Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
New York

Intro

Show i New York

Vil du på musikal i New York? Broadway er for mange synonymt med musikaler, show og teater i verdensklasse. Vi har alle hørt om de verdenskjente musikalene ”Phantom of The Opera” eller ”Chicago”. Det var på Broadway at teatersjangeren musikal, eller musikal som det også kalles oppstod på begynnelsen av 1900-tallet. Broadway er den eldste hovedgaten i New York og her kan du oppleve verdenskjent teater, musikal eller show på scener hvor teaterhistorie virkelig sitter i veggene.

Kombinasjonen av dans, sang og skuespill har virkelig slått an hos publikum. En tur på Broadway gir deg et innblikk i verdens mest krevende teaterhverdag, hvor skuespillere skal levere en perfekt fremføring opptil åtte ganger i uken. Magien som musikaler på Broadway leverer burde være noe alle burde få oppleve en gang i løpet av livet! 

continued

Når man besøker New York er det gjerne drømmen om å se en forrykende musikal på Broadway som frister mest. Mange mener fortsatt at det er kun på Broadway man kan oppleve en ekte musikal, så her gjelder det å være om seg for å sikre muligheten til å se et forrykende show med dans, sang og skuespill. Broadway er en opplevelse, og du trenger verken være innbitt teater- eller musikalentusiast for å se et show på Broadway. Snarere tvert i mot! De fantastiske forestillingene både gleder, glitrer og underholder publikum. Så om du skal se en musikal i ditt liv, la det bli på Broadway.

Top things to Do

Nytting å vite om Broadway

De mest kjente musikalene på Broadway

Den lengstlevende musikalen på Broadway er ”The Phantom of the Opera”. Siden 1988 har musikalen basert på boken med samme navn av Gaston Leroux blitt begeistret publikum på Broadway. Den utrolige musikalen er dramatisert av verdenskjente Andrew Lloyd Webber og gjennom hans tolkning kommer denne triste kjærlighetshistorien til livs hver kveld. Nå er det teateret Majestic Theatre som huser denne fantastiske forestillingen. For å sikre deg en heidundrende opplevelse som vil få deg til å sitte måpende tilbake, så bør du ta turen for å se denne musikalen!

Den berømte musikalen ”Chicago” fra 1975 ble satt opp igjen på Broadway i 1996. Denne fantastiske forstillingen handler om Chicago på 1920-tallet med kvinnelige mordere, berømmelse og korrupsjon. Musikalen byr på kjente sanger som ”All That Jazz” og ”Me and my baby”. Her får du fantastisk dans og musikk, hvor det ene høydepunktet er etterfulgt av et nytt.

Musikalen ”Wicked” har vunnet over 100 priser for den forrykende forestillingen. Showet spilles på Gershwin Theatre, og handler om heksene i Oz, lenge før Dorothy fra ”Trollmannen fra Oz” dukker opp. Dette er en skremmende og eventyrlig musikal som på kort tid har blitt en publikumsfavoritt. For å møte heksene Elphaba og Glinda bør du finne dine billetter i dag.

Om du foretrekker å le fremfor å bli skremt, anbefales ”Book of Mormon”. Dette er en hysterisk morsom musikal som er verdt å se. Denne musikalen er laget av skaperne av tegneserien ”South Park”. Denne religiøse satiren om to unge mormoner som sendes til en avsidesliggende by i Uganda for å konvertere lokalbefolkningen, men som sliter med å få til et samarbeid med de lokale som er opptatt av helt andre ting enn religion. Musikalen har fått strålene tilbakemeldinger fra både kritikere og publikummere – så her er det bare å stålsette seg for et heidundrende show!

Teater på Broadway

I motsetning til de nærmest evigvarende musikalene, settes vanlige teaterforestillinger opp i langt kortere intervaller enn musikalene på Broadway. Teateroppsetninger på Broadway har en tendens til å tiltrekke seg kjente skuespillere. En mulighet til å vise sine allsidige skuespillerferdigheter har gjort at kjente personer som Helen Mirren, Scarlett Johansson og Orlando Bloom. Det er særlig ved nyoppsetninger av tidligere spilte teaterstykker at kjendisene vi kjenner fra film og TV gjør sin entré på scenen for å fange ekstra oppmerksomhet. Denne tradisjonen gjør teater mer attraktivt, hvor publikum får se sine favorittskuespillere på nært hold mens får en flott teater eller showopplevelse.

