Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Berlin

Intro

Ærverdige Berlin

Musikal- og teaterscenen i verdensmetropolen Berlin er spennende og er absolutt en opplevelse i verdensklasse – og på mange måter også svært så eksotisk for de aller fleste kulturinteresserte. Enten man tar turen til de ærverdige, tradisjonsrike kulturinstitusjonene eller de mer moderne teaterhusene, vil man få en annerledes og minneverdig kulturopplevelse når man går på et show i Berlin. Det går ikke an å snakke om kulturopplevelser i Berlin uten å nevne klassisk musikk. Her kan du nemlig oppleve det ypperste innen klassisk musikk, anført av det verdenskjente symfoniorkesteret Berliner Philharmoniker, regnet som et av verden beste. Når de ikke er på turné rundt om i Europa og resten av verden, kan du oppleve dem ”hjemme”, i det gule signaturbygget Berliner Philharmonie, like ved den kjente Postdamer Platz.

continued

Man kan få med seg mye vakker og ikke minst dramatisk musikk på byens forskjellige scener i løpet av et opphold i Berlin, og nedenfor kan du lese litt mer om de mest kjente teatrene i Berlin, operahusene byen har å by på samt annen nyttig informasjon. Start med en tur til det 115 år gamle ””Theater des Westens”, som ligger i Kantstraße, ikke langt fra Berlin Zoo. Det er byens eldste og landets flotteste og best ivaretatte musikalteater. Her får 1 600 musikalglade mennesker plass, og bygget er en del av det private selskapet ”Stage Entertainment”. ”Theater Des Westens” ble effektivt bygget på ett år, mellom 1895 og 1896. Det ble åpnet 1. oktober 1896 med Holger Drachmanns eventyrspill “Tusen og en natt” (Tausendundeine Nacht) som virkelig la listen høyt for forestillingene som har blitt satt opp her siden.

Top things to Do

Berlin, en kulturby

Berlins kulturelle sentrum er rundt Potsdamer Platz, med sin moderne arkitektur, et opplevelsesrikt Sony-senter, Legoland for barna og det populære ”Stage Theater” – som byr på førsteklasses kulturopplevelser for Berlinere og turister. Teateret ble tegnet av den anerkjente italienske arkitekten Renzo Piano, som også har tegnet det nye Astrup Fernley-museet på Tjuvholmen i Oslo. ”Stage Theater” i Berlin rommer 1760 mennesker, og seks dager i uken spilles musikalen ”Hinterm Horizont” for fulle hus her. Det har den gjort siden 2011.

Musikal i Berlin: ”Hinterm Horizont”

Det sies om denne forestillingen at hvis du ikke har sett den, har du ikke opplevd Berlin. Handlingen spiller selvsagt rundt spenningen mellom øst og vest og Berlin-murens fall. Vil du ha et alternativ til museenes, historiebøkenes eller turistguidenes versjoner av hendelsen, bør du få med deg dette. Vi opplever, og hører, om den legendariske Udo Lindenberg, som var den første vest-tyske musikeren som fikk lov til å spille konsert i Øst-Tyskland. En konsert som skal tenne en gnist i det øst-tyske publikumet, og et møte mellom Udo og en ung jente ved navn Jessy, som utløser tilsvarende gnister. Musikalen er en fortelling om politikk, romantikk og heltemot, og det forrykende showet består ikke bare av flott musikk, men også av historiske videoklipp fra Tyskland i etterkrigstiden. Showet varer i tre timer, inkludert pause, og kan oppleves alle dager, bortsett fra mandag, i ”Stage Theater” på Potsdamer Platz. Det er ikke noe problem om du ikke kan tysk. All tekst skrives på engelsk på store LED-skjermer ved scenen, så det er nesten som å være i operaen.

Teater i Berlin

Teateropplevelse får du så til de grader hvis du tar en tur og opplever et show i Berlin på Friedrichstadt-Palast. Dette er Europas største revyteater. Her snakker vi divaer, paljetter og stjerner. Scenen er enorm og på det meste kan det stå 32 dansere på rad i lang rekke. Dette kalles for ”pikerekke”, og scenen kan skryte på seg å være Europas lengste. Men selv om det er mange på scenen, trenger du ikke uroe deg over dårlig plass. Friedrichstadt-Palast har nemlig plass til 1895 gjester. Da teateret ble åpnet i 1984 var dette Vest-Tysklands høyteknologiske stolthet.

Historien om bygningen som huser teateret begynner imidlertid for over 100 år siden, som da var kjent for sine stolte sirkustradisjoner. Over årene har også kjente og berømte artister inntatt scenen. Både Louis Armstrong og Ella Fitzgerald har opptrådt her for østberlinerne. Andre gjester har vært på scenen, er Marlene Dietrich, Phil Collins, Liza Minelli og Pet Shop Boys. På en god kveld er det 160 mennesker som arbeider der, både på og bak scenen. Showene kombinerer elementer av musikal, ballett og artisteri.

Friedrichstadt-Palast er berømte for sitt høyteknologiske lyshow, og rett som det er omgjøres scenen til et basseng. Du tror det ikke før du ser det! Friedrichstadt-Palast er en attraksjon i seg selv, med sparkepiker og storslåtte sceneshow. Så ta for all del en tur.

Klassisk teater i Berlin

Berliner Ensemble er navnet på teaterbygningen ved Schiffbauerdamm, teateret er bedre kjent som Bertholt Brechts teater. Bertholt Brecht var en innflytelsesrik tysk dramatiker og poet i det 20. århundre. Brecht har blant annet skrevet teksten til musikalen Tolvskillingsoperaen (Dreigroschenoper). Han har også utviklet en teaterteknikk kalt episk teater.

