Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Stockholm

Intro

Teater og musikal i Stockholm – byen som har alt

Stockholm er en by med et godt musikalsk tilbud. Enten du vil se et teater i Stockholm eller en musikal i Stockholm er utvalget i byen svært godt. Det er mange forskjellige scener i byen du kan besøke for å se et teater eller en musikal, så undersøk hvilke scener som viser hvilke oppsetninger før du reiser. Mens noen teatre er av den litt stivere sorten, hvor man ikke bør dukke opp i for eksempel shorts og sandaler, har andre en mer avslappet innstilling til publikumet. Reiser du med barn bør du ta turen til Djurgården, hvor et av Sveriges beste barneteatre ligger. Er du glad opera må du besøke Kungliga Operan på Gustav Adolfs Torg. Her finner du opera og ballett av verdensklasse. Og mens den norske operaen er berømt for sin moderne arkitektur har den svenske røtter helt tilbake til 1700-tallet.

continued

Det er mange grunner til å reise til søta brors hovedstad Stockholm. Skjærgården med sine mange små øyer og fine muligheter for utflukter er én. Shopping er en annen – de forskjellige bydelene har til sammen et enormt utvalg av store og små butikker og kjøpesentre. Mat – Stockholm har fem restauranter med Michelin-stjerne. Språket – av og til er det deilig å reise til et land der man forstår språket, og kan gjøre seg forstått på sitt eget språk. Men en av de kanskje beste grunnene til å ta en langhelg – eller mer – i den svenske hovedstaden, er det fantastiske underholdningstilbudet. En norsk skuespiller som har gjort det stort i Stockholm, er Maria Bonnevie. Hun ble fast ansatt ved Sveriges kanskje mest anerkjente teater Dramaten, allerede som nyutdannet fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1997.

Top things to Do

Stort underholdningstilbud

Teater, musikaler, show, konserter, museer og oppdagelser – i Stockholm finner du garantert noe for en hver smak. De siste årene har Stockholm seilt opp som en av de besteunderholdningsbyene i Europa, og sies å være den byen i Europa med størst tetthet av teatre i forhold til innbyggertallet. Og her finner du alt: Teater i verdensklasse, svensk samtidsdramatikk, de store klassikerne, de sære, rare forestillingene, komedier, store show, morsomme – og alvorlige – musikaler, og et allsidig utvalg –det er mye også for de aller minste. Her kommer selvsagt språket inn som et stort pluss – du kan gå på hvilket som helst teaterstykke eller show i Stockholmpå originalspråket og faktisk skjønne hva som blir sagt fra scenen. Dette gjør byen til et yndet reisemål for alle skandinaver som glad i teater og musikaler.

Musikal Stockholm

Selv om mange tenker Ingmar Bergman og seriøst teater når de tenker Stockholm, blir byens scener stadig bedre på forrykende show og musikaler. De forskjellige showene går ikke like lenge her som i London, en by som er nesten sju ganger så stor og en av verdens best besøkte, men de store musikalene settes likevel opp med jevne mellomrom på forskjellige teatre.

De teatrene som satser stort på musikalerer blant andre Circus i Djurgården, som har hatt kjempesuksess med den svenske musikalen “Livet är en schlager”, av og med den svenske komikeren og dramatikeren Jonas Gardell, som er kjent for sin miks av ellevill humor og dypt alvor.

Göta Lejon, som ligger på Götgatan på söder, er et av Stockholms beste musikalteatre. De har hatt kjempesuksess de siste årene med kjente musikaler som “Evita”, “Jesus ChristSuperstar” og “Priscilla”, men setter også opp nye, svenske musikaler. De har for eksempel hentet den svenske sangeren Björn Skifs fram fra glemselen, og han spiller for fulle hus når han gjør sine forestillinger. Teateret har både bar og restaurant, så her kan man ta en helaften om man vil.

Kjente og ukjente musikaler

Privatteateret Chinateatern, bedre kjent som China, ligger sentralt i Berzelij Park, og har spesialisert seg på musikaler. Teateret ble opprinnelig bygd som en kino i 1928, men er i dag et moderne teater som tiltrekker seg mange besøkende som ønsker seg en fartsfylt kveld med show og musikk. Her har de for eksempel satt opp 80-tallssuksessen “Flashdance” med stor suksess. Teateret hadde også kjempesuksess med teateroppsetningen av en av Sveriges mest solgte bøker de siste årene, nemlig “En mann ved navn Ove”.

