Need Some Inspiration?

Select a Theme
Kulturreiser
Kulturreiser

Intro

Kulturreiser – ferie for den nysgjerrige

Glem hyttekos eller passiv strandferie i Syden, nå er det kultur- og temareiser som gjelder. De siste årene har interessen for lærerike kulturreiser økt sterkt, og trenden bare fortsetter – noe som ikke kan være annet enn positivt!  Utvalget er enormt, det tilbys kurs i for eksempel matlaging, kunstmaling, fotografi, kampsport, yoga, historie, kultur, seterdrift, håndverk, skrivekunst – kort sagt, alt hva du måtte søke! Hvis du ønsker å lære om flere ulike temaer, er det mange hoteller og ferieanlegg som tilbyr en variasjon av kulturelle kurs og aktiviteter på samme sted. Hvem sa at du kun kan velge ett! Du er ikke den eneste som gjerne vil benytte ferien til å lære, og det er ekstra hyggelig å utforske nye ting sammen med andre. Snu late feriedager til en mulighet til å utvikle dine skjulte talenter.

continued

Du kan reise alene eller ta med deg familien din, kjæresten, en venninne eller kanskje en hel gruppe som deler samme interesser? Du eller dere får muligheten til å bli bedre kjent med det dere er interessert i. Uansett om ferien skal inneholde musikk, teater, arkitektur eller andre kunstformer er valgmulighetene enorme. Vil du kanskje lære et nytt språk i landet der det snakkes? Male akvareller i inspirerende, vakre landskap? Få undervisning av lokale, anerkjente kunstnere? Det finnes også mange tilbud spesielt rettet mot barn, blant annet maleskole på Hovedøya i Oslo. Denne spennende øya har historiske klosterruiner, krutthus med kanoner og storslagen utsikt over Oslofjorden. Ta deg tid til å sette deg inn i mengden av det som tilbys, for mulighetene er uendelige til å begi seg ut på en eventyrlig oppdagelsesferd.

Types

Forskjellige typer kurs

Går du med en billedkunstner i magen? Da kan du lære å male i ferien. I Andalucía i Spania kan du for eksempel bo i Parque Natural Sierra María-Los Vélez, og få maleundervisning kombinert med utflukter i det vakre landskapet. I Frankrike arrangeres det tegne- og malekurs for kvinner i Vence i Provence. Kurset holdes i Villa le Reve, privatboligen til den berømte maleren Henri Matisse, som uten tvil vil sette den perfekte rammen for inspirasjon og kreativitet. I Hellas kan du bo i den typisk greske, hvite fiskerlandsbyen Paleros på fastlandet. Omgivelsene vil garantert inspirere deg og du vil lære mer om bruk av farger og teknikker. Eller hva med en språkreise til et spansktalende land? Tilbring seks uker i for eksempel Mexico, Spania, Argentina eller Chile? Spansk snakkes av nesten 400 millioner mennesker verden over, så kan du snakke dette språket kan du med enkelthet ta deg frem i hele 31 land verden over.

Lurer du på om du har talent som forfatter? Prøv et skrivekurs i ferien! Det finnes ingenting som kan måle seg med et skrivekurs i utlandet der alt som skjer rundt deg kan være kilde til et helt nytt dikt, en roman, eller en novelle. Du blir veiledet av kjente forfattere, inspirert av andre kursdeltakere og vakre omgivelser. Kanskje ferien kan brukes til å skrive årets bestselger? I klosteret Il Convento i italienske Umbria, arrangeres for eksempel kurset ”Startkabler for skrivelystne”. De underviser i skriveteknikk, gir deg igangsettende øvelser og individuell veiledning av en erfaren norsk forfatter. Hvis du ønsker et mer eksotisk reisemål, kan du delta på forfatterkurs i Tanzania. Dette kursets mål er å forvandle inspirasjon og lysten til å formidle til ferdige historier. Her er det daglige skriveøvelser og oppgaver innen ulike litterære sjangre.  Kurset inkluderer også en to dagers safari og avslappende badedager på vakre Zanzibar.

Suggestions/Where

Forslag til kulturreiser for matglade

Har du lyst til å få inspirasjon til å oppgradere middagsmenyen hjemme? Vil du imponere gjestene dine med en smakfull fem retters meny? Delta på et kokkekurs i ferien! Hvis du vil unngå at for mye av den gode maten setter seg på sidebeina, kan en ferie som kombinerer kokkelering og fotturer være løsningen. Det finner du blant annet på Sicilia og Sardinia. Hvis du er glad i å lage mat og singel, kan du reise på singeltur til Toscana, nærmere bestemt til Castel Porrona, hvor du lærer å lage italiensk gourmetmat av norske kokker. Kanskje du også finner noe annet som faller i smak?

Kokkekurs i asiatisk mat er populære. Du vil lære å bruke eksotiske ingredienser som papaya, mango, kokosnøttmelk, chili og ingefær. Reiser du til for eksempel Thailand, Kina, Vietnam og Malaysia, vil du finne matkurs for turister. Mange nordmenn har lært om thailandsk mat på feriestedet ”Time for Lime”, som ligger på øya Koh Lanta sør i Thailand. I turistbyen Siem Reap i Kambodsja har nesten alle restauranter et skilt hvor det står ”Cooking school” eller ”Ecole de cusine”.

