Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Hamar

Intro

Vandrerhjem på Hamar

Hamar er en hyggelig og intim by ved Norges største innsjø; Mjøsa. Det du kanskje ikke visste, er at Hamar også er et utmerket kulturlandskap med flere historiske landemerker du kan utforske. Området byr i tillegg på flott natur og severdigheter fra OL i Lillehammer i 1994, noe som til sammen utgjør et veldig bra påskudd for å utforske byen. Det er til og med mulig å bo såpass billig på vandrerhjem i Hamar at du kan unne deg mange opplevelser uten å tenke for mye på budsjettet. Avstandene i Hamar og omegn er heller ikke store, så det skal fint la seg gjøre å bo sentrumsnært og samtidig billig – en perfekt kombinasjon. Det fine med vandrerhjem eller hostel, er jo også at det er litt lavere terskel for å bli kjent med andre likesinnede – de som søker opplevelser og nye bekjentskaper fremfor eksklusiv innkvartering.

continued

Sjekker du inn på hostel eller vandrerhjem i Hamar, kan du bo både sentrumsnært og litt utenfor sentrumskjernen – det er helt opp til deg. Hamar Hostel Vikingskipet ligger – som navnet antyder – rett ved Vikingskipet, den berømte skøytearenaen fra OL på Lillehammer i 1994. Den spektakulære arkitekturen til Vikingskipet gjør det til et av Norges mest kjente landemerker, noe det kanskje er ekstra stas å ha som nærmeste nabo? Det finnes flere andre billige alternativer, som Camp Lillehammer, Hovdetun – Gjøvik vandrerhjem og Lillehammer Station Hotel & Hostel, som alle kan bestilles ved å benytte deg av søkeverktøyet vårt. Felles for disse er imidlertid at de ligger et stykke unna Hamar. Hvis du har fokus på å bo sentralt og billig, er det ingen som kan måle seg med Hamar Hostel Vikingskipet.

Top things to Do

Opplev Hamar

Bo på budsjett i Hamar

Uansett hva slags type tur til Hamar du er på, vil det være mulig å gjøre turen rimelig. Uansett hvem du har med deg som reisefølge. Kan du strekke deg til noe litt utenfor Hamar sentrum, har du enda flere muligheter. Rosenlund Park ligger rett utenfor Hamar sentrum, nærmere bestemt i nærheten av Edvard Munchs fødested i Løten. Ved siden av et utmerket overnattingstilbud, kan du her oppleve å leve litt tilbaketrukket fra byens støy. Hvis du bare vil fokusere på pris, kan det være greit å vite at Toneheim Folkehøgskole i sommerferien og i øvrige ferieperioder leier ut skolen som overnattingssted. Her kan du til og med slå deg sammen med vennene dine og leie et helt hus! Uansett hva du velger, kan en budsjettreise vise seg å være vel så spennende som noe annet, i og med at du tenker innkvartering på en helt ny måte.

Enda et alternativ for deg som ønsker å fokusere ekstra på pris, er å finne en campingplass eller en hytte til leie. Hamarregionen har også tilbud av denne typen. Hva med for eksempel Mjøsa ferie- og fritidssenter eller Hedmarktoppen camping og hytteutleie? Ønsker du å leve tett på naturen, kan vi også anbefale Budor Gjestegård, med beliggenhet i skogen. Her finner du også både sommer- og vinteraktiviteter tilknyttet stedet. Kanskje også gårdslivet er noe for deg? På Nes og Helgøya, litt vest for Hamar, finner du overnattingstilbud i umiddelbar nærhet til kulturlandskap og aktiviteter. Sykling, bading, fisking og fullstendig ro og fred står kanskje også høyt i kurs hos deg?

Generelt kan det være lurt å utforske høyt og lavt hva som finnes av rimelige overnattingstilbud. Når du først er innkvartert, er det også lurt å undersøke hvilke kjøkkenfasiliteter som finnes på stedet, og hvis frokost er inkludert – er det mulig å smøre matpakke til lunsjen? All slik småsparing fører til mer penger å bruke på opplevelser og severdigheter. Mange vandrerhjem og hosteller i Hamar har også gunstige rabattordninger på forskjellige attraksjoner – spør i resepsjonen og du vil kanskje bli overrasket! Når det kommer til transport, er Hamar fint å utforske med bil. Kanskje du til og med unner deg en leiebil gjennom Expedia.no? Jo flere dere er som reiser, jo mer penger er det å spare på å ha med bilen på ferie. For ikke å snakke om hvor mye mer fleksibel man blir. Når det er sagt, er ikke Hamar veldig stort, så du kommer langt til fots. På den annen side, finnes mange av attraksjonene i området rundt, så det kan være lurt å ha med bilen eller leie en bil. Hvis du bruker litt penger på bil, er det fortsatt mye å gjøre som nesten ikke koster penger. Som så mange andre steder i Norge, er naturen ofte det største trekkplasteret. Hvis du har med deg sykkel og fiskestang i bilen, slipper du også å leie dette på stedet.

