Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Kongsberg

Intro

Vandrerhjem i Kongsberg

Kongsberg er Norges eldste industriby og et knutepunkt for reiser i Østlandsområdet. Kongsberg er også den fjerde største av innlandsbyene våre, og som innlandsby har den naturligvis ikke noen kystlinje. Den har imidlertid en flott elv – Numedalslågen renner gjennom byen. Elven er bare en av tingene som bidrar til at Kongsberg kan tilby deg mange spennende aktiviteter hvis du velger å legge årets ferie til byen. Når du er ute etter å reise så billig som mulig, er det greit å vite at Kongsberg har vandrerhjem der du kan bo for en rimelig penge. Spesielt for de litt yngre er vandrerhjem et glimrende alternativ. Og hvis du reiser alene, er det enkelt å møte nye bekjente ved å overnatte på et vandrerhjem. Det å velge et annet overnattingssted enn hotell er bare en av mange måter du kan spare penger på, når du reiser til Kongsberg.

continued

Kongsberg er rik på natur både rundt og i selve byen – noe som åpner opp for en rekke muligheter som er helt gratis. Bor du på vandrerhjem i Kongsberg og samtidig prioriterer aktiviteter som ikke koster noe særlig, kan du få noen rimelige dager på besøk i byen. Det er fullt mulig å gjøre et besøk til Kongsberg billig på andre måter enn kun ved å bo billig på et vandrerhjem. Flere overnattingssteder tilbyr kjøkkenfasiliteter, noe som betyr at du kan kjøpe maten din billig på dagligvarebutikken og tilberede den selv. Dette koster mye mindre enn å spise ute hver dag og kan fort spare deg tusenlapper i løpet av en ukes tid. Det koster en del å spise ute på restaurant i Norge, uansett hvor i landet du er, men det kan selvfølgelig være hyggelig å unne seg et restaurantmåltid en av kveldene i Kongsberg.

Top things to Do

Bo og opplev Kongsberg på budsjett

Når du har bestemt deg for å reise til Kongsberg, er noe av det første du bør gjøre å finne et overnattingssted. Vil du gjøre det billig, er det vandrerhjem i Kongsberg som gjelder. Overnatter du på vandrerhjem, er det lurt å ta med eget sengetøy, så slipper du å betale for å leie det på vandrerhjemmet. Håndklær er også kjekt å ha med, siden du da slipper å betale ekstra for dette. En stor fordel med å overnatte på hostel i Kongsberg, er at du kan velge selv hva du vil betale for mat. Enten velger du maten som vandrerhjemmet lager, eller så kan du handle inn selv og lage mat på kjøkkenet. De aller fleste vandrerhjem lar deg bruke kjøkkenet som du vil, så lenge du rydder opp etter deg.

Når man overnatter på vandrerhjem, hender ofte at man møter noen i samme reisesituasjon som en selv. Hvis du reiser alene, er det spesielt hyggelig å kunne møte andre, som du for eksempel kan spise frokost sammen med i vandrerhjemmets matsaler. For familier med små barn er det greit å vite at vandrerhjem gjerne har underholdningstilbud i form av brettspill, ballspill og TV.

Å bo på vandrerhjem i Kongsberg passer uansett hvor mange mennesker du reiser sammen med. En enkeltseng i en sovesal passer kanskje ikke for alle, men på vandrerhjem kan du også bo i enkeltrom, eller rom med plass til 4 i stedet for eksempelvis 12, som er vanlig på sovesaler. Avhengig av hva du er villig til å betale, kan du velge blant ulike alternativer. Vandrerhjemmet i Kongsberg er spesielt populært under de ulike festivalene. Kongsberg arrangerer både jazzfestival, krimfestival og vinterfestival. Pass på å bestille billig rom i god tid hvis du skal være med på noe av dette.

Hvis du vil holde deg i sentrum og samtidig gjøre det billig, er det flere steder du kan gå. Langs Numedalslågen venter fine opplevelser. Elven er bred og i blant ganske vill, spesielt under vårsmeltingen. Elven deler byen i to, og på vestsiden ligger det som var gamle Kongsberg bysentrum. Tidligere lå det arbeiderboliger, staselige patrisierhus og smelteverk her. Den fine barokk-kirken er verdt å ta en nærmere titt på. På østsiden av elven er det et mer moderne sentrumspreg. Kongsberg sentrum har også flere grøntområder, hvor man kan kose seg med en matbit eller bare slappe av.

Attraksjoner og severdigheter i Kongsberg

Kongsberg ble grunnlagt da det ble funnet sølv i området, og sølvverk ble raskt opprettet. I dag er sølvgruvene den største attraksjonen i Kongsberg, og de trekker mange besøkende hvert år. Det er ikke gratis å komme inn og få en guidet tur, men det er en spennende opplevelse som kan være verdt pengene. En guidet tur for voksne koster en drøy hundrelapp.

