Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Paris

Intro

Utforsk kulturbyen Paris

Paris, en av verdens vakreste byer, er Frankrikes hovedstad. Paris er en av grunnene til at Frankrike er et av verdens ledende turistland, som årlig blir besøkt av nesten 85 millioner turister. Byen går aldri av moten som en favoritt blant romantikere, drømmere og bohemer. Men Paris er ikke bare Eiffeltårnet, Latinerkvarteret eller de vakre broene over Seinen. Paris er også et kultursenter for musikk, teater, musikaler og opera.

continued

Can can-dans, frekt og freidig show, paljetter, fjær og strass, fantastisk musikk og vakre jenter. Le Moulin Rouge er berømt takket være can can-dans, og er udødeliggjort av maleren Henri de Toulouse-Lautrec. De overdådige showene på Moulin Rouge har de villeste og vakreste kostymer, original musikk og selvfølgelig de vakreste jentene i verden. ”Bal du Moulin Rouge” er Paris’ mest berømte kabaret, så vil du se en musikal i Paris kan du begynne her. Moulin Rouge blir fort utsolgt og er veldig populær, så pass på at du bestiller billetten din i god tid på forhånd hvis du vil se en av forestillingene.

Top things to Do

Show Paris

Musikalscenen i Paris har noe for alle. Alt fra Disney on Ice til Les Miserables – som er en av de mest populære musikalene i verdenshistorien. Les Miserables er musikalen som i nesten 30 år har hatt enorm suksess over hele verden, og den er basert på Victor Hugo sitt klassiske mesterverk, romanen ”De elendige” fra 1862.

Vil man se musikaler i Paris som er litt mer tidsriktige og som hele familien kan nyte, så er det lurt å ta en tur til Théâtre Mogador. Mogador ble grunnlagt i 1913 og designet av Bertie. Musikkteateret Mogador er virkelig verdt en tur – og det formelig oser historie fra veggene. Det er plass til 1800 mennesker i den flotte salen, så det er gode sjanser til å sikre seg en billett til en av de mange forestillingene. Théâtre Mogador er kjent for å sette opp spekulere musikaler i Paris. Musikaler som Cats, Dance of the Vampyres, Løvenes Konge, Grease, Mamma Mia og Sister Act er bare noen av musikalene teateret har satt opp over årene. Théâtre Mogador holder til i gaten 25. rue de Mogador i niende arrondissement.

Kabaret i Paris

Vil man oppleve flere musikaler og show i Paris, må man ta seg tur til Lido de Paris, hvor både kabaret og burleskshow står på menyen. Stedet holder til midt i Paris – bare noen få kvartaler fra triumfbuen. Hos Lido de Paris er de opptatt av å ta vare på glamouren og mystikken huset representerer. Showene og kabaretene er spektakulære, damene pene og musikken førsteklasses – alt for at du skal få en perfekt kveld med en elegant middag, champagne og show i Paris.

Teater i Paris

Dersom du er en person som er interessert i kunst, må du besøke et teater i Paris i løpet av oppholdet ditt. Frankrike har en teaterkultur som strekker seg mange hundre år tilbake i tid. De fleste teatrene i Paris inviterer publikum med på guidede turer bak kulissene. Du kan med andre ord ta en tur for å se på kulissene på formiddagen, for deretter å se forestillingene senere på kvelden – noe som vil gi deg mer innsyn i hvordan alt fungerer.

Teatrene l'Athénée og Marigny, Bastille- og Garnier-operaen er blant de som slipper publikum inn bak scenen. l'Athénée er et historisk bygg som er et av de vakreste byggene i Paris. I tillegg til å være et flott historisk bygg, er det et av Frankrikes mest berømte teater. Oscar Wilde sitt stykke Salome ble satt opp der i 1896. Den vakre arkitekturen, historien og de aristokratiske anene gjør dette teateret til et imponerende skue. Vær imidlertid klar over at de fleste stykkene som vises på dette teateret er på fransk, så dersom du vil forstå handlingen anbefaler vi deg å enten lese om stykket på forhånd eller besøke et teater med en engelsk forestilling.

Et stort høydepunkt for de som har tenkt deg på teater i Paris, er å se en forestilling på Théâtre du Châtelet. Stedet byr på både musikaler, operaer og teater – med hovedfokus på teater. Selve teaterbygget i seg selv er fantastisk, og faktisk en severdighet i seg selv. Théâtre du Châtelet åpnet dørene i 1862, har 2500 sitteplasser og en scene som er 24x35 meter stor. Det er kjent for sin fantastiske akustikk, noe som er ganske imponerende i et så gammelt bygg. Dette teateret tar også høyde for de som ikke er fullt så bevandret i verdenen til musikaler, teater og operaer, og setter derfor også opp musikkteater, konserter og show ved jevne mellomrom.

