Need Some Inspiration?

Select a Theme
Interrail
Interrail

Intro

Interrail – opplevelser langs skinnene

Ønsker du å bli kjent med nye mennesker, nyte vakker natur og utforske ulike kulturer? Ønsker du en reise der reisen i seg selv er poenget? Interrail er et romantisk eventyr man umulig kan forutse utfallet av. Billigere enn fly, mer behagelig en buss og en helt unik måte å se verden på. Med interrail kan du reise i de fleste land og på impuls bestemme deg for å hoppe av og på akkurat hvor du måtte føle for det. Ble du forelsket i Berlin og vil ha en uke ekstra? Interrail gir deg en sjelden reiseopplevelse der du kan leve i øyeblikket og bare ta valgene underveis. Mange tidligere interrailere sier at akkurat disse turene er de beste, de uplanlagte, de sakte turene. Der du møter nye venner som blir til gamle venner. Begrenset med planer betyr ekstra mye spenning og frihet underveis.

continued

Sommeren er som regel høysesong for interrail; med lange, solfylte dager, gatekafeer og varme netter er det ikke rart at de fleste foretrekker sommeren. Mange unge kjøper seg interrailbilletter for å oppdage verden og berike livet med nye bekjentskaper og opplevelser, og som regel er det rabattert pris på interrailbilletter for ungdom. Men det betyr ikke at interrail kun er forbeholdt de under 30! Det er mange positive sider ved å utforske nye land og kulturer langs togskinnene. Ikke bare på grunn av den uerstattelige frihetsfølelsen og privilegiet å kunne nyte levende kunstverk fra togvinduet, men også fordi man har muligheten til å reise fleksibelt. Dessuten er interrail billig sammenlignet med andre reisemåter, og gir deg mye for den forholdsvis lave summen du må betale for billetten.

Types

Typer Interrail-billetter

Man bør planlegge rammene for turen før man reiser. Det kan være en god ide å starte med å lage en liste over spesielle ønsker, byer man gjerne vil besøke, reisemål som er mer attraktive enn andre. Kanskje det arrangeres festivaler og arrangementer som kan være aktuelle? Hvis du tar deg tid til å undersøke litt på forhånd, blir det enklere å velge reiserute. Det finnes et godt bestillingssystem på nett, med ulike valg for å snekre sammen en skreddersydd reise.

 

Billettprisene avhenger av hvor lenge man vil reise, og hvor mange land man ønsker å inkludere i billetten. Et Interrail Global Pass er en togbillett som gir ubegrenset med togreiser innen en bestemt periode. Billetten omfatter jernbanenett i 30 europeiske land. Reisedagene innenfor den gitte perioden er valgfrie. Går man for en fleksibel variant, kan man velge reisedager innenfor den totale billettiden. Et fleksibelt reisepass er et smart valg om man vil ha få reisedager, men lange etapper.

Ønsker man å begrense reiseruten til ett land for å utforske så mye som mulig innenfor et spesielt land eller område, kjøper man et Interrail One Country Pass. Alle interrailbilletter gjelder kun for de som er bosatt i et europeisk land, andre kan benytte seg av et Eurail-pass.

Mange som drar på ferie i Europa, velger interrail nettopp fordi det er en forholdsvis billig måte å oppleve Europa på. Dette gjelder spesielt for de som er under 26 år. Du kan spare penger ved å ta med mat og drikke på toget. Mat og drikke om bord koster mer, så det er en god vane å handle det man trenger, på et supermarked i forkant av togreisen.

Du kan også spare penger ved å reise om natten. En annen fordel med nattog er at man slipper å bruke penger på overnatting andre steder. Velger man vanlig sitteplass, vil det kanskje være en naturlig begrensning i hvor mange netter man er komfortabel med å sitte på et tog. Når det er sagt, er det likevel mange tog i dag som har behagelige seter, slik at det er relativt problemfritt å tilbringe natten på et tog.

Suggestions/Where

Interrail Europa – forslag til reisemål

Italia

I Italia er togene både billige og presise, og forbindelsen mellom de store byene er veldige god. Man kan velge mellom tre typer tog. Eurostar er dyrest, men det er toget som tar deg raskest dit man ønsker å dra. I likhet med Intercity, som bruker litt lenger tid mellom byene, operer togene med god komfort og høy standard. Disse togene krever ofte setereservasjoner. Det rimeligste alternativet, som også bruker lengst tid siden det stopper på hver eneste stasjon, er regionaltogene. Hvis man ikke reiser på stramt tidsskjema, kan dette anbefales for opplevelsens skyld.

