Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Kristiansand

Intro

Vandrerhjem i Kristiansand

Kristiansand er ”det blide Sørlandets” hovedstad og er oppkalt etter den dansk-norske kongen Christian IV, som grunnla byen i 1641. Denne danskekongen var svært aktiv i grunnlegging av norske byer, og byene han grunnla har det til felles at de er laget etter renessansetidens idealer, hvor gatene ligger vinkelrett mot hverandre. Kvadraturen, som dette området kalles i Kristiansand, er byens sentrum den dag i dag. Kevin Costners Ulvesommer 2 er spilt inn i Kristiansand – dels i Nordisk Villmark, som er navnet på ulveområdet i Dyreparken i Kristiansand. Den viktigste begrunnelsen for å legge innspillingen til Kristiansand, var byens fantastiske sommerklima. I Kristiansand vil du nesten helt sikkert oppleve en flott norsk sommer, noe som betyr at du helt sikkert ikke vil være alene i byen. Kristiansand er nemlig et populært reisemål i sommersesongen.

continued

Kristiansand markedsfører seg selv som ”barnas by”, og det er ikke uten grunn. Det er en behagelig by å ferdes i for store og små. Kvadraturen i sentrum er preget av gågater – det er i det hele tatt lite biltrafikk i store deler av sentrum. Og i disse vinkelrette gatene finner du alt du behøver av gode kaféer, hippe butikker, spennende restauranter og kulturtilbud. Dessuten har Kristiansand flotte bystrender med fin sand og topp bademuligheter midt i byens hjerte. Det er gode muligheter til å bo for en rimelig penge når du besøker byen, men ikke forvent mange hostel i Kristiansand. Det er nemlig stort sett hoteller i Kristiansand, og det betyr at du nok bør sette av litt mer penger til overnatting enn du kanskje hadde planlagt. Vandrerhjem i Kristiansand er det også vanskelig å finne, spesielt i selve byen.

Top things to Do

Overnatting og opplevelser på budsjett

Du finner et usedvanlig godt tilbud av overnatting i del fleste priskategorier i byen, men som nevnt er det få alternativer i den aller billigste prisklassen. Byen satser på å få besøk av hele familien, så er det en rekke alternativ til en rimelig pris for de som reiser i samlet flokk. Mange av hotellene har større rom som er tilpasset familier på tur, og det er selvfølgelig praktisk.

Komme seg til Kristiansand

Det er lett å komme seg til Kristiansand. Med egen bil kjører du hele familien frem til hotelldøren via E18. Det går også mange ekspressbusser denne veien fra Oslo, Telemark og Stavanger. Sørlandsbanen fører toget rett inn i sentrum av byen og er et avslappende og miljøvennlig reisealternativ for hele familien. Er du tidlig ute og sikrer deg billetter til minipris, er toget også et veldig rimelig alternativ. Kristiansand har sin egen flyplass, Kristiansand lufthavn Kjevik, som de er jevnlige flyvninger til fra rundt om i Norge daglig.

Dyreparken i Kristiansand

Det første du og familien bør gjøre, er å dra til Dyreparken i Kristiansand. De fleste besøkende til byen kommer i ens ærend for å besøke parken, siden den kan by på det aller meste en barnefamilie kan ønske seg. Den er en genial kombinasjon av fornøyelsespark, dyrepark og badeland som fungerer som ett stort rike av opplevelser og moro. Dyreparken i Kristiansand er Norges største familieattraksjon. De tilbyr et eget utvalg av overnattingssteder med temaer fra parkens ulike attraksjoner, men vær oppmerksom på at dette ikke er noe billig alternativ. Det kan imidlertid være verdt å sjekke pakketilbudene fra Dyreparken om du planlegger en storferie for hele familien – da er det mulig å spare ganske mye. Selv om inngangsbilletten til parken koster litt, kan du tilbringe hele dagen i parken, så det er vel verdt pengene.

Høydepunktene i Kristiansand Dyrepark er mange. Barna dine vet allerede nøyaktig hva de kan oppleve i parken – det kan vi nesten garantere deg. Dette er allmennkunnskap blant norske barn, og derfor er det nok nettopp dem som har tryglet deg om å legge ferien til Kristiansand. Her følger noen av høydepunktene: Nytt i 2015 er at nok en verden fra Torbjørn Egners univers er ferdigbygget og klar for åpning, nemlig Hakkebakkeskogen. Her kan dere ta et tog gjennom skogen og oppleve kjente scener fra boken om Dyrene i Hakkebakkeskogen som skuespill. Dere møter alle de kjente dyrene: Klatremus, Reven, Morten Skogmus, Baker Harepus, Bamsefar og alle andre. Barna kjenner nok også godt til et annet av Egners mest kjente fantasisteder – Kardemommeby. Den lille byen lever i beste velgående i parken, og her får du møte innbyggerne Tante Sofie, de tre røverne, Kasper, Jesper og Jonatan, politimester Sebastian og alle andre. I Kardemommeby er det mulig å overnatte i hus i byen som er til utleie.

