Need Some Inspiration?

Select a Theme
Pensjonat
Pensjonat

Intro

Pensjonater – det enkle er ofte det beste

Har du noen gang vurdert å droppe den sedvanlige hotellovernattingen, og heller innkvartere deg på pensjonat eller gjestehus? For en god idé! Pensjonater kommer i mange former og fasonger, men én ting har alle felles: De er enkelt innredet, tilbyr kun det mest nødvendige og koster gjerne vesentlig mindre enn hoteller. Har du vært inne på tanken før, men vært usikker, kan du legge all tvil til side – pensjonat er topp! Det som kjennetegner et typisk pensjonat er at det tradisjonelt har ligget i tilknytning til et privat hjem, av og til også innenfor en families fire vegger. Moderne varianter kan derimot bestå av egne, frittstående bygg som likevel oppfyller kravene til vanlige trekk ved gjestehus. Et pensjonat kan ha alt fra noen få rom til opp mot 20 rom og er ofte innredet i enkel stil, fri for unødvendig luksus.

continued

Pensjonat er en historisk overnattingstype, men langt fra utdatert. Pensjonater finner du i så og si alle verdenshjørner, fra Norge, til USA og Japan. Det er også et kjennetegn at det er gjerne flere pensjonater i land der flere innbyggere bor på landet enn i byen. Pensjonater er rikere på historie enn moderne hoteller, og eierne av slike pensjonater har ofte mye spennende å fortelle om. Gjester synes ofte det er mye mer sjarmerende å bo på pensjonat, med en personlig atmosfære – nesten som et ”home away from home”. Det er ikke sjelden at gjester som har booket seg inn for kun én natt, ender opp med å utvide oppholdet sitt. På et pensjonat får du gjerne en hjemmekoselig innredning, personlige råd og tips, og noen steder inkluderer også frokost – servert i husets kjøkken, gjerne av eieren personlig!

Types

Forskjellige typer pensjonat og gjestehus

Det finnes mange forskjellige typer pensjonat verden over, og selv om de alle har til felles at de er et gjestehus, så vil kjennetegnene på dem variere fra destinasjon til destinasjon. Noen steder vil pensjonatene likne mer på hosteller, mens det andre steder er mer som et bed & breakfast. Andre steder igjen vil du finne at pensjonatet likner mer på et billig hotell, mens i Nord-Europa er det vanligst at man bor i store, privateide hus med færre rom enn andre steder. Det som allikevel kjennetegner de fleste pensjonat er at det er personlig oppfølging, hjemmelaget mat, stillere enn vanlige hoteller, og ikke minst billigere. Noen pensjonat er tradisjonelt og hjemmekoselig innredet, mens andre satser på mer moderne design.

Drømmer du om storbyferie i The Big Apple?  The Chalet of Canandaigua, New York, USA er et godt eksempel på et pensjonat som gir en helt unik og annerledes opplevelse enn det tradisjonelle New York-besøket. Synes du overnatting i sentrum av byen er fryktelig dyrt, og er du interessert i se mer av staten New York enn bare Manhattan, kan dette pensjonatet være noe for deg. Gjestehuset med det noe spesielle navnet ligger fem timers kjøring fra New York City, men er et godt valg hvis du er på rundreise i USA og for eksempel ønsker å besøke Niagara Falls. De berømte fossene på grensen mellom USA og Canada ligger nemlig under to timers kjøring herfra. På pensjonatet The Chalet of Canandaigua er rommene innredet i varme, hjemmekoselige farger og gjestehuset befinner seg i umiddelbar nærhet til naturen. Det er det perfekte stedet for romantiske utflukter, spesielle begivenheter og reiser for alle som søker ro og stillhet. Hva med å velge noe litt utenfor allfarvei som kan gi deg en autentisk opplevelse av USA? Med landets gode tilrettelegging for biltrafikk er fem timers kjøretur fra New York City ingenting for å komme til denne perlen av et pensjonat.

Suggestions/Where

Utvalgte populære gjestehus og destinasjoner

Det finnes utallige pensjonat og gjestehus i både inn- og utland, og det er opp til deg og dine preferanser hvilke innkvarteringsalternativer du velger å gå for. Nedenfor presenteres et knippe pensjonater som skiller seg ut i mengden og som virkelig er verdt et besøk i seg selv.

Pietramonti Estate & Country House – Pienza, Italia

Dette vakre pensjonatet ligger idyllisk til i vakre Toscana, og hvis du drømmer om alt det bella Italia har å by på, inkludert vin, mat og natur, er du virkelig kommet til rett sted. Området dette italienske pensjonatet ligger i er oppført på UNESCOs verdensarvliste og vil garantert imponere deg selv om du kanskje allerede har vært der tidligere. Selve pensjonatet er i en gammel, toscansk villa, og til å være et tradisjonelt gjestehus er rommene relativt luksuriøse. På Pietramonti vil du finne alt det hjertet kan begjære hvis du er bitt av Italia-basillen, og alt ligger til rette for et hyggelig opphold på gjestehus i et av Europas mest besøkte turistland.