Venezia kalles ofte for ”romantikernes hovedstad”. Spontane spaserturer i intime smug kan bli til magiske opplevelser. Magisk er også synet av nattehimmelen fra en av de berømte broene over Canal Grande, kanalen som krysser byens sentrum og ofte omtales som Venezias hovedvei. 177 kanaler fletter byen sammen og rammer inn et eventyr av eksotisk og vakker arkitektur, med flotte byggverk, skulpturer og fresker. En kort båtreise tar deg til Lido med sine vakre strender, før du igjen kan sette deg på toget og utforske Italia videre.

Belgia

Belgia har en samferdselspolitikk som legger til rette for at det skal være billig å reise med tog. Studenter og pensjonister kommer heldig ut av dette med svært billige billetter. For å hindre trafikkaos får ansatte i det offentlige reise gratis eller til svært reduserte priser. Landet har altså et godt utbygd nettverk, og togene er både rimelige og raske. De fleste tog kjører innom de tre hovedstasjonene i Brussel, nemlig Gare du Midi, Gare de Nord og Gare Centrale.

Belgia er et lite land, men har mye å tilby. Brussel, som er Belgias hovedstad, er en livlig og flerkulturell storby med mange gamle ærverdige bygninger oppført i den berømte Jugendstilen. Byen byr på både ballett, opera og teater, og du kan nyte en bedre middag på en av de delikate torgrestaurantene.

Brugge er en av Europas aller vakreste og best bevarte middelalderbyer og er en av Belgias aller største turistattraksjoner. Flere av bygningene er riktignok ikke originale, men stilen er ren og vakker. Om du ikke besøker byen for å shoppe, anbefales det å ta en spasertur langs de brosteinsbelagte gatene i gamlebyen. Store deler av gamlebyen innenfor bymuren er dessuten bilfri, men åpen for hestedrosjer.

Find things you can do

Tips

Tips til huskeliste før du drar

Viktige papirer som pass, reisedokumenter og helsekort bør være en selvfølge. Husk at i enkelte land er det kun pass som fungerer som gyldig legitimasjon. Skaff deg gjerne en reisemappe, slik at du kan samle alt på ett sted.

Man har alt å vinne på å skaffe seg en ordentlig god sekk. Det gjør turen mer behagelig når du tar deg frem til fots. Med et godt system med praktiske lommer og løsninger, finner du lett frem i bagasjen din underveis. Sekken må være stabil for ryggen. Rommer den mer enn 75 liter, blir den fort tung å drasse på når den er fylt opp.

Det er fullt mulig å finne en god sekk til en overkommelig pris. Vær på utkikk etter kampanjer på sportsbutikker, men vær kvalitetsbevisst selv når du handler på salg. Man kan også være heldig å finne kvalitetsmerker til en billig penge på bruktbutikker. Kanskje ligger det en interrailhistorie i lommene der fra før. Det viktigste er uansett at man velger en sekk som er behagelig å bære, så ta deg tid til å finne en som passer for ryggen din.

Foruten opplagte ting som gode sko, regntøy, pass, billetter og penger, er det en del andre ting man alltid bør sørge for å pakke med seg før man setter seg på toget, og gjerne ha lett tilgjengelig under hele reisen: kart, reiseguide, førstehjelpsskrin, ekstra bankkort, såpe, antibac, sanitetsprodukter, våtservietter, håndkle og selvfølgelig mat og drikke. Husk også å ha med en låsewire til sekken, slik at du kan låse den fast i setet når du sitter på toget.

Did you know that

Visste du at …

… det ikke er noen aldersgrense på interrailbilletter? Det er likevel ikke å anbefale at uerfaren ungdom reiser alene, da det kan oppstå situasjoner som kan være utfordrende å håndtere på egenhånd. På den andre siden kan det være spennende, og ikke minst billig, å legge ut på interrail som familie. (Kilde)

… fly bruker hele fire ganger mer energi enn tog? I tillegg bruker fly fossilt og forurensende drivstoff, mens tog i Norge som regler går på strøm som her i all hovedsak produseres ved hjelp av fornybare kilder. Toget er nok ofte mer tidkrevende, men planlegger man godt, behøver ikke tidstapet bli stort. Et tips er å benytte seg av nattogtilbudet med sovekupé. (Kilde)

… det finnes en rekke smarte apper som er svært hendige når man er på interrail? Gjør et kjapt søk, og last ned de mest nyttige appene før du reiser. Gjør deg kjent med dem, slik at du vet hvordan de skal brukes når du trenger dem.