Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julemarked
Oslo

Intro

Juletider i Oslo

Som Norges hovedstad har Oslo et rikt utvalg når det kommer til juletradisjoner og shopping. Norsk design, håndverk og råvarer blir lagt mer og mer merke til internasjonalt, og kan være den perfekte julegaven til noen du setter ekstra pris på. Dette er imidlertid bare noen av artiklene du kan finne på julemarked i Oslo. Overalt i byen, fra de store kjøpesentrene, til handlegaten Bogstadveien og Grünerløkka, skrur butikker prisene ned og øker utvalget når det er tid for julehandelen. Samtidig lokkes det med gløgg, pepperkaker og en og annen julekonsert – både som små og store produksjoner – noe som hjelper deg med å komme i den riktige julestemningen. Juleshopping i Oslo er generelt sett en veldig stemningsfull opplevelse, men dersom du virkelig er på jakt etter julestemning og de gode kjøpene, bør du ta turen til et morsomt julemarked i Oslo.

continued

Oslo har med årene også blitt kjent for sine mange koselige markeder, som du finner rundt om i byen. Spesielt i helgene bør du være oppmerksom på markedene rundt omkring i byen. Vestkanttorget, Youngstorget og Birkelundsparken på Grünerløkka er etablerte ”hotspots” for ulike typer markeder, fra bruktmarkeder til håndverk og stort utvalg av egenproduserte produkter. Det dukker imidlertid stadig opp nye markedsplasser, så søk litt rundt på nettet eller spør osloboerne om de har noen gode tips til deg. Markedene finner du på alt fra Rådhusplassen til loppemarked på offentlige skolegårder eller høyskoler. Hvis du setter av litt tid til å besøke de forskjellige markedene, kan du fort ende opp med å finne alt fra den perfekte julegaven, til julepynt og syv sorter julebakst som du slipper å bake selv – med andre ord det meste du trenger til jul.

Top things to Do

Populært i Oslo både før og i julen

Hvis du ikke ønske å orientere deg på egenhånd og er tilhenger av de store, tradisjonsrike julemarkedene, kan Oslo gi deg akkurat det du trenger. De to største julemarkedene finner sted i Spikersuppa midt i sentrum og ved Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Dernest bør du merke deg søndagsmarkedene ved Blå, julemarkedet på Tøyen Hovedgård og designernes eget julemarked på DogA. Disse kan nærmest betraktes som kulturinstitusjoner, og du kan finne mange spennende gjenstander her.

Julemarked Oslo – Spikersuppa

Oslos kanskje største og mest kjente julemarked ble tidligere arrangert på Rådhusplassen, men har siden 2011 funnet sted i Spikersuppa. Parallelt med Karl Johans storslåtte juledekorasjoner, dukker det allerede i november opp en liten landsby av salgsboder i Spikersuppa. Hit kan du ta med barna, og la dem stå på skøyter mens du handler eller kikker deg rundt. Etter shoppingen kan du leie et par skøyter og bli med selv. Salgsboder i rødmalt treverk, en lavvo med bål, tente fakler, julemusikk og lukten av gløgg – ja, du kommer raskt til å finne den rette julestemningen. Som stemningen antyder, kan du finne mange tradisjonsrike norske varer. Alt fra tovede votter, reinsdyrskinnfeller, forklær og julepynt, til kunst og håndverk. I tillegg er det mange gastronomiske godbiter å finne. Prøv for eksempel elgburgeren eller nordnorsk spekepølse, eller kjøp med deg ribbe og julepølse rett fra bonden. Til desserten er det mulig å få tak i julebakst, brente mandler og akevitt. Det er en grunn til at dette markedet er populært, både blant turister og osloboerne.

Julemarked Oslo – Norsk Folkemuseum

Hvis du synes julemarkeder i byen kan bli litt for pregløst og kommersielt, er Norsk Folkemuseum stedet for deg. Norsk Folkemuseum på Bygdøy danner det perfekte bakteppet for tradisjonsrik julestemning. Den første helgen i desember pyntes til og med husene i friluftsmuseet, for å gi en autentisk opplevelse av jul i gamle dager. Parallelt med markedet arrangeres det flere julekonserter, fortellingsstunder for små barn, juleverksted, hestekjøring og folkedans, til og med en juleforestilling i den majestetiske stavkirken. Markedsbodene har også et stort register, med sine over 100 salgsboder. Stikkord: tradisjonsrikt, egenprodusert, nyttig og velsmakende. Vær forberedt på å finne keramikkskatter, sølvsmedarbeider, vevde tekstiler, håndstøpte lys, hjemmelaget såpe, julekarameller og andre godsaker. I museumsbutikken finner du også et stort utvalg julepynt, bøker og gaveartikler, og dessuten vakre kopier av gjenstander i museets samlinger. Dette julemarkedet er perfekt for absolutt hele familien –til og med besteforeldre!

