand? Dette er flotte steder som tilbyr barn i alle aldre morsomme aktiviteter, og som er verdt et besøk. I tillegg finner du Norges største lekeland her, Leos Lekeland, som byr på 4 500 kvadratkilometer med moro. Selv om det koster litt å komme inn, kan du tilbringe hele dagen på disse stedene.