Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikaler og teater
Bergen

Intro

Teater og show i Bergen

”Singin’ in the rain” kunne nesten vært en musikal om Bergen, men det er det ikke. Men det hindrer ikke bergenserne fra å være representanter for en fargerik kulturby. Bergen har siden nittitallet hatt en visjon om å bli Norges ledende kulturby, noe som gjør at byen mellom de sju fjell i dag er kjent for sitt yrende kulturliv. Så har du sansen for teater, show eller musikaler? Da er Bergen byen for deg! Her finner du et rikt og spennende utvalg av show og teaterforestillinger. Bergen har noe å by på for enhver smak, og du finner alt fra komedier, samtidsdrama og musikaler, til forrykende humorshow. Og er det noe bergenserne kan, så er det humor. De ler like mye av seg selv som av andre - og her er det meste helt ”innefor" når det gjelder hva og hvem man kan le av eller med. Man må med andre ord senke skuldrene og bare nye underholdningen til det fulle.

continued

Den Nationale Scene er kjent for å presentere dramatikere som Holberg, Ibsen og Shakespeare, men nå ofte i en mer moderne kontekst og språkdrakt. På den måten presenteres tradisjonelt teater som både relevant, samfunnsaktuelt og av høy kunstnerisk kvalitet. Samtidig er Den Nationale Scene opptatt av å vise samtidsteater, og var det første teateret som presenterte Jon Fosse som dramatiker. Ikke minst har Den Nationale Scene musikaler på repertoaret. Musikaler er en populær teaterform, og det er lett å la seg bli revet med av fengende toner og flott scenografi. Tidligere har teateret høstet god kritikk for musikaler som ”Hellemyrsfolket” og festforestillingen ”La Cage Aux Folles”. Man kan med andre ord forvente seg kvalitetsunderholdning fra et vidt spekter ved Den Nationale Scene. Sjekk programplanen før du reiser, for å sikre deg billetter.

Top things to Do

Teater i Bergen

Om du ønsker å gå på teater i Bergen, er Den Nationale Scene et selvfølgelig førstevalg. Den Nationale Scene holder til i Bergens kanskje vakreste bygning, på Engen like ved Torgalmenningen.Da teateret slik vi kjenner det i dag åpnet i 1909, var det ”Erasmus Montanus” av Holberg som stod på plakaten. Fortsatt er Den Nationale Scene kjent for å presentere dramatikere som Holberg, Ibsen og Shakespeare, men nå ofte i en mer moderne kontekst og språkdrakt. På den måten presenteres tradisjonelt teater som både relevant, samfunnsaktuelt og av høy kunstnerisk kvalitet.

 

Samtidig er Den Nationale Scene opptatt av å vise samtidsteater, og var det første teateret som presenterte Jon Fosse som dramatiker. Ikke minst har Den Nationale Scene musikaler på repertoaret. Musikaler er en populær teaterform, og det er lett å la seg bli revet med av fengende toner og flott scenografi. Tidligere har teateret høstet god kritikk for musikaler som ”Hellemyrsfolket” og festforestillingen ”La Cage Aux Folles”.

 

Fra teaterets tre scener tilbys et bredt repertoar til både barn, ungdom og voksne. Så om du ønsker å se teater i Bergen, kan det være lurt å se hvilke forestillinger som går i tidsrommet du besøker byen.Det er uten tvil muligheter for at du vil finne billettertil en forestilling som faller i smak.

 

Logen Teater, også kalt byens storstue, ligger et steinkast fra både Den Nationale Scene og Ole Bull Scene i sentrum av Bergen. Denne ærverdige bygningen fra 1883 har vært en arena for kultur siden oppstarten, og har i sin tid hatt selveste Edvard Grieg på scenen. Siden år 2000 har Logen Teater presentert et stort utvalg av teater, konserter, kabareter og revyer. Logen Teater har som formål å lage to egne oppsetninger i året, hvor den ene er en barneforestilling. Så det kan være lurt å sjekke ut hjemmesiden for å se hva som tilbys.

