Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julemarked
Røros

Intro

Julemarked på Røros

Røros kalles ofte julebyen i Norge – og akkurat det er det en svært god grunn til. Den lille byen med de sjarmerende handlegatene ser ut som en by tatt rett ut av et vakkert postkort – med hvitkledde hustak og tretopper. Bergstaden Røros’ mange trebygninger danner den perfekte rammen og utgangspunktet for å komme i julestemning, og byens har i tillegg en rolig og koselig atmosfære som passer perfekt for deg som vil stresse ned både før og i julen. Årlig settes det opp et stort julemarked på Røros, og dette julemarkedet tiltrekker seg gjester fra både fjern og nær. På julemarkedet kan du finne litt av hvert, både lokalt produsert og langveisfarende. Noe annet Røros kan by på, er en sledetur langs snødekte gater og vakre trehus. Ta turen med din kjære når solen er i ferd med å gå ned – noe særlig mer romantisk kan det nesten ikke bli!

continued

Det eventyraktige bylandskapet på Røros bidrar til å skape den perfekte julestemningen, og under julemarkedet lyses gatene opp av snølykter – et virkelig vakkert syn. Byen pyntes med hjerter, gran og mye annet som vi forbinder med julen, og mange nissekledde kvinner og menn er med på å bidra til at du skal få ta del i den gode førjulsstemningen. En tur til Røros er den perfekte førjulsturen for deg som ønsker å rømme fra julestresset, og som heller vil nyte den fantastiske førjulstiden på et stemningsfullt sted. Det er i tillegg mange koselige arrangementer rundt om på Røros på denne tiden av året, så ta en tur innom turistkontoret eller snakk med noen av rørosingene for å finne ut hva som foregår i byens mens du er der – det er alltid best å få informasjonen direkte fra noen som holder til på Røros.

Top things to Do

Det store julemarkedet på Røros

Den andre helgen i advent går det store julemarkedet av stabelen på Røros. Julemarkedet har blitt arrangert årlig siden 2008. I begynnelsen ble julemarkedet arrangert i Tufta, men det ble etter noen år flyttet til Bergmannsgata og Sangerhuset. Antall utstillere har i perioden vokst fra å være rundt tjue til å bli over seksti ulike. Julemarkedet har uten tvil blitt en riktig så populær førjulstradisjon på Røros.

Julemarkedet på Røros finner nå sted i den koselige handlegaten Bergmannsgata. For å skape den ultimate julefølelsen fylles gaten opp med over femti snølykter, og ikke nok med det – julemarkedet oppfordrer også andre, både butikker og folk, til å pynte opp med snølykter. Julemarkedet har hovedsakelig holdt til i nedre del av handlegaten Bergmannsgaten, men siden antallet utstillere har økt så mye opp gjennom årene, tas nå større deler av gaten i bruk.

På julemarkedet tilbys lokalproduserte matvarer, billedkunst og julepynt. Og mye annet, selvsagt. Julemarkedet handler like mye om lukt og smak – her kan du kjenne lukten av nybrente mandler, pepperkaker og gløgg! Ikke minst kan du ta deg en kopp gløgg mens du går oppover handlegaten, hvor kor synger og nissen møter barna, og ser på det store juletreet som står i Bergmannsgata. Det er virkelig en stemningsfull opplevelse!

I tillegg til julemarkedet er det også en rekke utstillere som holder til i Sangerhuset. Her finner du også en kafé hvor det er mulig å varme seg litt etter noen kalde timer på julemarkedet. Og i tillegg holdes det ofte også konserter og show knyttet til julemarkedet her i denne perioden.

Når du drar på julemarked på Røros, vil du oppleve mye spennende. Ikke nok med at du kan handle lokale varer og delikatesser, men du kan møte rørosrein eller dra på sledetur. Det som gir en ekstra god følelse av jul, er alle de glade menneskene utkledd med nisseluer og nisseører. Her er det ikke snakk om den typiske rødkledde nissen, men den gode, gamle norske fjøsnissen. Julemarkedet på Røros er tuftet på det nære og kjente – det typisk norske i førjulstiden. Får du ikke julestemning her, så får du det neppe noen steder!

I Sangerhuset holdes det pepperkakeutstilling. Den årlige utstillingen oppfordrer barnehager, skoler og bedrifter til å lage sine mest imponerende pepperkake-kreasjoner, som stilles ut i Sangerhuset. Det deles ut premier i de ulike klassene, og som besøkende kan du være med å stemme på din favoritt.