I denne bygningen ved Schiffbauerdamm, som har en dreiende lyslogo på toppen av tårnet, oppnådde herr Brecht, hans kone Helene Weigel og ”Bertholt Brechts Berliner Ensemble” kjendisstatus for første gang. Repertoaret på teateret i dag er klassikere og tysk samtidsteater, og de setter alltid opp flere av Brechts stykker på programmet. Berliner Ensemble finner du i Bertolt-Brecht-Platz 1.

Et lite tips: Skulle du være så uheldig at den forestillingen du vil se er utsolgt, er det lurt å stille seg i køen for uavhentede billetter. Først skriver man seg opp på en liste ved billettluken, og fra klokken 18, like før forestillingen begynner, er det mulighet for at man blir ropt opp hvis det er billetter igjen.

Eksperimentelt teater i Berlin

Volksbühne Berlin er et eksperimenterende teater i Berlin. Teateret har røtter i organisasjonen “Freie Volksbühne”, som gjennom historien har arbeidet for et teater for folket. Målet deres var å drive et sosialrealistisk teater, som tok utgangspunkt i virkelige utfordringer som publikum kunne kjenne seg igjen i, og ikke minst at publikum skulle betale en inngangspris de kunne ha råd til. Volksbühne Berlin ble bygget mellom 1913 og 1914 og er tegnet av Oscar Kaufmann. Det ble ødelagt under 2. verdenskrig, men ble gjennomoppbygget mellom 1950 og 1954.

Volksbühne Berlin leker ikke eksperimenterende teater, men er faktisk det. Teateret styres av Frank Castrof og er et merkelig, festlig, kaotisk og fantastisk teater. Castrof har gjort teateret til et av de mest framtredende teater i Tyskland. Du finner Volksbühne Berlin ved Rosa Luxembourg Platz. Ta en tur – hvis du tør bli med på eksperimentet. Dette er en forestilling man ikke glemmer med det første!

Det nasjonale teater i Berlin

Vil du ha litt mer orden på teateropplevelsen, er teateret Deutsches Theater und Kammerspiele mer for deg. Dette tilsvarer Nationaltheatret her hjemme. De største tyske skuespillerne gjennom tidene har alle vært tilknyttet Deutsches Theater. Selve teateret ble bygget i 1850, og hvis du har mulighet bør du ta en tur innom Deutsches Theater for en førsteklasses forestilling av de beste skuespillerne Tyskland har å by på.

Opera i Berlin

Berlin har tre operahus, og det er det ikke mange byer i verden som kan skryte på seg. Berlin er virkelig musikkens by. Deutsche Oper er gamle Vest-Tysklands operahus. Her settes de største og mest kjente stykkene opp, men også noen av de ikke fullt så kjente. Det er ikke bare på scenen dramatikken har pågått: Under 2. verdenskrig endret Joseph Goebbels navnet fra Städtische Oper (byens operahus) til Deutsches Opernhaus. Senere ble operahuset ødelagt under bombingen av Berlin i november 1943. I 2001 døde den italienske dirigenten Giuuseppe Sinopoli på podiet mens han dirigerte Verdis ”Aida”.

Staatsoper Unter den Linden er det gamle, klassiske operahuset i Berlin, som sies å tiltrekke seg de aller beste sangerne. Under den kalde krigen hadde øst og vest hvert sitt operahus, og dette er Øst-Berlins juvel.

Den tredje operaen, Komische Oper, har spesialisert seg på tyskspråklige produksjoner innenfor opera og musikaler. Her finner du lavere priser, mindre produksjoner og østeuropeiske sangere.

Klassisk musikk i verdensklasse

Det går ikke an å snakke om musikk i Berlin uten å nevne klassisk musikk. Her kan du nemlig oppleve det ypperste innen klassisk musikk, anført av det verdenskjente symfoniorkesteret Berliner Philharmoniker, regnet som et av verden beste. Når de ikke er på turné kan du oppleve dem i det gule signaturbygget Berliner Philharmonie, like ved Postdamer Platz. Bygget ble oppført i 1963 og kan minne om et telt i sin utforming. Arkitekturen og utformingen av konsertsalen var i begynnelsen kontroversiell og mye omdiskutert, men har i senere tid blitt brukt som modell for konsertsaler over hele verden.

Did you know that?

Visste du at …

… Berlin er Tysklands føderale hovedstad og en av landets delstater.

… Berlin International Film Festival, også kalt Berlinale, er en av verdens mest prestisjefylte filmfestivaler. Den holdes i februar hvert år og skaper alltid oppstyr. Festivalen hadde opprinnelig som motto: Utstillingsvindu for den frie verden. Festivalen har vært arrangert siden 1951, og Gullbjørnen er hovedprisen ved filmfestivalen i Berlin. Den gis til beste film under filmfestivalen. (Kilde)

… i stor-Berlin bor det 4,5 millioner mennesker, og en tredjedel av byen er parker og grøntområder. Det er med andre ord en stor by, som tar mye plass.

… Museumsinsel, eller museumsøya på norsk, består av Pergamonmuseet, Altes museum, Neues Museum, Lustgarten, Alte Nationalgalerier, Berliner Dom og sist men ikke minst Bodemuseum.

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Berlinernes favoritt

Berlinerne er flinke til å benytte seg av byens musikalske tilbud, og en av favorittene er Waldbühne. Denne utendørsscenen har en imponerende historie, og Rolling Stones er bare ett av de mange verdenskjente bandene som har spilt her. Symfoniorkestre benytter seg også av scenen, og om sommeren settes det opp et imponerende musikalsk program på denne scenen som innbyggerne sørger for å få med seg en del av.

                                                         

                                                   'Ich bin ein Berliner'

                                                                               - John F. Kennedy