Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julemarked
København

Intro

Kos deg på julemarked i København

København er en fantastisk by for shopping, men kanskje en enda bedre by for deg som ønsker å dra på førjulstur! København har det meste, enten du er interessert i klær, sko eller annet spennende tilbehør – eller om du liker øl og gode opplevelser. Et julemarked i København bidrar virkelig til å gi deg den gode julefølelsen. Hva er vel hyggeligere enn å besøke et julekledd Tivoli eller gå ned shoppinggaten Strøget, pyntet med julelys og julepynt? Førjulstiden i København er tiden da det danske begrepet hygge virkelig kommer til sin rett. Danskene er glad i julen, og de har en rekke tradisjoner, som julemarkeder, julekonserter og lansering av juleøl, som gjenoppfriskes år etter år. Danskene vet å hygge seg ekstra mye oppunder jul, og det er ingen tvil om at København byr på den gode førjulsstemningen.

continued

Julemarkeder er imidlertid bare en liten del av det byen har å by på, så sørg for å få med deg noen av de mest kjente attraksjonene og severdigheten innimellom alle julemarkedene du går innom. København er virkelig en flott by, og du vil helt sikkert ha en fantastisk førjulsferie i byen. Få unna alle julegavene i løpe av en langhelg, og du kan ta det helt med ro dagene før jul. Det er nemlig gode muligheter for shopping i København, i tillegg til alt som kan kjøpe på de store julemarkedene. Det er alltid fint å gi unike julegaver, som man ikke kan kjøpe i butikken i Norge. Nedenfor kan du lese mer om de forskjellige julemarkedene i byen, så du kan plukke ut dine favoritter og planlegge oppholdet ditt på best mulig måte. Et naturlig sted å starte, er på julemarkedet i byens største attraksjon – nemlig Tivoli.

Top things to Do

Førjulshygge i København

København er en fantastisk by å besøke i førjulstiden. Enten du er på vennetur eller kjærestetur har København noe for enhver smak. Rundt juletider strømmer Københavns beboere til Tivoli for å komme i julestemning, men også julemarkedene rundt i byen er populære. I Danmark er det mange gunstige varer du kan kjøpe med deg hjem, og spesielt populært har dansk design, som Hay og Kahler, blitt de siste årene.

Tivoli

Tivoli er en av Københavns største attraksjoner. Med en rekke karuseller, berg-og-dal-baner og opplevelsesmuligheter er det et yndet mål for både små og store. I førjulstiden forvandles Tivoli til et jule-eldorado, med julelys, nisser og juletrær. Fra julelysene tennes tidlig i november, er det duket for konserter, juleshow, gløgg og brente mandler – får du ikke julestemning her får du det neppe noen steder!

Nyhavn

Julemarkedet på Nyhavn åpner i midten av november. Langs hele den trivelige trehusbebyggelsen ved havnen settes det opp en rekke boder med julevarer, mat og andre spennende småting som man bare må ha. Det er i alle fall verdt å ta turen for å ta en titt. Markedet er åpent hver dag fra kl. 11 til 18, og det å gå langs Nyhavn med snø under beina gir absolutt den gode førjulsstemningen.

Christiania

Ønsker du et annerledes julemarked i København, er julemarkedet i Christiania absolutt å anbefale! I Den Grå Hall i Christiania settes det årlig opp et julemarked hvor du kan kjøpe kunst og ting fra hele verden. Lukten av brente mandler, synet av glitrende julepynt og smaken av gløgg og danske æbleskiver, i en herlig miks med en del eksotiske og mer ukjente juleinnslag. Her kan du virkelig glemme kulden utenfor og nyte hele verden på et marked.