Did you know that?

Visste du at...

… Røros var til stor inspirasjon for den populære Disney-filmen Frost? Det var Røros og Trøndelag skaperne av den populære filmen, med søstrene Elsa og Anna i hovedrollen, hadde som inspirasjon til omgivelsene. I filmen kan du se landskap som minner om landskapet rundt Røros, og fjellfareren Kristoff og reinsdyret Sven er kledd etter ekte Røros-tradisjon. 

… selv den amerikanske presidenten Barack Obama har rørospledd? Det kjente pleddet fra Røros finnes i flere farger og utforminger, og ryktene sier at etter Barack Obama fikk et rørospledd i gave, ente han opp med å kjøpe flere med seg hjem. 

… Røros er Norges mest høytliggende kommune? Kommunens laveste punkt ligger 614 meter over havet, og det er det samme stedet som elven Glomma starter. Så Røros er bergstaden for deg som liker deg litt opp i høyden. 

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Når det er julemarked på Røros, er innbyggerne i stor grad en del av julemarkedet. Enten utkledd som nisser eller som en del av opptredener. Åpningen av julemarkedet på Røros er så spektakulær at selveste borgermesteren dukker opp. Vertshuset Røros ligger i hovedbygget på Rammgården og har beholdt den tradisjonelle rørosstilen – både interiør- og matmessig. Mange av rettene her er basert på lokale økologiske råvarer. Kaffestuggu er byens eldste kafé og har virkelig beholdt sjelen. Her finner du alt fra tradisjonell husmannskost til noe godt til kaffen. Men man trenger ikke bare spise husmannskost på Røros. Berkel & Bar tilbyr tapas – både på den spanske og den lokale måten. Skanckebua Bar & Restaurant ligger i Bergstaden hotell midt i byens sentrum. Restauranten beslår av tre etasjer med tre ulike temaer og er et populært sted for rørosingene – enten de vil drikke kaffe og slå av en prat med kjente i puben som ligger øverst, eller spise en matbit. Selve hjertet på stedet er Smørkjelleren, som er et gammelt bankhvelv hvor man nå kan innta et bedre måltid. Trygstad Bakeri og Konditori ligger i den nederste delen av Kjerkgata. Dette er også et populært sted for lokalbefolkningen, enten for en kopp kaffe eller et kakestykke eller to. For kakeutvalget er godt her. Eller de kommer hit rett og slett for å få med seg siste nytt og litt sladder. Utover den store gleden av å gå gjennom bergstaden med en kopp gløgg og en pepperkake i håden, så finnes det flere nisjebutikker de lokale liker. Hva med en tur innom Junibacken for å finne klær til de minste? De har et stort utvalg av klær til barn som ikke begrenser seg til blått for gutter og rosa for jenter. En tur med hest og slede gjennom Flanderborg er også et populært tilbud under julemarkedet.

Andre ting å oppleve på Røros

Hver jul arrangeres det tradisjonelle julekonserter i kirken, så her kan du nyte vakre toner i gamle og ærefulle omgivelser sammen med lokalbefolkningen som er svært glade i dette vakre bygget. Kirken ble bygget under kobberverket på Røros sin storhetstid. Dette bærer både interiør og eksteriør preg av. Utenpå kirken kan man se flere gruveredskaper, som var kobberverkets merke, mens inni er det brukt en rekke blåtoner – og blått pigment var på den tiden kirken ble bygget ekstremt kostbart.

For mange er det å gå i kirken en del av julen. Om du skal besøke en kirke i julen, så anbefales kirken på Røros. Den klassiske åttekantede kirken ligger i Kjerkgata i Røros sentrum, og har blitt en favorittattraksjon på Røros. Kirken er også kjent under navnet Bergstadens Ziir. Ziir betyr pryd, og kirken ble oppfattet som noe som bokstavelig talt prydet bergstaden Røros. Kirken ble innviet i 1784. Den vakre kirken er høyere enn alle byggene i nærheten, og den skille seg ut blant den flotte trehusbebyggelsen.

Å besøke Røros i førjulstiden er som å tre inn i et postkort. De vakre bygningene i tre som stammer tilbake fra 1600-tallet, snøen som dekker hustak og tretopper, og den behagelige atmosfæren som brer seg rundt den fine lille Bergstaden har gjort Røros til Norges mest populære juledestinasjon. Om du sliter med å komme i julestemning, så vil nok dette endre seg etter å ha besøkt Røros.