 

En annerledes teateropplevelse

Om du er mer interessert i samtidsteater, er BIT Teatergarasjen å anbefale. I påvente av nye lokaler holder de forestillinger på ulike scener rundt i Bergen sentrum, som blant annet Bergen Offentlige Bibliotek og USF Verftet. Her produseres teater og scenekunst som vektlegger internasjonalt samarbeid – så her har du muligheten til å få en bit av verden i Bergen.

 

Cornerteateret holder til på Møhlenpris, like ved vakre Nygårdsparken, og byr på fri scenekunst og teater for barn og unge. Dette er et nyere teater i Bergen som har fått strålende tilbakemeldinger på sine forestillinger.Bydelsteateret viser forestillinger som spenner fra musikaler til samtidsteater.Du kan sjekke på hjemmesiden deres om de har noe spennende på programmet i den perioden du er i Bergen.Teateret har også en tilhørende bar som er åpen under og etter forestillingene. I barentilbys det bevertning, og det ryktes at suppene der er svært gode.

 

Carte Blanche er Norges eneste nasjonale kompani for samtidsdans. Ensemblet består av opptil 15 dansere og er et reisende kompani, men det er godt mulig du kan se en av deres fantastiske forestillinger i Studio Bergen på Nøstet, hvor de har tilholdssted. Carte Blanche har rykte på seg for å være både særegent og nyskapende, og du har neppe sett lignende!

 

Show Bergen

Dersom du foretrekker revy, standup eller show i Bergen, har byen mye å by på. De lokale scenene har tidligere presentert kjente navn, som Dagfinn Lyngbø, Ylvis og Raske menn. Så her er det absolutt muligheter for å le så du griner!

 

Ole Bull Scene ligger sentralt ved Torgalmenningen og er Bergens største private scene for teater, musikk og revy. Med 486 sitteplasser og 700 ståplasser bør mulighetene være gode for å sikre seg et sete under oppholdet i Bergen. Det var faktisk her Ylvis i debuterte med showet ”Ylvis – En kabaret”i år 2000, og siden har de blitt verdenskjentog sørget for at vi alle lurer på hva det egentlig er reven sier. Så her er det muligheter for å finne show og humorforestillinger med kjente navn. I tillegg til å være en scene for show, teater og musikaler huser Ole Bull Scene både restaurant og bar – så her er det bare å gjøre seg klar for en minnerik kveld!

 

Grieghallen er en annen spennende scene for konserter, dans og show i Bergen. I tillegg til å være hjemmearena for Bergen Filharmoniske orkester, var det her Melodi Grand Prix ble avholdt i 1986 etter at Sissel Kyrkjebø vant konkurransen året i forveien. Her har komikere, artister og kjendiser stått på scenen, og det anbefales absolutt å sjekke ut Grieghallens hjemmesider for å se hva som er på programmet.

Did you know that?

Visste du at …

… Bergen i år 2000 fikk status som europeisk kulturhovedstad? Dette er et initiativ fra EUs kulturministre, og formålet er å bringe europeere sammen gjennom kultur.

… Festspillene i Bergen går av stabelen hvert år i mai? Dette er den største musikk- og teaterfestivalen i Norden. I løpet av to uker presenteres omkring 200 ulike konserter og forestillinger rundt om i Bergen. Bergen snus på hodet, mens hele byen blir scene for forestillinger og konserter som spenner fra det klassiske og tradisjonelle til urfremførelser og nyskaping. Dette er en årlig folkefest og absolutt noe å få med seg. 

… det hver vår arrangeres Humorfest? Dette er en humorfestival som går over flere dager, hvor komikere fra både inn- og utland gir deg standup, vitser og latterbrøl. På tre ulike scener sørger arrangørene for morsomme show hvor du kan le til tårene triller midt i Bergen.

