Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Tromsø

Intro

Teater og underholdning i Tromsø

Kulturlivet i Tromsø er mangfoldig med både teater, show og festivaler året rundt. Tromsø har vært en yndet by å besøke for tilreisende i flere hundre år. Tromsø fikk tilnavnet Nordens Paris allerede på attenhundretallet for sin kontinentale atmosfære med impulser fra flere kulturer. Dette gjenspeiles til den dag i dag i deres rike kulturliv. I dag kan du oppleve alt fra komedier, musikaler og farser til dramatiske forestillinger på scenene i Tromsø. Og her er de ikke redd for å bruke både den nordnorske humoren og dialekten som både senter, statist og tema i de ulike oppsetningene. Gjør deg klar for en heidundrende kveld med underholdning du sent vil glemme - om du klarer å glemme den i det hele tatt. For dette kan være underholdning rett fra leveren - akkurat slik som tromsøværingene selv.

continued

Bortsett fra utvalget med teater i Tromsø, har byen også en rekke museer knyttet til det arktiske livet og tilværelsen nord i Norge fra gammelt av til i dag.  Om du drømmer om å besøke den største byen nord for polarsirkelen, hvor solen aldri går ned i sommerhalvåret og er glad i kultur, er Tromsø byen for deg. Du finner både teater og show i Tromsø for enhver smak – både innen- og utendørs. Tromsø har hatt en aktiv teaterscene siden 1970-årene og representerer i dag et bredt utvalg innenfor ulike sjangre. Både det tradisjonelle og det frie scenefeltet har hatt gode vekstvilkår i Tromsø. Dette har gitt et rikholdig utvalg av teater, show og musikaler og her er din oversikt.

Top things to Do

Teater Tromsø

Tromsø har hatt en aktiv teaterscene siden 1970-årene og representerer i dag et bredt utvalg innenfor ulike sjangre. Både det tradisjonelle og det frie scenefeltet har hatt gode vekstvilkår i Tromsø. Dette har gitt et rikholdig utvalg av teater, show og musikaler og her er din oversikt!

Hålogaland Teater har sitt hovedsete i Tromsø og var det første profesjonelle teater i Nord-Norge. Teateret flyttet i 2005 inn i et nytt og eget teaterbygg i sjøkanten med den passende adressen Teaterplassen 1. Teateret har to saler hvor det vises forestillinger. Teateret har i tillegg en egen teaterkafe som ligger i teaterets foaje. Her er det en kafescene hvor det arrangeres blant annet foredrag og konserter. Teaterkafeen serverer forfriskninger både før og etter forestillinger, men den er også åpen på dagtid.

I begynnelsen handlet forestillingene ofte om nordnorske bygder, fattigdom og fraflytting. Men i dag har teateret en bredere profil med formål om å lage godt og grensesprengende teater i Tromsø.Så i dag kan du oppleve komedier, musikaler, farse og dramatiske forestillinger på teateret i Tromsø. En av de mest kjente forestillingene er showet om bygdeoriginalen ”Oluf” skrevet av Arthur Arntzen. Årlig lages i tillegg flere forestillinger også for barn og unge, så her kan hele familien kose seg på teater. Ikke minst, særegent for teateret er at nordnorsk dialekt preger fremføringene – så om du liker den breiale nordnorske dialekten er dette teateret for deg!

Kulturhuset

Kulturhusetomtales som storstua i Tromsø og huset tidligere forestillingene til Hålogaland Teater. Kulturhuset holder fortsatt høy aktivitet, og er i dag et samlingspunkt for kulturlivet i Tromsø. Fordelt på tre scener arrangeres teater, show, konserter, revy og utstillinger. I tillegg er den populære kafeen Café Sånn lokalisert i Kulturhuset. Her servers mat fra alle verdenshjørner og om kvelden forvandles stedet til et tilholdssted hvor man kan oppleve DJ-er, teatersport og konserter.

Rådstua Teaterhus

Rådstua Teaterhus er en viktig scene for det frie kunstfeltet i Tromsø. Teaterhuset er et samlingspunkt for utøvere og produsenter og har som formål å vise både alternativ og nyskapende teater, show og musikaler for både barn og voksne. Så her er det bare å sjekke hva de har på programmet i tidsrommet du besøker Tromsø!

Sadio Nor Teater

Et teater i Tromsøsom skiller seg ut ved å bruke Tromsø som kulisser er Sadio Nor Teater. Teateret formidler blant annet historier om Tromsø, folk og lokale hendelser gjennom å arrangere turer og spille teater ute i fri natur. Når man selv står på stedet hvor en hendelse hendte føler man en større nærhet til historien og opplevelsen skiller seg radikalt fra tradisjonelt teater. Dette er show og underholdning du du absolutt ikke vil gå glipp av!

Standupnord

I tillegg har Tromsø verdens nordligste standup klubb med det passende navnet Standupnord. De arrangerer show på utestedet DRIV med jevne mellomrom og har en fin balanse mellom nordnorske komikere og innhentede komikere fra andre byer i Norge. Det ryktes at nordlendinger har en grovere humor et søringene som de kaller alle som bor sør for polarsirkelen, så om du liker grove vitser er nok dette noe for deg.

Did you know that?

