Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Tromsø

Intro

Vandrerhjem i Tromsø - nydelige nord

I den norsk-svenske filmen, ”Insomnia – den som synder sover ikke” av regissør Eirik Skjoldbjerg, opplever den svenske etterforskeren (Stellan Skarsgård) som kommer til Tromsø for å oppklare et drap at midnattssolen gjør noe med den mentale tilstanden hans. Tromsø ligger som kjent et godt stykke nord for polarsirkelen og derfor er det midnattssol om sommeren og mørketid om vinteren her. Lyset kan ikke beskrives, det må rett og slett oppleves. Du finner ikke noe mer magisk fra naturen side. Om vinteren vil du sannsynligvis bli vitne til det stadig streifende, lasergrønne nordlyset som danser over den mørke nattehimmelen, nemlig polarlyset, eller aurora polaris.

continued

Det er i det hele tatt et aldri så lite under at det kan bo mennesker i byer på disse breddegrader – nesten 70 grader nord. På tilsvarende steder på samme breddegrad er det isødet som råder. Dette har en forklaring. Havet utenfor Tromsø har Golfstrømmen. Golfstrømmen kommer fra Mexicogulfen og beveger seg opp langs hele Norskekysten. Denne havstrømmen har skapt liv langs Nord-Norges kyst, og siden havnene og havet er isfritt hele året kan man fint bo der. Tidligere var også havet eneste middel som bandt byene i Nord-Norge til resten av verden. Sånn sett har Tromsø før moderne tid vært nærmere knyttet til Storbritannia, kontinentet og Middelhavet, enn til Oslo og resten av Skandinavia. Når du skal finne deg et sted å bo på budsjett, er et vandrerhjem eller hostel i Tromsø et godt valg – les mer om det nedenfor.

Top things to Do

Bo og opplev på budsjett i Bodø

Tromsø er selve hovedstaden i Nord-Norge. Det er her alt skjer. Selve bykjernen er beskyttet av en rekke større øyer og vakre broer leder ut til tettstedene på disse øyene hvor en vesentlig andel av Tromsøs befolkning bor. Du vil finne en by som ser på seg selv, og oppfører seg som, en verdensmetropol nettopp fordi den ligger ved verdens yttergrense. Den er gjestfri, generøs, varm og den har storslått natur. Her har mange steder samiske så vel som norske navn, og den samiske kulturen er godt representert.

Tromsø hostel

Et av alternativene du har i Tromsø, er Citycamp Guesthouse, et hostel som ligger sentralt plassert i sentrum av Tromsø, bare 10 minutters gange fra Polarmuseet og 15 minutter unna Mack bryggeri – noe den øltørste nok setter pris på. Blant fasilitetene kan vi nevne gratis trådløst Internett og vaskeritjenester. Hostellet har bare ti rom, så det kan lønne seg å være tidlig ute med å bestille.

Gjestehus og vandrerhjem i Tromsø

Selv om det er vanskelig å oppdrive et vandrerhjem i Tromsø, har byen et koselig gjestehus. Artic Eiendom Nord ligger litt nord for selve bykjernen, men er allikevel bare to kilometer fra universitetet og tre kilometer fra domkirken. Hvis du er glad i å stå på ski og besøker Tromsø om vinteren, vil du sette pris på skimulighetene rett utenfor. Det tilbys parkering og gratis trådløst Internett til alle gjester. Gjestehuset har imidlertid bare fem rom, så også her lønner deg seg å være tidlig ute med bestillingen.

Turen til Tromsø

Du kommer deg enklest til Tromsø med fly. Det er omtrent like lang reisetid fra Oslo til Tromsø, som det er fra Oslo til London. Det går selvfølgelig en europavei til Tromsø, men da må du regne med å bruke noen døgn på å nå frem. Hurtigruta går fra Bergen og går innom Tromsø på vei til Finnmark.

Aktiviteter der hvor solen aldri går ned, eller aldri står opp

Her kan alt hva hjertet begjærer og lommeboken kan tåle gjøres. Det er kun et godt og vitalt råd som gjelder – kle deg for all slags vær – sommer som vinter. I Tromsø kan du gå i bikini hele natten det ene døgnet, for så å måtte ta på deg ullundertøy og vindjakke det neste.

Tromsø har en uslåelige kombinasjonen av uteliv og naturopplevelser. Utelivet bør oppleves fordi det er så ekstraordinært inkluderende og hyggelig, så derfor burde det komme først. I selve byen har du hele spekteret fra den tradisjonelle og landskjente puben Rorbua, via ekstremsportmiljøet på temabaren Flyt, studentene ved verdens nordligste universitet, Universitetet i Tromsø, har Studenthuset Driv, til hippe Bardus Bar, som er drevet av eiere som har reist verden rundt og latt utestedet bære preg av det. Tromsøværinger drar gjerne ut i den store verden en stund, for så å returnere hjem når lengselen blir for stor. Du vil sannsynligvis møte folk som har bodd mange steder rundt om i verden i denne lille byen langt mot nord.

