Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
London

Intro

Hostel i London - Storby på budsjett

London er nordmenns favorittby, og den engelske hovedstaden slutter aldri å fascinere. Hva er det med London som får nordmenn til å reise dit gang på gang? Mange vil svare fotball, andre vil svare shopping, flere vil si teater og musikaler, og noen blir aldri lei av det engelske publivet. I tillegg har du spennende severdigheter, fantastiske parker, markeder med alt ditt hjerte måtte begjære, det være seg klær, mat, antikviteter, blomster eller bøker. Det at London er en så stor by og forandrer seg så raskt, gjør at mange velger å reise dit igjen og igjen. Det er nemlig fullt mulig å oppleve noen nytt hver eneste gang man besøker byen. Og da snakker vi ikke bare om mennesker og opplevelser, men også steder. Ta for deg bydel for bydel, og du vil ha nok å gjøre i helgene i mange år fremover.

continued

London er på ingen måte kjent for å være billig. Før i tiden hadde byen et rykte på seg for å være både dyr og ha dårlige hoteller. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg, og i dag er det fullt mulig å bo både bra og billig på hostel eller vandrerhjem i London. Du trenger med andre ord ikke å bruke tusenvis av kroner på overnatting lenger, noe som sammen med billigere flybilletter har gjort en weekendtur til London i ny og ne oppnåelig for de fleste. Det finnes flere billige hotellkjeder med enkle, rene og rimelige rom, men ikke forvent deg noe særlig med service på disse hotellene. Hvis du er fast bestemt på å bo på et eksklusivt luksushotell, er det bare å begynne å spare med en gang. London har imidlertid så mye å by på, at du uansett ikke kommer til å tilbringe noe særlig med tid på hotellrommet!

Top things to Do

Boog opplev London på budsjett

London er en av de byene i Europa, og kanskje i verden, med størst tetthet av overnattingssteder. Du finner alt fra de dyreste designhoteller til de enkleste hosteller og vandrerhjem i London. Og standarden blir stadig bedre. Likevel bør du gjøre grundig research før du bestiller overnatting. Vet du hvilket område du vil bo i? Da leter du spesifikt der. Men vær obs på at de aller mest sentrumsnære stedene sjelden er de beste – eller billigste. Det kan derfor være lurt å lete andre steder enn akkurat rundt Oxford Street og Leicester Square.

London har et fantastisk metrosystem som gjør at du kommer deg enkelt rundt til nesten alle bydeler – ikke er det så dyrt heller. Det betyr at du bør sjekke at hotellet eller overnattingsstedet du booker deg inn på, ikke er altfor langt unna nærmeste T-banestasjon eller togstasjon. I noen bydeler er lokaltog det enkleste.

Billige alternativer i London

Men hva skal du velge? Hvis prisen er det viktigste, så velger du vandrerhjem. London har flere nyere vandrerhjem for voksne gjester, og den gamle myten om ungdomsherberger fulle av fulle og skitne unge backpackere begynner å bli utdatert. Men hvis du er backpacker og vil møte og bo sammen med likesinnede, så finner du selvsagt slike steder der også – ofte bare et nettsøk unna. Flere av de nyere vandrerhjemmene i London har rene og pene rom og skikkelige resepsjoner. Flere steder er både frokost og Internett inkludert i prisen, som ofte ligger under 500 kroner natta. Og det kan være billig, der et vanlig hotell i London ofte koster godt over tusenlappen.

Hotell, hostel eller vandrerhjem i London?

De fleste vandrerhjemmene har forskjellige typer sovesaler. Noen steder har rom med plass til fire, og noen har store saler for opp til tjue personer eller flere. Et godt tips for en vennegjeng – eller en familie – er å bestille sitt eget rom. Bad og toalett er delt, men det er ofte mange av dem, slik at man unngår lange køer.

Et annet alternativ kan være hostel i London – et billigere og ofte mindre hotell med enklere standard. Eller en ordentlig engelsk bed & breakfast. Disse drives ofte privat, og består av noen få rom i vertskapets eget hus. Standarden varierer, men flere slike bed & breakfast har hyggelige, personlige rom og enkel, men god frokost. Bad deler man som regel med de andre gjestene. Dette kan være en veldig hyggelig måte å bo på, men vær obs på at de fleste slike steder ligger utenfor sentrum.

Spis på budsjett

London har restauranter i alle kvaliteter og prisklasser, og det er lett å bruke mye penger på mat. Smarte tips til deg som reiser på budsjett, er følgende: Spis middag til lunsj – mange fine restauranter har kjempegode tilbud på treretters lunsj hvis du vil spise tidlig. Så kan du heller ta en billig pizza til kvelds. Flere restauranter har også egne før-teater-menyer litt tidligere på kvelden, før teaterforestillingene og musikalene starter, ofte klokka 19.

Et annet tips om du liker kinamat, er å spise i Chinatown. Her får du god og billig kinamat, og et stort utvalg av restauranter. Litt særere: Let opp nærmeste BYO-restaurant (det finnes egne nettsteder – søk på BYO eller BYOB). Dette er restauranter uten skjenkebevilling der du kan ta med egen drikke, derav navnet, som står for bring your own (bottle). På flere av byens matmarkeder får du dessuten deilig mat for en billig penge. Prøv for eksempel superhyggelige Borough Market, like under London Bridge. Maten kan du ta med deg og nyte i nærmeste park eller på en benk langs Themsen. Et annet tips er å kjøpe med seg masse mat, lage en piknikkurv og spise i en av Londons mange grønne parker.

Find things you can do in London

The local perspective

Engelskmennenes favoritter

Husk at mange av de rimeligere overnattingsstedene i London har mye mer personlighet enn de dyre hotellene. Det finnes egne steder skreddersydd for de yngste og hippeste. Andre steder er roligere og passer bedre for familier. Her gjør du lurt i å lese beskrivelsene på hvert sted grundig. Den engelske avisen The Guardian har hatt en kåring av Londons beste hosteller, og anbefaler for eksempel disse: Clink78, like ved jernbanestasjonen og knutepunktet Kings Cross – en tidligere rettsbygning der du kan bo i en celle om du vil. Har både sovesal og private rom. Palmers Lodge ved College Crescent har en kul miks av nytt og gammelt, antikviteter og moderne, og har både sovesaler og private rom. Vil du bo sentralt, er YHA Oxford Street et vandrerhjem/hostel som gir god valuta for pengene, og det er både rent og hyggelig. Et annet sted som er verdt å prøve, er Meininger like ved Hyde Park – det er tysk, rent og ordentlig.

Billig transport

Hvis du skal reise til London på budsjett, lønner det seg fort å kjøpe et såkalt Oyster Card – et elektronisk kort som du fyller penger på og kan bruke på både buss og trikk. Det varer dessuten i mange år, så husk å ta det med hjem igjen, så slipper du å kjøpe nytt neste gang. Den aller beste måten å komme seg fram i London på er nemlig T-banen – eller London Underground, som den heter. Bussystemet kan være litt mer kronglete å forstå seg på, men hvis du først finner ut av det, får du sightseeing med på kjøpet når du setter deg på toppen av en rød dobbeltdekker.

Taxi kan bli dyrt, selv om det selvfølgelig er mye billigere enn i Norge. Men husk at det er store avstander og mye trafikk i London, noe som fører til at prisen på taksameteret stiger raskt. Om kvelden og om natten kan det dessuten være vanskelig å få drosje, så da er det bedre å heller satse på nattbussen i London.