Visste du at …

… hvert år arrangeres musikkfestivalen Bukta? Bukta går av stabelen i juli måned og finner sted i Telegrafbukta. Tidligere har band som Bob Hund (SE), The Sonics (US) og Mew(DK) opptrådt på festivalen. Festivalen er blant annet tenkt som et utstillingsvindu for nordnorske band og artister, og besøker du byen i tidsrommet er det absolutt muligheter for å oppdage noen nye nordnorske perler.

… duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland som utgjør Röyksopp har sin opprinnelse i Tromsø? Det var som venner i Tromsø de begynte å lage musikk sammen før de i Bergen tok navnet Röyksopp og ga oss hits som ”Poor Leno” og ”Eple”. De har senere uttalt at Tromsø har vært viktig for tilblivelsen av musikken deres.

… kanskje Norges mest kjente puben Rorbua ligger i Tromsø? I TV-programmet ”Du skal høre mye” med programleder Tore Skoglund og pianisten Trond Myhre var Rorbua i underetasjen på SAS-hotellet kulisser for hysteriske historier og vitser. Det ble sendt 250 episoder av det populære programmet som hver uke hadde flere kjente gjester.

…midnattssolen varer fra ca. 21. Mai til 23. Juli? Dette innebærer at solen ikke går ned over horisonten og dermed er synlig gjennom hele natten. Det går historier om turister som har ventet hele dagen på denne spesielle solen for å bli skuffet da de oppdager at midnattssol er den samme solen de har sett hele dagen. Men ikke la deg lure, det er noe eget ved å se solen på himmelen i det vi bikker midnatt.

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Trømsøværingene tar seg gjerne en tur på byen - det er de glade i. Så tar du seg en tur ut på de lokale barene  og restaurantene, kommer du fort i kontakt med dem. Men Tromsø handler selvsagt om andre ting enn bare flotte lokale utesteder. Midnattssol, nordlys og et forrykende kulturliv – alt dette er ting tromsøværingene setter stor pris på. Balansen mellom teater og show sammen med nærheten til vill natur gjør at Tromsø har alt! Noe som er spesielt populært blant innbyggerne, spesielt på sommerstid, er utendørsteater i den vakre naturen. Sjekk i den lokale avisen eller hør med turistinformasjon om det foregår noe liknende mens du er i Tromsø.

Det mest spektakulære showet i Tromsø

Når du har fått din dose av teater i Tromsø, er kanskje tiden inne for et helt annet show. Siden Tromsø ligger nord for polarsirkelen, gjør dette Tromsø til et fabelaktig sted å observere fenomenet nordlys. Nordlys oppstår når partikler fra solen treffer atmosfæren på jordkloden og det oppstår et fantastisk lysshow på himmelen. For at man skal kunne se nordlyset må det være mørkt og skyfritt. Den beste tiden for å få øye på nordlys er i september og mars, men det er gode muligheter for å se nordlyset hele vinterhalvåret.

Om du vil sikre deg de beste forutsetningene for å observere nordlyset er det en idé å ta kontakt med nordlysjegere nordlysjegere. De er i mange tilfeller eksperter på feltet og vet til enhver tid hvor det det er best forutsetninger for å oppleve nordlyset. Andre muligheter er å kombinere nordlyset med morsomme aktiviteter som snøscooter, skigåing eller kanskje med reinsdyr. Slik kan nordlyset bli til en helaftens begivenhet. Om du ikke ønsker å gjøre så mye ut av nordlysopplevelsen er det populært å gå en tur langs vestsiden av Tromøya ved Tromsø Museum. En ting er sikkert, man drar ikke til Tromsø i vinterhalvåret uten å oppleve dette spektakulære lysshowet.

Kulturtilbud

I tillegg til show og teater i Tromsø, finnes det en rekke andre kulturtilbud man kan benytte seg av. Polarmuseet er absolutt verdt et besøk om du er interessert i arktisk fangst og historiske polekspedisjoner. Museet har blant annet en større utstilling om polfareren Roald Amundsen og hans ekspedisjoner. Om du vil vite mer om et arktiske livet anbefales en tur til opplevelsessenteret og museet Polaria som ligger sør for sentrum. Polaria har utstillinger knyttet til arktisk miljø- og klima. Her kan du lære om arktiske dyr, planter og fisk. De har akvariumstanker med et stort utvalg av fisk, sjøplanter og sel. To ganger for dagen kan du også overvære seansen hvor selene mates. Kanskje du får muligheten til å ta en selfie? Polaria er i tillegg et utrolig fascinerende bygg og er utformet som isblokker skjøvet på land – noe som gir et hint om hva som skjuler seg på innsiden.

Et annet bygg som også er verdt turen er Tromsdalen kirke, bedre kjent som Ishavskatedralen. Kirken ble tegnet av arkitekten Jan Inge Hovig og ble åpnet i 1965. Med sine elleve aluminumbelagte plater på hver side av bygningen gir en form som mange assosierer med isfjell. Innsiden av kirken har et interiør som gjenspeiler den stramme stilen og enkelheten kirken presenterer. Med prismelysekroner og kirkebenker av eik er dette absolutt en gjennomført kirke.

Tromsø har også en rekke museer. Både Tromsø museum og Perspektiv museum er verdt et besøk. Tromsø museum er Nord-Norges største museum og byr på både dinosaurer, fossiler, steinalder og vikingtid – noe for hele familien! Perspektiv museum på sin side viser temporære utstillinger knyttet til levemåter og livssyn i Nord-Norge. Om du er interessert i andre verdenskrig er Forsvarsmuseet å anbefale, hvor du kan se hvordan Nord-Norge opplevde krigen.