Need Some Inspiration?

Select a Theme
Interrail
Europa

Intro

Europa på skinner

Har man planer om å reise rundt og se vakre Europa, er interrail et opplagt alternativ for å få mye ut av ferien. Å se Europa fra skinnene er den raskeste og mest miljøvennlige måten å reise på. I tillegg innebærer togreiser en stor grad av frihet, noe som gjør at det er enkelt å tilpasse reisen underveis. Stort mangfold i kultur og severdigheter gjør Europa velegnet for interrail. Det moderne jernbanenettverket gjør dessuten interrail i Europa til et enkelt, effektivt, behagelig og miljøvennlig alternativ. Om du vil bo flott eller billig, eller til og med tilbringe natten på toget, er helt opp til deg. Det kan være en ganske så romantisk opplevelse å våkne opp til en helt ny by. Europa byr på det hele, så her er det bare å peile seg inn på det sporet man ønsker, og hoppe av så ofte og for så lenge man vil.

continued

Med et InterRail-pass kan man hoppe av og på de fleste tog akkurat som man vil. Enten man liker å ha reiseruten planlagt ned til minste detalj, eller er av den veldig spontane typen, er interrail midt i blinken. Med InterRail-pass i Europa kan man velge mellom hele 30 land! Så med mindre du har tenkt å tilbringe 99 % av tiden på toget, er det ikke vits å prøve å rekke alle sammen, eller i det hele tatt for mange av dem på én og samme reise. Reiser man i én måned, vil fire–fem land ofte være mer enn nok. Men det er ingen ting i veien for å konsentrere seg om ett land, hvis man heller ønsker det. Finn ut hva som er viktigst for deg når du skal ut i Europa, og planlegg reiseruten deretter. Her gir vi deg flere gode tips til hvordan man kan få en ferie med interrail i Europa til å gå på skinner.

Top things to Do

Toppdestinasjonene Kroatia, Ungarn og Slovenia

Jo lenger øst man reiser med tog, desto billigere blir det. Mange velger derfor østlige land når de skal på interrail i Europa. Men det er mer enn lavbudsjettreiser som gjør Kroatia, Ungarn og Slovenia attraktive på kartet. Fantastisk natur, fossefall, uberørte strender og enestående dykkeområder er bare noen av grunnene til å sette kursen hitover.

Både Split og Zagreb i Kroatia er enkle og greie utgangspunkt for interrail i Europa. Hit kommer man seg billig med fly. Starter man med et InterRail-pass i Kroatia, har man bokstavelig talt en billett til de godt over tusen øyene langs kysten av Kroatia også. En kort fergetur utenfor kysten av Split finner man Kroatias fineste øyer, med lavendel-, oliven- og vingårder. Langs den dalmatiske kyst finner man blant annet et vannsporteldorado. Her kan man nyte det våte element på surfebrett, kiteboard eller wakeboard. Adriaterhavet er også et yndet mål for dykkere. Her er du garantert en uforglemmelig opplevelse blant korallrev, vrak og huler. Zagreb er selvsagt verdt et besøk når man først er i Kroatia, med alt en hovedstad har å by på. Split og Pula er også byer verdt noen dagers visitt. Det beste nattelivet finner man i Zadar, med sitt yrende liv på utekafeer og barer.

Fra Kroatia kan man fortsette reisen på noen av de eldste togsporene i Europa. En togreise i Ungarn er en opplevelse i seg selv. Foruten en historisk jernbane, kan landet lokke med blant annet spa, vin, strender og uteliv. Mange velger Ungarn for rekreasjon og en avslappende ferie. Trenger du en pause på veien, er det bare å velge og vrake i spa, enten man søker storby eller mer landlige omgivelser. Og blir du tørst, er de mange vingårdene og vinkjellerne i nærheten av byen Eger verdt et besøk. Men du kan selvsagt ikke forlate Ungarn før du har opplevd Budapest, en av Europas flotteste byer. Ta turen til Castle Hill, like vakkert natt som dag. Følg kabelbanen mot toppen av Budapest, og nyt utsikten. Unn deg et cruise på Donau. Om man skal rekke over godsakene i Budapest må man planlegge tiden godt!

Uansett om man ønsker ro, inspirasjon eller bare påfyll med flere opplevelser, så er det en god idé å runde av ferden i Slovenia. Her kan man virkelig få kontakt med naturen. Ikke bare det, Slovenia på vei til å bli Europas ultimate ekstremsportparadis, uansett årstid. Sǒca-dalen hylles som det aller hotteste i Slovenia, med blant annet heftige elver og fossefall. På verdensarvlista står de spektakulære underjordiske Skocjan-grottene, et virkelig must om man har mulighet til å ta turen dit. En fjelltur på Triglav eller kajakkpadling i den azurblåe og vakre innsjøen rundt, Bohinj, kan også ta pusten fra en. Skulle man ønske seg tilbake til mer urbane omgivelser, er lille, kule Ljubljana antakeligvis akkurat det man trenger. Her kan man ta seg til fots over alt, og besøke slottet, gamlebyen, klokketårnet, katedralen, tivoliet og selvfølgelig et godt utvalg av sjarmerende restauranter og kafeer.

