Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Voss

Intro

Vandrerhjem i Voss

Voss ligger mellom to av Norges mest spektakulære fjorder, nemlig Sognefjorden og Hardangerfjorden. Derfor er Voss det stedet hvor rolig og idyllisk innlandsnatur møter dramatisk fjordlandskap, det mest fantastiske knutepunktet for natur og klima i Norge. Vossevangen, selve sentrumsbygda, ligger vakkert til ved enden av Vangsvatnet. Området rundt er bratt, vilt og vakkert. Veiene der er steile og svingete, derfor er det kanskje ikke så rart at skuespilleren Aksel Hennie under innspillingen av en bilulykke i filmen Pionér, fikk seg en smell også i virkeligheten. Voss er naturlig nok et hipt sted for ekstremsport, og mange av videoene på nettet fra dem som elsker å kaste seg utfor stupbratte fjellsider, er filmet nettopp her på Voss. Stedet har nemlig en god del innflyttere som driver med alle former for ekstremsportsutøvelse.

continued

Kontrasten til det unge og hippe er at Voss også er en av Norges viktigste bygder for gammel tradisjonskultur. Stedet har fostret flere spelemenn som har hatt og fortsatt har stor betydning for folkemusikktradisjonen. Dialekten og håndverkstradisjonene på Voss går hånd i hånd med musikken. Voss er levende og engasjerende. Voss er på ingen måte noe stort sted, og det er fullt mulig å bo billig i området. Velger du et hostel i Voss eller et vandrerhjem i Voss kan du spare en del penger på overnatting, som du i stedet kan bruke til å nyte ferien. Nedenfor har vi samlet litt informasjon om noen billige overnattingssteder, i tillegg til at du finner mange gode tips til ting du kan finne på. Vi har også tatt en prat med noen vossinger, for å finne ut litt mer om hva innbyggerne i området foretrekker – spesielt på matfronten.

Top things to Do

Voss hostel og vandrerhjem – rimelig innkvartering

Det er ikke et stort utvalg av hosteller og vandrerhjem på Voss, men det finnes et gjestgiveri ved navn Eidfjord Gjestgiveri her . Det ligger ikke i Vossavangen, men i Eidfjord. Det holder stengt om vinteren, så det er bare om sommeren du kan bo på dette gjestgiveriet. I Vossavangen er det bare hoteller, men velger du et hotell med 2 stjerner kan du allikevel ende opp med å bo ganske rimelig. Du har flere forskjellige hoteller med dette stjernenivået å velge mellom, så finn det som passer best for deg.

Rimelige opplevelser på land og i vann – eller i lufta

Voss har et fantastisk og unikt tilbud av aktiviteter. Her kan du få opplevelser du ikke finner noen andre steder i verden, og det meste er i umiddelbar nærhet til bygda. Er det sommer kan du begynne rolig med en kombinasjon av vandring, sykling og en togtur for å se fjordene og den vakre naturen i området. Deretter er det naturlig å begi seg ut i vannet, da snakker vi om rafting eller padling i fossestrykene. Men ikke bare det. Vann og fjorder gjør det mulig å padle vannrett også, i kajakk eller kano, gjerne i kombinasjon med fisking. Ei bygd som Voss har selvfølgelig kurs i SUP, Stand Up Paddle. En utrolig spennende kombinasjon av land og vann, er juvvandring – hvor du følger elver og fossefar på en måte det ikke er mulig å få til på egen hånd. Ved hjelp av våtdrakt, hjelm og klatretau kan du se steder som få har sett før. Denne opplevelsen krever at du blir med en organisert gruppe som har kjentmenn som ledere, og koster naturligvis noen kroner.

Fjelltur i Voss

Så står fjellene for tur, og det å utforske fjellet er jo som kjent helt gratis. De gir unike muligheter for klatring på alle nivåer. Den dramatiske naturen vil gi deg uforglemmelige utfordringer og fantastiske personlige seire. Du kan klatre i ulike klatreparker for både små og store, eller klatre i fjellveggene om du er dreven.

Jakt og fiske i området

Om sommeren har du også gode muligheter for fiske både i ferskvann og, om du bruker bil, i fjordene. For innlandsfiske må du ha fiskekort, og disse får du mange steder til en rimelig pris. I sjøen kan alle fiske fritt med stang, enten fra land eller fra båt. For den som driver med jakt har Voss gode muligheter for småviltjakt på rype, hare og skogsfugl. Grunneierne selger jaktkort til en rimelig penge, men merk at dette kan kun brukes i jaktsesongen om høsten.