Teaterstykkene får sjelden like mye oppmerksomhet som musikalene på Broadway. Men det betyr ikke at det spares på dekorasjon, kulisser eller kostymer når det kommer til teateroppsetningene. Så om en av dine favorittskuespillere står på scenen på Broadway kan det være lurt å bestille billetter tidsnok for å sikre deg en forrykende opplevelse. Teateroppsetningene spilles kun i en begrenset periode.

Did you know that?

Visste du at …

… Broadway har kallenavnet ”The Great White Way”? Navnet referer til lysene langs Broadway. I tillegg var Broadway teatrene de første som tok i bruk elektriske lyspærer på skiltene som viser hvilken forestilling som går. Navnet brukes fortsatt takket være reklameskilt og neonskilt som sørger for at Broadway lyses opp i kveldsmørket.

… ”Cats” i 2006 mistet tronen som forestillingen som har blitt spilt flest ganger på Broadway til ”Phantom of The Opera”? Fra 1982 til år 2000 var det satt opp 7485 forestillinger av ”Cats”, men i 9. januar 2006 ble den 7486 forestillingen av ”Phantom of The Opera” gjennomført. (Kilde)

… over 13 millioner mennesker ser en forestilling på Broadway årlig? Broadway er uten tvil mest populær blant turister som valfarter byen for å oppleve glitter, glam og musikaler. Det er jo som de sier, musikaler er best på Broadway! (Kilde)

Find things you can do in New York

The local perspective

Greit å vite om musikaler og teater på Broadway

Broadway har rundt 40 teatre med plass til 500 og opp til nærmere 2000 publikummere per forestilling. På Broadway spilles det forestillinger fra tirsdag til søndag, med doble forestillinger på onsdager og lørdager. Faktisk er det bare fire teatre som har adresse på Broadway, mens de andre ligger i området rundt kalt Manhattan Thatre District. Distriktet strekker seg fra 41. Street til 54. Street, mellom 6. Avenue og 8. Avenue i Midtown Manhattan og ligger i samme område som Times Square. Det som kjennetegner et Broadway Theatre er at det har kapasitet til å ha mer enn 500 publikummere. En scene som har mellom 100 og 499 seter, kalles for Off Broadway Theatre.

Ofte hører man begrepet ”Broadway Season” og lurer på hvorvidt det kanskje er en tid som er bedre enn en annen for å gå på en musikal eller show på Broadway. Hele året går det ulike teater, show og musikaler på Broadway, men begrepet refererer til at om våren og høsten gjøres det endringer i programmet for de ulike teatrene. Derfor vil det til enhver tid være flere nye show og musikaler tilgjengelig tidlig vår og høst. ”Broadway Season” avsluttes hver sommer med teaterprisen Tony Awards. Dette er en pris som er blitt delt ut årlig siden 1947, hvor det deles ut priser til de ulike show og musikaler på Broadway. De fleste musikaler som spilles i lengre intervaller enn en sesong har alle mottatt en rekke priser.

Det kan være lurt å bestille billetter på Internett før du reiser for å sikre at du får billetter til den musikalen eller forestillingen du ønsker å se. Her kan du i de fleste tilfeller velge å plukke opp billettene dine på det teateret hvor forestillingen går. Teaterbillettene koster fra 20 til 800 dollar, prisene varierer fra hvor i salen du sitter til hvilken ukedag du går på teateret. Men vær obs, noen leverandører tar gebyr for billettbestillingene.

Andre ting å se i New York

I området rundt Broadway er alt man gjerne forbinder med New York. Det er her du finner Times Square som er et kulturelt og kommersielt knutepunkt. Og absolutt noe du må oppleve når du er i New York. Videre er det en rekke kjente høyhus her som Empire State building, Rockefeller Center og FNs hovedbygning. Gjennom en rekke filmer og TV-serier er disse landemerkene blitt kjent for en hel verden. New York er en pulserende by, med mye aktivitet – her kan du se gatekunstnere og gatemusikanter på hvert hjørne i de mest travle gatene. Så ta deg tiden til å stoppe opp og kjenn på atmosfæren og se på folk. Og du? Når du likevel er i New York, ikke glem å få i deg et pizzastykke! New York er kjent for ”pizza slices”, hvor du kjøper et enkelt pizzastykke fremfor en hel pizza. Enten du er på vei til en forestilling på Broadway eller bare går rundt og ser på byen – det er det perfekte New York mellommåltid.