Did you know that?

Visste du at …

… et InterRail-pass er gyldig i 30 europeiske land? Disse landene er Belgia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Luxemburg, Makedonia, Montenegro, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Du må være europeisk for å kunne kjøpe InterRail-pass, og norske statsborgere kan ikke bruke passet i Norge. Passene er gyldig fra fem dager til én måned, og prisene starter på ca. 150 euro. Man kan også kjøpe pass for ett og ett land. (Kilde)

… det kun selges et begrenset antall interrailbilletter for Frankrike? Har man Frankrike på ønskelisten, kan det altså være lurt å planlegge i god tid, slik at man kan sikre seg billett. (Kilde)

… det er vanlig å finne sterkt rabatterte togbilletter hvis man bestiller inntil 90 dager før avreise? Er man tidlig ute, kan man for eksempel få en togbillett mellom Roma og Venezia til under 10 euro!

Find things you can do in Europa

The local perspective

Beste byer for interrail

Har man ikke allerede vært i Berlin, er det på tide å sette seg på toget og komme seg av gårde. Berlin er en by full av historie, med både gode og vonde minner. Når man er i Berlin, er det nærmest obligatorisk å sette av litt tid til noen av de historiske museene, Checkpoint Charlie og Topography of Terror er to av dem. Som en motpol til dyster historie, kan man senere for eksempel lene seg tilbake på en av mange beachbarer midt i Berlin, se kino utendørs på Freiluftkino Kreuzberg eller bare henge rundt i en livlig by som alltid har mye originalt og spennende å by på.

Passer du godt på verdisakene dine i de travleste turistområdene i Barcelona, kan du trygt nyte denne fantastiske spanske perlen av en kystby. Her kan du starte dagen med en kaffe midt i byens mest sjarmerende gater, og avslutte med tapas på stranden et steinkast unna. Når du har krysset av Sagrada Familia, Picasso-museet og Font Magica på lista, kan du fortsette å nyte livet og atmosfæren i Barcelonas koselige gater. Når mørket faller på, kan du dra tilbake til den flotte bystranden etter hvert som byen våkner til liv, og alle Barcelonas klubber holder det gående fra tidlig på kvelden til de tidlige morgentimer.

Vil du kombinere surfing og franske språkkurs, er det bare å kaste seg på første tog til Biarritz. Det sies at havet her har helbredende egenskaper. Uansett vil en noen dager i Biarritz kunne helbrede det meste. Skulle du plutselig bli rastløs og klar for å reise videre, er det ikke langt verken til San Sebastian eller Bilbao.

Interrail i Europa – Benelux-landene

Nærmere Norge, og mer sentralt i Europa, ligger Benelux-landene. Amsterdam står høyt på ønskelista til de aller fleste interrailere, så hvorfor ikke starte eventyret i Europas mest liberale by? Amsterdam er alt annet enn kjedelig, og har mye å tilby. Her kan man rusle langs de gamle, flotte kanalene, studere den morsomme, skjeve arkitekturen, betrakte nattelivet fra en kanalbåt, kanskje til og med bo i en husbåt. Før man forlater Nederland, er det også på sin plass å se tulipanhagene i Keukenhof, vindmøllene i Zaanse Schans, ta en sykkeltur i Hoge Veluwe nasjonalpark, besøke Rotterdam, Europas travleste havn, og Maastricht, en vakker og annerledes by som skiller seg fra resten av Amsterdam.

Enhver ølhund burde frydefullt sette seg på toget videre til Belgia. Hver by i Belgia har sin egen atmosfære, og selvfølgelig også sitt eget øl. Et besøk i den kosmopolitiske hovedstaden Brussel er et must, men ikke glem Antwerpen og Brugge, to pulserende byer som også er supre reisemål. Vil man kjenne blodet pumpe, er Ardennene det rette stedet. Her kan du prøve deg på både terrengsykling, rafting, kajakkpadling og fiske.

Den unike kombinasjonen av gammelt og nytt, urbane impulser og landlig sjarm, gjør Luxemburg til litt av en skatt. Hovedstaden er liten, så man kan enkelt tråle gjennom byen til fots eller på sykkel. Luxemburg har noen av Europas mest spektakulære slott. Den som ikke har høydeskrekk, bør absolutt se Luxemburg fra en luftballong, som antakeligvis er den mest spennende måten å oppleve byen på.