Kaptein Sabeltann

Og selvfølgelig – den tøffeste og mest skrekkinngytende verden av dem alle – nemlig Kaptein Sabeltanns verden. Du kan bli med skuta Den Sorte Dame på sjørøvertokt, besøke Kaptein Sabeltanns skattkammer og besøke spøkelseshuset til Heksa Miriam. Du kan også bo i Abra Havn, men da er du en av sjørøverne og blir vekket klokken åtte hver morgen av Sabeltanns menn – sjørøverskuta Den Sorte Dame kommer nemlig og legger til i Abra Havn hver morgen på den tiden. Her er det ikke noe latmannsliv! Dere bor i ekte ”sjørøverkåker”, blant annet Pelle og Pysas kåk, eller Heksa Miriams Hus. Igjen er det greit å være klar over at dette er ganske dyrt, og kanskje ikke noe som egner seg så godt for deg som reiser på budsjett. Et alternativ er å ta med seg telt og slå seg til i nærheten av parken. Du går glipp av noen opplevelser, men får med deg det viktigste – nemlig parken og showene.

Opplevelser med dyr

Hovedfokuset i Kristiansand Dyrepark er selvfølgelig alle dyrene. Parken har omtrent 150 ulike dyrearter fra hele verden. Dyrene har store områder å boltre seg på i den enorme parken, så ta dere god tid! Dere kan rusle rundt og se dyrene på egen hånd, eller bli med på spesielle daglige begivenheter som fôring og morgensafari. Eller bli med dyrepasserne for å bli bedre kjent med løver, tigre, sjimpanser og aper, bare for å nevne noen få. En del av dyreparken heter Nordisk Villmark. Det er et stort område hvor jerv, elg, ulv og gaupe går tilnærmet fritt – akkurat som i naturen. Her er det vi menneskene som er gjerdet inne, og det lureste er å gå hit når villdyrene blir fôret. Da får du oppleve å komme så tett på ville dyr som overhodet mulig.

Did you know that?

Visste du at ...

… du ikke bør forlate Kristiansand før du har opplevd skjærgården? Det går rutebåter og taxibåter ut i denne idylliske og særpregede skjærgården. Der er et utall holmer og skjær med mange uthavner, små fiskehavner og et yrende båt- og badeliv. Spesielt anbefales Ny Hellesund, Gamle Hellesund, Åkerøya og Brekkestø. Her vil du få den riktige følelsen av ”det blide Sørlandet”. Ren skjærgårdsidyll! 

… under overflaten i Kristiansands skjærgård, finnes det en hemmelig verden? Dykker du ned i sjøen, kan du oppleve den selv. Dette er faktisk et av de fineste dykkeområdene i Europa. Det er ganske varme farvann, og derfor er det fantastisk fargerikt der nede. Det er tropiske innslag som svamper, tareskoger, sandbunn og mange forskjellige sjøstjerner. Du kan også komme til å se fremmede fisker, som den blå og grønne leppefisken. Dukker du lenger ned vil du kanskje se følehornene til en hummer, eller en kreps som gjemmer seg for lyset. Steinbiten som spiser på skjellene langs bunnen, er også å finne her. Denne bør du helst la være i fred, men det er ikke farlig å observere den. Det finnes flere dykkesentre i og nær byen. 

… Kristiansand har en bydel som kalles for ”Posebyen”? I dette området er nesten alle husene bygget av tre, i motsetning til resten av byen, som mistet det meste av trehusbebyggelsen under den store bybrannen i 1892. Opprinnelsen til navnet er uklar. 

The local perspective

Hvor finner du lokalbefolkningen?

Det er ikke alle kristiansandere som reiser bort om sommeren når gjestene fra nær og fjern inntar byen, og det er ikke så rart når de bor i Kristiansand. Det er nemlig så utrolig flott på Sørlandet om sommeren, at det er helt meningsløst å forlate området. Innbyggerne er flinke til å bruke byen sin, så du treffer dem på barene og spisestedene i sentrum, ruslende i kvadraturen og selvfølgelige på strendene og øyene ute i skjærgården. Vil du slå av en prat med en ekte lokal fisker, er det bare å rusle ned til Fiskebrygga. Der kjøper du en pose reker direkte fra båten, setter deg ned og nyter rekene mens du tar en prat. Det enkleste er ofte det beste. Ellers er Dyreparken selvfølgelige veldig populær også blant kristiansandere. De fleste barnefamilien i området har årskort i parken, og besøker den jevnlig med barna. Som du nok allerede har skjønt etter å ha lest denne artikkelen, er et besøk i Dyreparken et absolutt must når du er i Kristiansand.