Bergverksmuseet ligger rett i nærheten, og forvalter det nasjonale kulturminnet som Kongsberg Sølvverk er. For større innsikt i gruvearbeidets utvikling, og for å se den verdenskjente samlingen med norske edelsteiner, betaler du rundt hundre kroner for en voksen.

En spennende og kostnadsfri aktivitet i Kongsberg-området er helleristningene ved Hvittingfoss. Her finner du helleristninger fra ca. 3 000 år tilbake, som viser mange flotte figurer og er en viktig del av Kongsbergs historie.

Fosseholm Herregård og mat på budsjett

Få også med deg et besøk på Fosseholm Herregård i løpet av oppholdet ditt i Kongsberg. Gården er en kulturell perle for hele familien og ligger 20 minutter fra Kongsberg. Hit tar kongsbergenserne ofte med seg barna sine. Den hadde sin storhetstid på 1700-tallet. I dag arrangeres det aktiviteter, som diverse kunstutstillinger og utkledning for barna, samt besøk på husdyrgård og familiedager. I blant er det gratis inngang på noen av arrangementene, så hvis du vil bruke minst mulig penger, lønner det seg å sjekke ut dette på forhånd.

Når det blir kveld i Kongsberg, finnes det flere steder å velge blant når du skal spise. Det finnes en hel del studenter i byen, og det er derfor ofte tilbud rettet mot studentene – som du også kan nyte godt av. Du blir gjerne servert store porsjoner, så et godt tips for å spare penger er å dele opp middagen i to – så du har lunsj til neste dag. Hvis du vil gjøre det ekstra billig lager du middag selv på vandrerhjemmet. Det foregår ofte mye underholdende på vandrerhjemmene på kveldstid, for eksempel brettspill du kan slenge deg med på.

Did you know that?

Visste du at …

… Kongsberg tidligere het Konningsberg? I 1623 ble det funnet sølv i området, og året etter ble byen grunnlagt av kong Christian IV og kalt bergstaden Konningsberg. Allerede i 1624 ble sølvverket opprettet. De fleste som arbeidet ved verket de første årene var tyske, men etter hvert fikk nordmenn innpass i arbeidsstokken. Alle gruvene hadde tyske navn, og gudstjenestene i byen ble for det meste holdt på tysk. Velferdsordningene fulgte den tyske modellen, og det fulgte en viss status med det å ikke være norsk. Kongsberg var et lite stykke Tyskland i Norge. (Kilde)

… Norges første høyskole ble etablert i Kongsberg? Det skjedde i 1757, og byen har derfor lang tradisjon for høyere utdanning. Det er mange studenter i Kongsberg, noe som bidrar til å holde miljøet ungt. I dag er byen kjent for blant annet avansert teknologi, og flere store teknologiselskaper holder til her.

… selv om Kongsberg ikke har kystlinje, kan du fortsatt se havet fra kommunen? Du må legge ut på tur, gå opp på Styggemannen på Skrimsfjell og se mot øst. Det er mer enn nok for innbyggerne, som er veldig stolte av naturen sin. 

The local perspective

Tilbring dagen som en ekte kongsbergenser

Du gjør besøket i Kongsberg aller billigst ved å være ute i naturen eller ved å vandre rundt i byen. Byen er ikke så stor, og gangavstandene er korte. Starter du med en god, og kanskje selvlaget, frokost på vandrerhjemmet, er du godt rustet for en dag i Kongsberg.

Det ligger et flott turterreng rett i nærheten av deg, uansett hvor du befinner deg i Kongsberg. Skog og fjell innbyr til varierte turopplevelser, og du finner både villmark og kulturlandskap i nærområdene. Siden Kongsberg har en egen turistforening, finner du mange merkede løyper hele året. 190 km merkede stier ligger og venter på turglade mennesker. Og det finnes nesten like lange skiløyper som du kan boltre deg i om vinteren. Du kan gå på Omholtfjell og Skrim i sør, og Vegglifjell og Blefjell i nord – sommer som vinter. Uansett når og hvor lenge du er i Kongsberg, finnes det en tur for deg.

Kongsbergenserne er stolte av kirken sin, så ta en tur innom Kongsberg kirke. Kirken er den største i barokkstil i Norge. Den har et enkelt eksteriør, men et veldig rikt og detaljert rokokkointeriør. Inne i kirken finner du en av de største og rikest utformede lysekronene i Norden. Den er produsert ved Nøstetangen Glassverk i Hokksund på slutten av 1700-tallet, og er vel verdt å få med seg. Husk å sjekke kirkens åpningstider før du drar, den er som regel åpen tidlig på morgenen, så du kan for eksempel dra dit rett etter frokost. Det er gratis inngang.