Julemarked Oslo – skoler

Hvis du virkelig ønsker å finne priskuppene, fra det som kanskje er Norges neste store kunstnere eller håndverkere, kan det være en veldig god idé å oppsøke de ulike skolenes julemarkeder. Westerdals-studenter stiller for eksempel hvert år ut sine kunst- og designverk i skolens lokaler på Vulkan, og det er også konserter og servering på stedet. Et annet alternativ er julemarkedet på Oslo Montessoriskole. Her er det i tillegg til tradisjonelt julemarked, også en auksjon av forskjellige gjenstander. Steinerskolen på Hovseter har et julemarked, ofte i slutten av november. Steiner-elevene inviterer til aktiviteter for barn, hjemmelagde kvalitetsvarer og spennende servering, gjerne med økologisk profil. Julemarkeder på de forskjellige skolene er både prisgunstig og noe for deg som kanskje ikke liker de store folkemengdene. Undersøker du litt, er det kanskje enda flere tilbud som ligger og venter på deg?

Did you know that?

Visste du at …

… du på julemarkedet ved Norsk Folkemuseum gir barn muligheten til å ”legge inn” kosebamsen sin på SOS Barnebyers bamsesykehus? Her kan barnas kosedyr få en god helsesjekk før jul og de voksne kan vurdere å donere penger til en god sak. 

… både julenekene og juletrærne på julemarkedet ved Norsk Folkemuseum er pyntet etter tidligere tradisjoner eller lokale skikker? 

… du også kan finne et julemarked rett utenfor Oslo, i Bærums Verk? Dette markedet ligger fint til ved elven, og kan blant annet lokke med juleverksted og turer med hest og slede. 

Find things you can do in Oslo

The local perspective

Innbyggernes favoritter

Markeder blir jevnlig arrangert i passasjen ved ute- og konsertstedet Blå og Ingensteds. Allerede fra slutten av november endrer disse karakter til å bli julemarkeder. Vær oppmerksom på åpningstidene, mellom kl. 12.00–17.00. Utvalget er variert og spennende, og dette er kanskje blant de mest kunstorienterte julemarkedene i Oslo. Legg turen innom en lørdag eller søndag, og finn smykker og ørepynt, kort og bilder, vesker og sjal, barneklær og tilbehør, votter og luer, keramikk, kunst, vintageklær og mye annet. Drar du hit på søndager, kan du også ta turen til Blå etter shoppingen og få med deg det populære konsertkonseptet Frank Znort. I slutten av november arrangerer Botanisk Hages Venner julemarked på Tøyen Hovedgård. Her kan vandre i særegne historiske omgivelser og plukke med deg både spiselige, så vel som praktiske artikler. Du finner også mange håndverksprodukter og pynteartikler. Kafeen på Tøyen Hovedgård holder også åpent denne dagen og serverer varmt og drikke og andre godsaker.

Designernes eget julemarked på DogA i Hausmanssgate blir stadig mer populært. Dette er et marked som tiltrekker seg interesse fra både inn- og utland, og det er til og med en god miks av norske og utenlandske designere som stiller ut. Dette er dermed en unik mulighet til å finne helt unike skatter, både lokale og internasjonale. Du møter designerne personlig, noe som også kan være med på å gi deg et spesielt forhold til gavene du enten kjøper til deg selv eller andre. De senere årene har det også blitt arrangert juleverksted på DogA. Kanskje du også blir med denne gangen og utvikler ferdigheter i for eksempel toving, kransebinding, pepperkakepynting og utforming av julekort? Et annet alternativ er å legge turen til Skjerven Gård i Maridalen – bare 15 minutter fra Oslo sentrum. Dette er et familievennlig alternativ med autentisk og lun julestemning på gården og gårdstunet. Utstillerne holder høy kvalitet, og det finnes masse aktiviteter for barna. Hva med ridning, saueklipping, lefsebaking og høyhopping? Det burde være underholdning nok, mens du leter deg frem til nye skatter blant salgsbodene. Enda en mulighet er julemarkedet i Kanonhallen på Løren, helt i slutten av november.

Julemarked Oslo – Skoler

Hvis du virkelig ønsker å finne priskuppene, fra det som kanskje er Norges neste store kunstnere eller håndverkere, kan det være en veldig god idé å oppsøke skolenes julemarkeder. Westerdals-studenter stiller for eksempel hvert år ut sine kunst- og designverk i skolens lokaler på Vulkan, og det er også konserter og servering på stedet. Et annet alternativ er julemarkedet på Oslo Montessoriskole. Her er det i tillegg til tradisjonelt julemarked, også en auksjonering av forskjellige gjenstander. Steinerskolen på Hovseter har et julemarked, ofte i slutten av november. Steiner-studentene inviterer til aktiviteter for barn, hjemmelagde kvalitetsvarer og spennende servering med økologisk profil. Julemarkeder på de forskjellige skolene er både prisgunstig og noe for deg som kanskje ikke liker de store folkemengdene. Undersøker du litt, er det kanskje enda flere tilbud som ligger og venter på deg?