Hawkins of Bath – Bath, Storbritannia

Et annet pensjonat som ligger i et område du finner på UNESCOs verdensarvliste er koselige Hawkins of Bath. I byen Bath er det mye for turister å ta seg til – blant annet besøk på et av de tradisjonelle badene byen er oppkalt etter, eller hva med et slag golf etter en god natts søvn? Avstanden til verdensmetropolen London er heller ikke lang, og hvis dere ønsker å kombinere rolig småbyliv med en tur til storbyen, ligger London kun en to timers kjøretur unna.

Eidfjord Gjestgiveri – en smak av Norge på sitt beste!

Hvorfor ikke være turist i eget land, og oppleve alt Norge har å by på? Fordelen er at du sparer masse reisetid, og hvis du er lur og velger å bo på pensjonat kan du også spare en del penger. Eidfjord Gjestgiveri ligger i naturskjønne omgivelser i Øvre Eidfjord i Hordaland fylke, rundt 15 mil fra Bergen. Her tilbys det åtte dobbeltrom i tillegg til seks campinghytter, så pensjonatet er relativt lite. Pensjonatets restaurant serverer lokal, hjemmelaget mat og en tur i nærheten på Hardangervidda anbefales på det sterkeste.

Tips

Tips til en vellykket ferie på pensjonat

1) Ikke ha for store forventninger til luksus og fasiliteter, men bli heller positivt overrasket hvis disse overgår dine forventninger. På et pensjonat betaler du vanligvis mindre enn du ville ha gjort på et hotell, og du kan derfor forvente mindre når det kommer til det vi gjerne kaller luksus. Pensjonat er en enkel og rimelig form for overnatting for de som har mer fokus på opplevelser enn selve innkvarteringen.

2) Vær tidlig ute med bestillingen! Feriering på pensjonat og gjestehus har tatt helt av i popularitet de siste årene, og er i enkelte områder vel så populært som standard innkvartering på hotell. Flere og flere søker etter autentiske opplevelser i hjemmekoselige miljøer, gjerne til en rimelig penge, og da er pensjonat og gjestehus begge glimrende alternativer.

3) Les om stedet du skal til slik at du kan benytte deg av alle tilbudene som finnes i nærområdet. Har stedet kanskje et spennende museum eller en idrettsaktivitet du vil få med deg? Planlegg turen godt, slik at du er sikker på at du får tid til alt du har lyst til å gjøre. Sørg for at du får en god natts søvn hver natt på pensjonat slik at du har energi og overskudd til å gjøre ferien på gjestehus til ditt livs beste!

4) La opplevelser og møter med mennesker stå i fokus fremfor utseendet på sengen du skal sove i eller hvor mange toalettartikler du finner på badet der du skal bo. Å reise handler om å lære noe nytt, få nye impulser og bli et lykkeligere menneske – da er et enkelt pensjonat veien å gå fremfor et dyrt og fancy hotell. Reis med hjertet og ha det gøy!

Did you know that

Visste du at…?

… Hoshi Ryokan i Japan er en av verdens eldste gjestehus? Det ble åpnet første gang allerede i 718, og har siden den gang vært et populært innkvarteringssted for reisende langs Japans veier. Gjestehuset har også blitt drevet av samme familie i hele 46 generasjoner! I dag tilbys det over 100 rom, og gjestene blir tatt imot med en tradisjonell te-seremoni.

… pensjonat og gjestehus er svært populært blant unge reisende? Både enslige og par med eller uten barn benytter seg stadig oftere av alt det pensjonater og gjestehus har å tilby dem. Ro og fred, samt et tryggere miljø for barna, veier tungt når valget skal falle på passende innkvartering i ferien.

… ”The Guest House” fra 2012 er en film som handler om noen unge jenters opphold på gjestehus i USA? Denne filmen kan være verdt å få med seg hvis man ønsker litt lett ferierelatert underholdning, og samtidig gir den tips om hva man IKKE bør gjøre når man tar inn på pensjonat, alt servert på en humoristisk måte.

… Cochs pensjonat i Oslo har sin helt egne kulturhistorie? Her har kjente artister og forfattere til og med gitt navn til noen av rommene! Pensjonatet ligger beleilig til nederst i Bogstadveien, der det finnes svært gode muligheter for shopping og lett tilgang til andre deler av Norges hovedstad.  Hvis du ønsker deg et opphold midt i Oslos smørøye, er Cochs pensjonat et glimrende alternativ.