Et annet anerkjent musikalteater er Oscarsteatern i Kungsgatan, som blant annet spilte 1173 forestillinger av “Phantom of the Opera” på slutten av nittitallet.Nyskapende og litt annerledes musikaler får du hvis du oppsøker Stockholms Musikteater – Sveriges eneste uavhengige teatertrupp som skriver og setter opp egne musikaler – ofte i krysning med opera. De leker gjerne med kjente klassikere som Shakespeare, og har blant annet satt opp en egen Frankenstein-musikal. Den kjente musikalskaperen Jan-Erik Sääf har samarbeidet tett med den frie teatertruppen. De spiller forskjellige steder, ofte på Boulevardteatern på Söder. De er også gode på barneforestillinger.

Show i Stockholm

Ønsker du en litt mer avslappet setting rundt kveldens show, og kanskje spise middag samtidig? Da kommer du ikke utenom institusjonen Wallmanns Salonger, som åpnet i Teatergatan i 1991. Her får du et forrykende show mens du spiser hvor mange retter du måtte ønske, og det dukker ofte opp overraskelser. Stikkord er sang og dans og moro, og mange velger en helaften med mat og drikke når de først besøker Wallmanns. Stedet er også ekstremt populært for å arrangere julebord. Husk å booke på forhånd.

TeaterStockholm

Stadsteatern i Stockholm har den norske regissøren Alexander Mørk-Eidem hatt stor suksess med sine moderne versjoner av store teaterklassikere, som Ibsens “En folkefiende”, Tsjekhovs “Tre Søstre” og Kiplings “Jungelboken”. Teateret, som ligger midt på Sergels Torg,er et av Sveriges aller mest populære teatre, og har nylig hatt stor suksess med musikalen “Chicago”. I Oslo har han nylig hatt kjempesuksess med både “Peer Gynt” og “De tre musketerer”, og skal du på teater i Stockholm bør du sjekke om han har noen oppsetninger mens du er der.

En norsk skuespiller som har gjort det stort i Stockholm, er Maria Bonnevie. Hun ble fast ansatt ved Sveriges kanskje mest anerkjente teater Dramaten, allerede som nyutdannet fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1997. Dramaten, som ligger på Nybroplanpå Östermalm, er Sveriges nasjonalteater, og har dermed en stor bredde i sine forestillinger. I 2015 ble norske Erik Stubø ansatt som teatersjef. Han kom dit fra Stadsteatern. På Dramaten finner du ofte de store teaterklassikerne, og mange av Sveriges beste skuespillere.

Er du glad opera må du besøke Kungliga Operan på Gustav Adolfs Torg. Her finner du opera og ballett av verdensklasse. Og mens den norske operaen er berømt for sin moderne arkitektur har den svenske røtter helt tilbake til 1700-tallet. Dagens operahus spilte sine første forestillinger i 1898.

Djurgården

Etter en sen kveld med show, teater og kanskje restaurant, så passer det bra å starte neste dag med en dose friskluft. Da bør du ta turen ut til Djurgården, en av de mange øyene i skjærgården utenfor Stockholm. På Djurgården kan du slappe av om du vil det, du kan besøke et eller flere museer og kunstgallerier, og du bør ikke gå glipp av et besøk i fornøyelsesparken Grøna Lund.

Den første karusellen i Gröna Lund ble bygd allerede i 1883. Parken åpner den første mai hvert år, og har mer enn en million besøkende i de åpne månedene. Her finnes et flott tivoli med alt som hører til, både morsomme og skumle karuseller, flere restauranter, tre scener og et teater med plass til 200. På teater spilles ofte familievennlige stykker og show. Den store scenen i Gröna Lund har tatt i mot superstjerner fra hele verden – Da Bob Marley sto på scenen i 1980 var det 32000 publikummere – det er fortsatt rekord.

Barneteater

På Djurgården finner du også et av Sveriges beste barneteatre. Junibacken ble høytidelig åpnet av det svenske kongeparet i 1996, som en hyllest til den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren. Hun ville ikke selv ha sitt eget museum, derfor er flere forfattere og populære skikkelser fra barnelitteraturen representert på Junibacken. Hovedvekten er Astrid Lindgren-figurer, som Pippi, Emil, Madicken, Karlsson på taket, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte. Men også andre svenske barnekjendiser, som Albert Åberg og Gubben og katten, eller Findus og Pettersen, som de heter.