Théâtre Marigny i Paris ligger i nærheten av Champs-Elysees, nærmere bestemt i en park litt nord for gaten. Teateret har adressen Carré Marigny og bør være lett å finne. Marigny setter opp tradisjonell teaterforestillinger og musikkteater. De inviterer også publikum bak kulissene på formiddagen og ettermiddagen. Repertoaret til teateret er stort og variert, så du bør kunne finne et eller annet du liker.

Bastille-operaen

Bastille-operaen, som heter Opéra Bastille på fransk, tok over etter den gamle og ærverdige Garnier-operaen, og bygget sto ferdig i 1989. Dette er en av de mest moderne operabygningene i Europa. Over 2000 mennesker har sin arbeidsplass bak kulissene, i malerverksted, på parykkatelier, i kostymestuene, på verkstedet for kulisser, hos teknikerne og hos lyd- og lysmesterne. En guidet tar deg med inn i hovedsalen, som har plass til hele 2700 gjester. Operaen tar imidlertid bare imot publikum på besøk dersom det ikke foregår prøver eller forberedelser, så sjekk dette med operaen på forhånd.

Garnier-operaen

Den andre store operascenen i Paris er Garnier-operaen, eller Palais Garnier som den kalles på fransk. Det var Napoleon III som ga ordre om å bygge denne operaen i 1860 – noe som skulle vise seg å bli et av verden mest berømte operahus. Bygget kjennetegner Paris på lik linje som Louvre og Notre Dame-katedralen. Det er dette bygget som er opphavet til den klassiske utgaven av “The Phantom of the Opera”, eller “La Fantome de l'Opera” som den heter på fransk. Romanen ble opprinnelig utgitt som en føljetongroman publisert i det franske magasinet Le Gaulois. Romanen hadde ikke den helt store suksessen, og ting kan tyde på at den kanskje ikke egnet seg så godt som roman. Den imidlertid allikevel utgitt i bokform i 1910, og i dag er “The Phantom of the Opera” en internasjonal klassiker. Operaen er åpen stort sett hver dag mellom klokken 10 og 17, bortsett fra på spesielle helligdager og dager med forestillinger. Man deltar på arrangerte turer med guide, gjerne i kombinasjon med en eller flere forestillinger i enten Opéra de Paris eller Place de la Bastille. Er du nysgjerrig på å vite hvordan det ser ut under en teaterscene? Få noen glimt bak sceneteppet og sjekk plassene i orkestergraven.

Konsertopplevelser i Paris

Hvis du vil få med deg noen konserter under oppholdet ditt, er de største salene Palais Omnisports de Paris-Bercy og Stade de France. Palais Omnisports De Paris-Bercy er en gedigen innendørs idrettshall som brukes som konsertarena. Dersom Madonna eller Lady Gaga kommer til byen, er det her konsertene arrangeres. Størrelsesmessig ligger den et sted mellom Wembley og O2 Arena. Stade de France er en annen arena hvor du kan se konserter og show i Paris. Den ligger i Saint Denis, en forstad nord for Paris, og har en tilskuerkapasitet på om lag 80 000 personer. Den fungerer også som Frankrikes nasjonalstadion.

Did you know that?

Visste du at …

… pariseroperaen er den viktigste operainstitusjonen i Paris? Det offisielle franske navnet er for øyeblikket Opéra national de Paris.

… i dag bruker Opéra National de Paris, Paris sin nasjonale opera, to operabygninger? Operaene produseres hovedsakelig i Bastille-operaen, som har 2700 sitteplasser. Ballettene og noen mer klassiske operaer brukere imidlertid Palais De Garnier, som åpnet i 1875 og har i underkant av 2000 sitteplasser. Dette bygget hører til Paris’ arkitektoniske severdigheter.

… det nye Bastille-operaen på Place de la Bastille ble innviet 13. juli 1989, kvelden før 200-årsdagen for stormingen av Bastillen.

Find things you can do in Paris

The local perspective

Parisernes favoritter

Pariserne er flinke til å benytte seg av byens kulturelle tilbud, og operahusene er spesielt populære. Selv om det nå er Bastille-operaen som er byens mest moderne operahus, velger mange å se forestillinger på den gamle Garnier-operaen. Billettene er ofte litt billigere til operaer som settes opp her, noe som betyr at mer penger kan brukes på ost, vin og god mat.