Opplevelser for barn

Voss har flere skreddersydde tilbud for alle aldre, inklusive de små. Det finnes en rebusløype for hele familien her. Turorientering med kart og kompass er også moro og lærerikt. Bademuligheter i basseng utendørs og innendørs er alltid gøy. Rappellering, hvor man trygt kan klatre med tau og hjelp i mindre fjellsider for så å seile ned igjen, er veldig spennende. Så finnes det hester og riding også for barn, og andre gårdsdyr som man kan besøke. Voss har også en gondolbane. Dette er en fantastisk mulighet til å komme seg opp på fjellet for å gå tur.

Did you know that?

Visste du at …

… Voss er kjent som Norges samlingspunkt for ekstremsport? Det er med andre ord mye spennende du kan gjøre under oppholdet ditt på Voss, men vær klar over at det meste av ekstremopplevelser koster en del. 

… Ekstremsportveko arrangeres hvert år på Voss? Uken arrangeres i månedsskifte juni/juli hvert år, og har blitt svært populær blant både de som driver med ekstremsport og tilskuere. Utøvere fra hele verden kommer reisende til Voss denne uka.

… en av Norges olympiske mestre i skihopping kommer fra Voss? Lars Bystøl ble født på Voss i 1978, og i 2006 ble han olympisk mester i liten bakke.

The local perspective

Spis, drikk og prat med vossingene

Spiser du smalahove, er du umiddelbart på godfot med vossingene. Det er nemlig praktisk talt umulig å stamme fra Voss-traktene uten å like denne retten, som er svært viktig for vossingene. Smalahove er svidd, røykt og kokt hode av smala, som betyr sau. Hvert år går det store Smalahovesleppet av stabelen på Voss – en ypperlig mulighet til å prøve seg på denne noe spesielle retten. Ellers er det gode muligheter for lokal- og tradisjonsmat både på kaféer, restauranter og på ulike lokalbutikker og utsalgssteder. Du vil som regel treffe lokalbefolkningen på restauranter og kroer om du holder deg i Vossevangen.

Vil du lære om og oppleve mer av kulturen og tradisjonene på Voss, så finnes det mange muligheter. Voss Folkemuseum, Stalheim Folkemuseum og Flåtemuseet på Bolstad er alle verdt et besøk hvis du vil lære mer om stedet, mens torget på Vossevangen, Vangskyrkja, Oppheim Gamle Prestegard og Nesheimstunet er andre steder som ofte besøkes og brukes av vossingene.

Om vinteren legger snøen seg over Voss og gjør stedet til et umiddelbart populært trekkplaster for alpinister – både de som bor i bygda og tilreisende. Bygda har to alpinsenter, Myrkdalen Fjellandsby og Voss Resort. Begge har et komplett tilbud av skiutleie og skiskole. På Voss er det også fantastiske turmuligheter på langrennsski. Du kan ta utgangspunkt i Voss Ski og Tursenter som er et fylkesanlegg for ski og skiskyting. Der har de også langrennsløyper for alle nivåer.

Uimotståelig attraktivt

På grunn av beliggenheten på grensen mellom innlandet i øst til kysten og fjordene i vest, har Voss lagt ved hovedruten for handelsreisende og alle farendes folk til alle tider. Varer, husdyr, bønder, handelsreisende og spelemenn dro til og fra de store byene på Østlandet og i Sverige, over til Bergen som var en stor internasjonal havneby. Her ble det byttet varer, folk og kultur. De reisende brakte varer fra det store utland til Voss. Det kan du se på Vossabunaden, den lokale varianten av nasjonaldrakten som har både lokale og eksotiske innslag.

Voss har vært og er et knutepunkt i musikklivet. For den folkemusikkinteresserte er Voss et senter hvor gamle tradisjoner holdes i hevd. Kunnskapen og musikken har gått i arv fra generasjon til generasjon og er stadig levende. De har også Ole Bull Akademiet, en skole for musikk og folkedans på høyeste nivå. Musikktradisjonene har båret frukter og ført til utvikling av mer moderne former for musikk på Voss. De som liker jazz av ypperste kvalitet bør få meg seg Vossajazz i mars annethvert år. Dette er en virkelig spennende begivenhet.

Vossamål, altså dialekten som snakkes av innfødte på Voss, er musikk og poesi i seg selv. Hør den, opplev den, og du vet at du har vært et sted som ikke likner noe annet. Meksikanske Stephanie Sigman er en av skuespillerne i filmen Pionér, og hun måtte snakke norsk vossamål i filmen. Det var en utfordring for en spansktalende skuespiller, men hun har følgende attest til en norsk journalist: “It sounds like you’re singing!” (Stephanie Sigman i Pioner, på Filmweb)