 

Did you know that?

Visste du at…

… Stockholm var den første byen i verden som ble kåret til “European green capital” – Europas grønne hovedstad? Kanskje ikke så overraskende med tanke på at byen består av en tredjedel park, en tredjedel vann og en tredjedel by. Og hele 95 prosent av byens befolkning bor mindre enn 300 meter unna nærmeste grøntområde.

… Gamla Stan er en av verdens best bevarte gamlebyer. Her er det bare 3000 som bor, men området er pakket med turister om sommeren, men likevel et must hvis du er i Stockholm. Byen, som var den spede begynnelse på Stockholm, ble grunnlagt av Birger Jarl i 1252.

… byen er bygd på 14 øyer, og bindes sammen av 53 bruer.

… verdens største IKEA-varehus ligger i Stockholm? Kanskje ikke så rart siden IKEA er svensk, men likevel da… Varehuset er 56.301 kvadratmeter.

… Stockholm har to severdigheter på UNESCOs verdensarvliste: Det kongelige slottet Drottningholm og Skogskirkegården i Enskededalen utenfor sentrum.

Find things you can do in Stockholm

The local perspective

Skjult juvel i byen

Stockholm er et supert reisemål også med barn, og det er masse moro å finne på for familier. Skansen er verdens eldste friluftsmuseum, grunnlagt allerede i 1891 for å vise hvordan folk levde før i tiden. På det store friluftsområdet finnes rundt 150 hus og gårder som er samlet inn fra hele Sverige – og Norge. Det eldste bygget på området er faktisk et norsk stabbur fra 1300-tallet. På Skansen kan du også lære mer om den samiske kulturen.

Men Skansen er mer enn bare gamle hus. Her er også en samling nordiske blomster og vekster, og i Akvariet kan du hilse på både fisk og slanger. Akvariet har faktisk sitt eget apeland, i tillegg til sjødyr som krokodiller, skilpadder og eksotiske fisker. I dyrehagen kan du se og hilse på mange av de vanligste dyrene vi har her i Skandinavia – hele 75 sorter finnes på området. Her er både kyr, geiter, høner, hester og elg, og også rovdyr som gaupe, ulv og bjørn. Det såkalte bjørneberget en av de mest populære attraksjonene i parken. Og etterpå – da går du selvsagt på teater, show eller musikal i Storkholm!

Junibackens barneteater er en lokal favoritt som spiller 4-5 forestillinger hver eneste dag, slik at alle besøkende skal få med seg det som skjer på teaterscenen. Det blir hele 1 500 forestillinger i året! Parken er åpen nesten hele året, bare stengt noen uker i januar og februar – sjekk før du reiser. En av de populære forestillingene som har gått siden 2006 er Junibackens Sangstund. Her synger teatrets skuespillere og musikere sammen med publikum kjente og kjære barnesanger. Med ujevne mellomrom dukker også flere av de svenske barnebokfigurene opp på teaterscenen. 

Moro for hele familien

Stockholm er et supert reisemål også med barn, og det er masse moro å finne på for familier. Skansen er verdens eldste friluftsmuseum, grunnlagt allerede i 1891 for å vise hvordan folk levde før i tiden. På det store friluftsområdet finnes rundt 150 hus og gårder som er samlet inn fra hele Sverige – og Norge. Det eldste bygget på området er faktisk et norsk stabbur fra 1300-tallet. På Skansen kan du også lære mer om den samiske kulturen.

Men Skansen er mer enn bare gamle hus. Her er også en samling nordiske blomster og vekster, og i Akvariet kan du hilse på både fisk og slanger. Akvariet har faktisk sitt eget apeland, i tillegg til sjødyr som krokodiller, skilpadder og eksotiske fisker. I dyrehagen kan du se og hilse på mange av de vanligste dyrene vi har her i Skandinavia – hele 75 sorter finnes på området. Her er både kyr, geiter, høner, hester og elg, og også rovdyr som gaupe, ulv og bjørn. Det såkalte bjørneberget en av de mest populære attraksjonene i parken. Og etterpå – da går du selvsagt på teater, show eller musikal i Storkholm!