Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julemarked
Julemarked

Intro

Julestemning på julemarked

Når snøen legger seg og det nærmer seg jul, velger mange nordmenn å ta turen til forskjellige julemarkeder, som er det perfekte stedet å besøke når man er på jakt etter den gode julestemningen. Hverdagen kan være stressende, spesielt i tiden før jul, og da er det fantastisk å kunne tre inn i det som nærmest virker som en eventyrverden – med boder som selger alt du forbinder med julen, og hvor det er en trivelig atmosfære hvor du kan senke skuldrene og bare nyte julestemningen. Hvis du er på jakt etter gode råvarer til julemiddagen, for å løfte den til nye høyder dette året, kan du være sikker at du finner mye godt på et julemarked. En tur på et julemarked kan også være lurt hvis du er på jakt etter koselige, og kanskje hjemmelagde, julegaver – som du ikke får kjøpt på en hvilken som helst vanlig butikk.

continued

Som nordmenn er vi faktisk ganske så bortskjemte når det kommer til julemarkeder. Når november og desember står for døren, dukker det opp julemarkeder i nesten samtlige byer av en viss størrelse i Norge – både større julemarkeder og mindre julemarkeder med fokus på julekos. For mange er det imidlertid en tradisjon å kombinere julemarked-opplevelsen med en liten ferietur. Å besøke julemarkeder i andre land er en fin måte å lære litt mer om landets kultur på, samtidig som stemningen i byene rundt om i Europa ofte er ekstra positiv og trivelig på denne tiden av året. Selv om mange av varene som selges på julemarkedene rundt om i verden er de samme, har hvert land ofte sine egne spesialiteter og tradisjoner. Kjøp derfor ikke det første du kommer over, men ta turen innom flere julemarkeder for å finne en unik julegave.

Types

Forskjellige typer julemarked

Julegatene blinker i julesemning, og store og små områder blir fylt med boder som selger det meste. Mange vil nok hardnakket påstå at julemarked er julemarked, og at det ikke så stor forskjell på dem. Det er nok en viss sannhet i den påstanden, siden de aller fleste julemarkeder har fokus på julen, og derfor selger varer og mat man forbinder med julen. Du har imidlertid noen forskjellige typer julemarkeder, selv om varene som selges ofte i stor grad er de samme.  Noen spesialiserer seg på mat og drikke, andre fokuserer mer på hjemmelget krimskrams og spennede tekstiler. Hva med litt glühwein på julemarked i Berlin eller mulled wine i Londons julegater

Du har de vanlige julemarkedene som ofte er utendørs, som er de du finner klart flest av, og du har innendørs julemarkeder, som du typisk finner i kjøpesentre. Det er også en del alternative julemarkeder rundt om i verden – noen av dem ikke så langt fra Norge. Ta for eksempel julemarkedet i Christiania i København. Dette julemarkedet fokuserer på kunst fra Danmark og rundt om i verden, så her kan man finne mye spennende. Southbank i London er også et litt utradisjonelt julemarked, siden det er et tysk julemarked i en engelsk by.

Suggestions/Where

Fantastiske julemarkeder

Det er mange fantastiske julemarkeder rundt om i verden, men man har ofte ikke tid til å reise så langt i førjulsperioden. Mange nordmenn velger derfor å besøke julemarkedene i andre byer i Norge eller i land man raskt kan komme seg til. Blant favorittene til nordmenn er England, Tyskland og våre skandinaviske naboland.

Julemarked i Skandinavia

Siden mange ofte har mye å gjøre i førjulsperioden, kan det være greit å dra til et julemarked i Skandinavia, til en by som ikke ligger så langt unna. I Norge er det flere gode alternativer hvis man er ute etter et større julemarked. Hvis du drar på julemarked først og fremst for å jakte på den gode julefølelsen, er julemarkedet på Røros et godt valg. Røros er det nærmeste man kommer den perfekte juleatmosfæren, på grunn av den trivelige bebyggelsen og de gode snøforholdene. Det årlige julemarkedet i byen ble arrangert for første gang i 2008, og blir bare mer og mer populært. I Oslo og Trondheim er det også flere hyggelige julemarkeder, så det mangler ikke på muligheter i Norge. Har du tid til å legge ut på en litt lenger reise, er julemarkedene i Göteborg og København å anbefale. Det kan være deilig med en liten ferie før julekjøret virkelig starter for fullt, og en weekendtur til en av disse byene er et godt valg. I tillegg finner du kanskje noen flotte julegaver, så du har én ting mindre å tenke på når du kommer hjem.