Andre opplevelser i Hamarregionen

Mjøsa er og blir en stor attraksjon, som byr på mange forskjellige opplevelser. DS Skibladner er i dag verdens eldste hjuldamper innen rutetrafikk og har gått i rute på Mjøsa siden 1856. Stig om bord og nyt en tøffende sightseeing langs Mjøsa, mens du beundrer det særpregede interiøret. Langs Mjøsa kan du også padle i havkajakk, noe som gir et helt annet perspektiv. Du kan til og med få med ditt eget kamera, hvis du ønsker å forevige turen.

Reiser du på stramt budsjett, er kanskje ikke shopping i Hamar det du tenker mest på, men allikevel går det an å shoppe billig i Hamarregionen. Besøk for eksempel Løiten Lys, ved det gamle destilleriet på Løiten Brænderi. Her finner du Norges største produsent av håndlagede lys, og butikken formidler også andre håndverksprodukter, suvenirer og gaveartikler som ikke koster skjorta. Skafferiet på Hovinsholm er også et fint sted å avlegge et besøk. Her finner du kortreiste og spennende matvarer, hageutstyr, interiør, møbler, tekstiler og mye annet. Atmosfæren på gården er også en attraksjon i seg selv, så det trenger ikke nødvendigvis å koste deg noe.

Did you know that?

Visste du at …

…Hamar Skøiteklubb var i drift så tidlig som i 1865, og kanskje tidligere? Det er ikke rart at Hamar kalles Skøytebyen, og den nasjonale arenaen for skøytesport, Vikingskipet, ble bygget nettopp i Hamar. 

…Hamar som vi kjenner det i dag, ble grunnlagt i 1848 på et område hvor det fra før bare fantes fem små hus?

… over halvparten av Hamarregionens areal er dekket av skog? Dermed er Hamarregionen særdeles godt egnet for deg som liker de berømte fotturene i skog og mark. 

… på Domkirkeodden ligger ruinene av den 950 år gamle Hamardomen? Arkitekturen er romansk, med nyere bygninger i gotisk stil. Et imponerende tak av stål og glass ble bygd i 1998, for å beskytte ruinene for fremtidige generasjoner. Det beskyttende glasstaket er den største glasskonstruksjonen i Europa, med et areal på 2 600 kvadratmeter. I dag er ruinene et populært sted for vielser, konserter og arrangementer. 

…nesten 400 kvadratkilometer av Hamarregionen er dyrket mark? Beliggenheten i nærheten av Norges største innsjø, Mjøsa, gjør nemlig området til et av Norges mest fruktbare terreng. 

… Kåre Magnus Bergh, programleder i NRK, og trompetist Ole Edvard Antonsen, en av Norges største musikere, kommer fra Hamar? 

 

The local perspective

Lokale favoritter

 

Ankerskogen Svømmehall er populært blant besøkende og lokalbefolkningen. Her finner du et 25-metersbasseng, varmebasseng, 50-metersbasseng med stupeanlegg og stor vannsklie. Ankerskogen har også en egen spa-avdeling, hvor du kan unne deg litt luksus. Kanskje det perfekte stedet for deg og kjæresten? Dere trenger i hvert fall ikke å bekymre dere for at alle pengene har gått til å bo på en fin hotellsuite… Aktiviteter til vanns er generelt populært blant de lokale. Ta fisking, for eksempel – foruten Mjøsa finnes det i området rundt 50–60 fiskevann, elver og bekker. Skal du fiske på Mjøsa, trenger du ikke en gang fiskekort, noe som er en bonus! Hamar er også kjent for å huse en av Norges beste fiskebutikker; Knutstad Holen, noe som er en sikker attest på de gode lokale fiskeforholdene. Her finner du fersk fisk, skalldyr og vilt som spesialiteter. Hamarregionen avholder også flere årlige festivaler, noe som setter ekstra farge på byen. Blant disse er Kirsten Flagstad Festival, Hamar Music Festival, Middelalderfestivalen og Hamar Ølfestival. Prøv å legge besøket ditt til et av disse store arrangementene, og du vil bli ekstra godt kjent med det lokale tilbudet og folkesjela i Hamar.

Når det kommer til friluftsliv og turområder, stiller også Hamarregionen i en særklasse, noe de lokale vet å benytte seg av – og ikke bare på søndager. Hedmarksvidda er kanskje det beste stedet å starte, spesielt hvis du har små barn med deg i reisefølget. Dette regnes faktisk som Norges snilleste turområde! Ringsakerfjellet er også svært populært blant de lokale. Området rundt Øyungen og Golidalshytta gir deg variert terreng, setergrender, snaufjell og blåbærskog. Ønsker du en topptur? Da kan du ta turen opp Øyungsfjellet som starter ved P-plassen på Øyungen. Herfra kan du nå Ringsakers høyeste punkt, Tua, som ruver 1 090 meter over havet. Et annet populært utfluktsmål blant de lokale er Korpreiret, Hedmarks svar på Grand Canyon. Her finner du en formasjon som er svært uvanlig i Norge, og du kan følge stien 3 kilometer langs elva Øksna. Her gjelder det å ha med sitt beste fotoapparat!