Andre julemarkeder i København

København har også en rekke ”pop-up”-julemarkeder med adskillig kortere varighet enn markedene som kan besøkes i hele førjulstiden. Nye Designermarked har siden 2008 hatt årlig julemarked to helger i førjulstiden, på Frederiksberg. Adressen for markedet er H.C Ørsteds vej 18. Her selges både kunst, billedkunst og interiør. Det er absolutt verdt å ta turen om du er i København en av de aktuelle helgene. Siste helg i november er det Fair Trade-julemarked i bydelen Nørrebro. Her finner du en rekke Fair Trade-produkter, som billedkunst, design og matvarer, fra hele verden. Ikke minst serveres det gløgg og æbleskiver. Sistnevnte er en typisk dansk delikatesse som består av pannekakedeig som stekes i en munkepanne. Retten blir ofte servert med melis eller syltetøy, og i førjulstider ofte sammen med gløgg.

Did you know that?

Visste du at…

… den danske ølprodusenten Tuborg kaller julebrygget sitt for snebajer? Snebajer ble lansert som en hilsen til den tradisjonelle grønne Tuborg-flasken, men navnet ble så allment at det nå er et eget julebrygg fra Tuborg som bærer navnet.

… julemarkedet i Tivoli for første gang ble arrangert i 1994? Populariteten gjorde førjulstiden i Tivoli til en tradisjon, og julemarkedet er i dag et must for alle som besøker København i førjulstiden.

… danskene har sin egen julelunsj? Denne tradisjonelle julelunsjen spises flere ganger, både med venner, familie og kollegaer. Lunsjen består av syltet sild, stekt rødspette, svinestek, andebryst, oster og rispudding – med tilbehør. Muligens en lunsj-idé til reiseglade nordmenn i førjulstiden? 

Find things you can do in København

The local perspective

Innbyggernes favoritter

For Københavns innbyggere er selvfølgelig en tur innom Tivoli før jul obligatorisk. Lukten av gløgg, brente mandler og æbleskiver gir danskene den gode julefølelsen. Når parken i tillegg er pyntet med lys, glitter og julepynt, blir det vanskelig å ikke la sansene rives med. I tillegg er det en rekke boder som selger julepynt og andre småting. Kanskje det er her du finner julegavene dine? Selvsagt er det også en rekke restauranter og kafeer som byr på julemiddag og årets juleøl.

J-dag er et begrep i Danmark. J-dag er inspirert av begrepet D-dag, som forteller at det skjer en stor begivenhet. J i J-dag står for julebrygg. Dette er den dagen i året da den danske ølprodusenten Tuborg lanserer juleølet sitt. Den siste fredagen i oktober klokken 20.59 serveres det gratis julebrygg på en rekke barer rundt om i Danmark og København. Dette er en lystig begivenhet, og nissekledde personer leverer ut årets første julebrygg til den glade danske befolkning. Arrangementet er populært hos danskene, og vil nok være populært blant øltørste nordmenn også.

 

Andre ting å gjøre i førjulstiden i København

København er en shoppingby av dimensjoner. Her finner du klær, sko og design til gode priser. Ta turen innom den julepyntede handlegaten Strøget. Her vil du nok passere julemarkedet på Højbro Plads, som ligger langs shoppinggaten. På dette markedet er det mat som står i fokus, og du kan spise deg gjennom delikatesser som sjokolade, ost og pølser. Kanskje finner du også noe du kan ta med hjem i gave. Butikkvinduene i Strøget, og i smågatene rundt, er pyntet med nisser, glitter og julestjerner – og det er deilig å gå rundt å kjenne på den gode atmosfæren – se folk haste av gårde på jakt etter den ene julegaven etter den andre.

Det er ingen tvil om at København er en fantastisk by å besøke i førjulstiden. Det å spise brente mandler og drikke julegløgg mens man titter på spennende finurligheter på et av mange julemarkeder i København er med på å skape den gode julefølelsen. Ikke minst er det kjekt å lete etter julegaver i andre butikker enn de man vanligvis besøker, og i andre omgivelser enn de man vanligvis beveger seg i. Også er det jo litt hyggeligere å gi julegaver man kanskje ikke finner i Norge?