 

The local perspective

Bergensernes favoritt

Bergenserne liker å gå på teater, og for den voksne garde er det Rick’s som er favoritten. Her kan de første kose seg med et show for deretter å svinge seg på dansegulvet med jevnaldrende. Mens de største teatrene i Bergen kan ha en litt stivere setting, er Rick’s uformelt og avslappende.

 

Rick’s ligger på Veiten, et steinkast fra Den Nationale Scene. De driver både med revy- og teaterproduksjon i tillegg til å være en scene for standup i Bergen. Her har komikere som Dagfinn Lyngbø, Anne Kat og Stian Blipp stått på scenen, og det er absolutt en scene å sjekke ut om du vil se show i Bergen med både kjente navn og kommende stjerneskudd på komikerhimmelen. I tillegg er Rick’s et populært utested med DJ-er og et gedigent dansegulv. Så her kan du både le og danse, og det er jo ingen dårlig kombinasjon!

 

Alle scener for teater, musikaler og show er lokalisert sentralt i Bergen. For å sikre en helaften blant bergenserne kan det være hyggelig å gå ut å spise eller ta en drink før teater- eller showforestillingen starter. I området rundt Engen, like ved Den Nationale Scene, finner du den velrenommerte whiskybaren The tasting room, tapasrestauranten Circus Escalón og Bocca, en av byens bedre lunsjrestauranter.

 

Det er sjelden at scenene i Bergen er åpne hele uken. Blant annet er Den Nationale Scene stengt på søndager, mens andre scener bare har teater og show utvalgte dager i uken.

 

Det er ingen tvil om at Bergen har et rikt utvalg innenfor teater, show og musikaler. Med en fortid som kulturhovedstad er det bevist at Bergen har oppnådd anerkjennelse for sine kulturelle begivenheter utover Norges grenser. Bergen er en fantastisk by hvor det meste er tilgjengelig innenfor kort gangavstand, og det er å foretrekke i byen som har rykte på seg for å være svært regnfull. Så om du er klar for å la deg underholdes, fascineres eller le så tårene triller, så anbefales det absolutt å sikre seg teaterbilletter i Bergen.

Greit å vite for å sikre en kulturell helaften i Bergen

Alle scener for teater, musikaler og show er lokalisert sentralt i Bergen. For å sikre en helaften kan det være kjekt å gå ut å spise eller ta en drink før teater- eller showforestillingen starter. I området rundt Engen, like ved Den Nationale Scene, finner du den velrenommerte whiskybaren The tasting room, tapasrestauranten Circus Escalón og Bocca, en av byens bedre lunsjrestauranter.

Når man skal på teater eller show i Bergen kan det være lurt å møte opp i god tid. De fleste åpner dørene en time før start, og det kan være greit å finne sin plass med hensyn til logistikk, og for å ikke skape irritasjon for andre publikummere ved å komme for sent til en forestilling.

Etter forestillingene har de fleste scenene en tilhørende bar hvor du kan ta innover deg inntrykkene og snakke om forestillingen, men om du ønsker mer fart har både Rick’s og Ole Bull egne utesteder hvor du kan danse natten lang. Etter noen timer med dansing tar du veien hjem, sannsynligvis syngende i regnet.

Det er sjelden at scenene er åpne hele uken. Blant annet er Den Nationale Scene stengt på søndager, mens andre scener bare har teater og show utvalgte dager i uken.

Det er ingen tvil om at Bergen har et rikt utvalg innenfor teater, show og musikaler. Med en fortid som kulturhovedstad er det bevist at Bergen har oppnådd anerkjennelse for sine kulturelle begivenheter utover Norges grenser. Bergen er en fantastisk by hvor det meste er tilgjengelig innenfor kort gangavstand, og det er å foretrekke i byen som har rykte på seg for å være svært regnfull. Så om du er klar for å la deg underholdes, fascineres eller le så tårene triller, så anbefales det absolutt å sikre seg teaterbilletter i Bergen.