Det er veldig gøy å fiske i havet ved Tromsø. Du får helt sikkert torsk, kveite eller steinbit når du er ute og fisker. Flere av dem som leier ut båter, eller driver fiskecruise, vil også sløye fisken for deg og lage et deilig ferskt fiskemåltid om bord. En større delikatesse finner du ikke på noen femstjerners restaurant. Fiske til havs er like aktuelt, sommer som vinter. Er du ute i båt er også sjansen stor for å få med seg naturopplevelser på kjøpet. Du vil kanskje kunne se hval, havørn, nordlys eller andre vakre og særegne naturfenomen. Spesielt er nordlyset lettere å se når man er ute på sjøen og det ikke finnes elektrisk lys i umiddelbar nærhet. Det tilbys også lengre turer om bord på fiskebåt over flere døgn. Om sommeren er det også mulighet for laksefiske i Målselv for den avanserte fluefiskeren.

På land, tilbake i byen, finnes det opplevelser for store og små. Fjellheisen anbefales. Den går opp til toppen av fjellet Storsteinen som ligger 421 meter over havet. Herfra har du fantastisk utsikt over Tromsø. Om sommeren er den oppe for midnattssolutsikt. Det er også fint turterreng der oppe for hele familien. Polarmuseet i Tromsø er et flott museum med utstillinger om polfarere og ishavsfangst. Polaria er et arktisk opplevelsessenter med fisk og storkobber (sel) fra Svalbard, samt flere flotte filmer fra arktisk dyreliv.

Did you know that?

Visste du at …

… Tromsø har et helt unikt kulturtilbud? Drar du på en festival i Tromsø, så er sjansen stor for at du møter de kjente musikerne eller filmstjernene ute på byen. Sånn er Tromsø. Alle slapper av og byen er liten. 

… Tromsø har en egen internasjonal filmfestival av høy kvalitet? Filmfestivalen vi tenker på er Tromsø internasjonale filmfestival. Der får du interessante nye møter med filmer som vanligvis ikke kommer opp på ordinær kinovisning. Den foregår januar hvert år, og ute er det mørkt, inne er det film, samtaler og uteliv med alle bransjefolk som kommer fra nær og fjern for den hyggeligste festivalopplevelsen som finnes. 

… Tromsø har sin egen barnefilmfestival, Verdens Beste, som går av stabelen i juni hvert år? Festivalen gir barn mellom 2 til 15 år muligheten til å se internasjonal kvalitetsfilm for barn. Det er også barn som er med å planlegge og å avvikle festivalen. Dette er et arrangement som tar barna på alvor.

… Tromsø har et levende og nyskapende musikkmiljø? Duoen bak Røyksopp kommer herfra, det samme gjør Bel Canto, Turdus Musicus, Bols, Cat Fever, Tobba, Espen Lind, Per Furøy, Zakalin, Pubwalkers, Guffen, Hangface, Lene Marlin, Torsten Dulsrud og Thuens Bluesmobile, for å nevne noen. Flere av artistene fra Tromsø har internasjonale karrierer. Derfor klarer de også støtt og stadig å få store stjerner til Tromsø. De gir ofte eksklusive konserter til det besøkende publikumet som har kommet for å oppleve dem. 

The local perspective

Hvor treffer du lokalbefolkningen?

Det er ikke noe problem å bli kjent med innbyggerne i Tromsø. De er sosiale dyr, tromsøværingene, og de liker stort sett alle slags folk. Ta deg en rusletur opp gågata sentralt i byen, og du vil treffe de lokale. Gå inn på en hvilken som helst kafé eller kro, det er mange av dem, men det er også alltid folk der. De fleste kaféer og restauranter ligger i Storgata. Prøv deg frem. Det samme gjelder butikker. Går du inn så vil de som jobber der ganske sikkert slå av en prat. Ølhallen i Tromsø er et must ifølge lokalkjente. Det er byens eldste vannhull, fra 1928. Hit går alle, og det er så godt som aldri tomt i Ølhallens lokaler..

Noe annet som er veldig populært blant tromsøværingene, er byens eget maratonløp, Midnight Sun Marathon, som går av stabelen på sommeren, naturligvis. I overkant av 5 000 løpere kommer fra inn- og utland for å løpe i den lyse sommernatten. I 2014 var 62 nasjoner representert på startstreken. Du kan velge mellom seks ulike kategorier, så her kan hele familien stille til start.