Julemarked i Tyskland

I Tyskland tar de julemarked på alvor, og mange hevder landet har de beste julemarkedene i verden. Julemarkedene byr ikke bare på julepynt, glüwein og julestemning, det er ofte konserter og andre show i forbindelse med julemarkedene. Det eldste julemarkedet i landet finner du i Dresden, mens julemarkedene i Köln har over fire millioner besøkende hvert år. Hvis du går etter antall boder, har julemarkedet i Stuttgart hele 280 av dem. Vil du kombinere storbyferie og julemarked, er Berlin alltid er trygt valg. Dette er bare noen eksempler på julemarkeder i landet – nesten samtlige byer av en viss størrelse har et julemarked i Tyskland.

Julemarked i England

Dersom du bor i nærheten av en flyplass, er det veldig raskt å komme seg til England, som har mange flotte julemarkeder. De fleste nordmenn velger å reise til London, siden byen både har flotte julemarkeder og mange andre severdigheter. Det mest populære julemarkedet i London finner du i Hyde Park – Winter Wonderland. I tillegg til alle salgsbodene er det en utendørs skøytebane og karuseller her. Dette julemarkedet er med andre ord perfekt dersom du reiser med barn. Det er imidlertid ikke bare London som har mange flotte julemarkeder, det har også byer som Southampton, Manchester og Liverpool. Det største julemarkedet i England finner du imidlertid i byen Bath, som er kjent for sine romerske bad. Når de rundt 100 trebodene dukker opp i byen, gjøres Bath om til et mekka for julehandel.

Tips

Tips når du skal på julemarked

Det sier seg kanskje selv, men varme sko og klær er viktig når man skal tilbringe dagen på julemarked – vel og merke hvis du velger et utendørs julemarked. Hvis det er én ting du ikke vil være i julen, så er det sengeliggende med sykdom. Nesten alle julemarkedene foregår utendørs, og i vintermånedene kan det være veldig kaldt. Selv om man kan varme seg litt ved å holde en kopp varm gløgg, er spesielt varme og gode sko veldig viktig. Man går veldig mye rundt når man er på julemarked, og uten gode sko vil du fort bli sliten i beina.

Forberedelser er viktig, også når man skal på julemarked. De forskjellige julemarkedene i byen du velger å reise til fokuserer ofte på ulike ting. Mens ett julemarked kan være av den tradisjonelle typen, som er perfekt hvis du er på jakt etter julegaver eller vil komme i julestemning, fokuserer kanskje et annet på kunst, der det ikke er like enkelt å finne julegaver.

 

                                                                                               "God Jul"

Did you know that

Visste du at …

… det aller første julemarkedet fant sted så langt tilbake som i 1298? Den heldige byen var Wien, og i etterkant har tradisjonen spredt seg til mange forskjellige land rundt om i verden. 

… Manchester har et prisbelønt julemarked? Julemarkedet i byen har over 300 boder, strekker seg over ni forskjellige områder i byen og selger varer fra rundt om i verden. Det er også veldig fokusert på miljøet, og tilbyr kun mulled wine i glass eller keramikk-kopper – for å holde bruken av plast nede.

… julemarkedet som arrangeres ved Det Norske Folkemuseum gir barn muligheten til å ”legge inn” kosebamsen sin på SOS Barnebyers bamsesykehus? På sykehuset får barnas kosedyr en helsesjekk før jul, og de voksne oppfordrer til å donere penger til en god sak. 

… mange anser julemarkedet i Köln som verdens beste? Millioner reiser til julemarkedet fra rundt om i verden hvert år. Julemarkedet ligger ved byens katedral, som et imponerende bakteppet, samt har det største juletreet i Rhinland, som virkelig får dette julemarkedet til å skille seg ut.