Du kan også lære å lage lokale matretter i private hjem i vidunderlige Gambia. En liten times kjøretur fra hovedstaden Banjul, har Ida Cham-Nje sin egen gårdsplass hvor hun arrangerer kokkekurs for turister. I Marokko inviterer Hayat Ben Hamman til kurs i couscous og annen marokkansk mat hjemme i den koselige riyaden i Marrakech. I Marrakech begynner kurset ved at deltakerne går til grønnsaksmarkedet og til slakteren for å skaffe råvarene. Noen av måltidene tilberedes i fellesovnen i den lokale moskeen. Beregn god tid, for her er det ingen som “jukser litt”.

Find things you can do

Tips

Tips til kulturreiser i Norge

Det er absolutt ikke nødvendig å dra på kulturreise utenlands. Norge har mye å tilby, uansett om du ønsker en lengre ferie eller kanskje bare vil ha litt kulturelt påfyll en helg. Den kjente kokken Arne Brimi arrangerer jevnlig kurs på Fossheim i Lom. På Brimi Fjellstugu kan du lære å lage deilige retter av rein, rype og andre typisk norske råvarer. Flere steder i Norge tilbyr en kombinasjon av kurs i tradisjonell matlaging og kultur om dagen, god mat og drikke om kvelden, og vandring i fjellet eller annen flott natur. Flere av Norges historiske hoteller arrangerer også både mat- og vinkurs.

For alle med interesse for norsk folkekultur og tradisjoner kan et kurs på Raulandsakademiet i Vinje være et godt valg. Her kan du blant annet lære å kvede, du kan lage din egen kniv, eller ditt eget drikkekar – en såkalt ølhøne. Her tilbys også kurs i rosemaling, plantefarging eller veving. Har du med barn er det greit å vite at Vinje har Norges største akebakke med kjelketrekk. Akademiet har også skrivekurs for besteforeldre etter mottoet ”skriv ditt liv”. På dette kurset lærer du å arbeide med egne erindringer og henter inspirasjon fra sitt eget liv.

Til seters, til seters

Organisasjonen 4H har i mange år drevet seterkurs, både for barn og voksne. På Nordgardsetra ved Vindfjelltunet, som ligger på grensen mellom Vestfold og Telemark, kan voksne få praktisk erfaring med seterlivet.  Dette egner seg spesielt for morgenfugler. Dagen begynner med fjøsstell, melking og setting av rømme klokken sju om morgenen og går i ett til den avsluttes med kveldsfôring, setting av surdeig og vending av ost. På dette kurset lærer du å melke, kinne smør, yste ost og koke prim.

På Gammelsetra i Grøvudalen på Nordmøre kan barna bo og delta i seterlivet. Der driver de med melking, separering, ostekoking, baking, matlaging, og dyrestell. Setra har hest, høner, kalver, hund, katt og 12 melkekuer. Barna kan også fiske i elv og i innsjø, bli med på turer oppover eller nedover dalen, noen ganger med overnatting ute i telt eller lavvo.

 

Kultur i midnattssol

Den norske naturen har inspirert utallige kunstnere. For sjette år på rad tilbyr ”Kunst for Alle” kurs i akvarellmaling på Svinøya Svinøya i Lofoten, rett utenfor Svolvær. Den svenske kunstneren Lars Persson er læreren. Han legger vekt på at akvareller er spontane, de er øyeblikkets kunst. Her blir du utfordret til å fange stemningen, lyset, og den dramatiske naturen i Lofoten. Kurset er åpent for alle. Midnattssolen gjør det mulig å male døgnet rundt!

Vil du heller fotografere Lofotens vakre natur, finnes det en fotoworkshop på Senja. Du bor ytterst ved havet, omgitt av spisse fjell, strender og fjorder. Workshopen er åpen både for amatørfotografer med speilreflekskamera og profesjonelle fotografer. Her får du lære mer om fotografering av landskap, foruten portrettfoto, billedkomposisjon og farger.

Did you know that

Visste du at …?

… du kan få unna hele julebaksten på en helg hvis du drar til Vinje og blir med på kurs i småkaker og takkebakst? Her lærer du både å lage goro, krumkaker, smultringer, rosettbakkels og mye mer. Så da er den saken bokstavelig talt i boks.

… New York Film Academy tilbyr mange spennende kurs med varighet fra 1 til 12 uker for kino- og teaterinteresserte? Lyst til å sjekke om du egner deg som skuespiller, regissør eller musikalstjerne? Kanskje du finner det ut i ”The Big Apple”.

… det blir stadig mer populært å dra på ekspedisjonscruise eller cruiseferie med fokus på natur og kultur? Stadig flere cruiseselskaper tilbyr foredrag om reisemålene samt et stort utvalg utflukter på land som handler om lokal kultur og historie.