Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Bodø

Intro

Vandrerhjem i Bodø

Bodø er inngangsporten til noe av den råeste naturen Norge har å by på. Herfra kan du lett dra til Lofoten, Vesterålen og områdene rundt. Det som venter deg er nesten utenomjordisk vakkert. Bodø ligger på en halvøy ut mot Vestfjorden, hvis ytterside er Lofotens steile, taggete tanngard av noen fjell. På klare dager ser du hele rekken tvers over fjorden fra Bodø og nordover. Fordi Bodø har en relativt beskyttet havn til Nord-Norge å være, har byen vært et knutepunkt på fastlandet for kystvirksomhet og fiske som foregår i små fiskevær og øysamfunn lenger ute. Fjorder og fjell dominerer Bodø, men de har også Bodømarka, en bynær skogkledd åsside som ligger langs Soløyvatnet. Den fantastiske naturen gjør Bodø til et populært turmål, både for turer i den bynære marka og for de som vil gå i fjellene rundt.

continued

Du kommer lettest og raskest til Bodø med fly. Bodø lufthavn er praktisk talt i gangavstand til sentrum. Ellers går det veier og båter hit fra områdene rundt, men disse er tidkrevende, så ta det med i beregningen. Når du skal feriere på budsjett, er ofte overnatting den største posten på budsjettet. Ved å finne rimelige alternativer for overnatting, som hosteller og vandrerhjem, kan du redusere denne posten betydelig. Nedenfor har vi samlet en del informasjon som kan være nyttig å lese gjennom for deg som skal på ferie til Bodø. Det er bare å se frem til en innholdsrik ferie som vil by på mange flotte inntrykk!

Top things to Do

Bo og opplev på budsjett i Bodø

Vandrerhjem og hostel i Bodø er et tilbud for den prisbevisste besøkende. Kanskje du ikke har planer om å tilbringe noe særlig med tid på hotellet, foruten om natten, og derfor ikke bryr deg om at standarden er noe lavere. Hva er da vitsen med å kaste bort hundrelapper daglig, når du i stedet kan bruke disse hundrelappene på flotte opplevelser? Selv om tilbudet av hosteller og vandrerhjem i Bodø ikke er så stort, finnes det noen alternativer som du kan velge mellom.

Hostel og vandrerhjem Bodø

Bodø Hostel er et av de mer populære billige overnattingsstedene i Bodø. Det ligger sentralt plassert i sentrum, og har en rekke fasiliteter. Det er blant annet en restaurant, en lounge/bar og en kaffebar i hostellet. I fellesområdene er det gratis trådløst Internett og et par datamaskiner man kan benytte seg av. Også rommene er godt utstyrt, med TV, trådløst Internett og dusj – du har med andre ord det meste du trenger når du bor på dette hostellet.

Vestvatn Villmarksenter er et annet alternativ, et godt stykke øst for Bodø. Det passer fint for deg som er ute etter en ordentlig naturopplevelse, for her bor du nemlig i små trehytter. Du kan parkere gratis og benytte deg av gratis trådløst Internett i fellesområdene.

Nordlys, midnattssol og Saltstraumen – gratisopplevelser

Bodø ligger nord for polarsirkelen og vil derfor gi deg midnattssol om sommeren når du opplever naturen på vandring eller i båt. Om vinteren er det mørketid, og muligheter for å se det eventyrlige nordlyset, polarlyset, eller aurora polaris. Kjært barn har mange navn og dessuten er lyset i Nord-Norge alltid magisk.

I dette spesielle lyset må du for all del ikke gå glipp av natur opplevelsene her. Det er praktisk talt utenfor enhver fantasi hva du kan ta del i her. Du kan for eksempel dykke og snorkle i Saltstraumen. Dette er en smal naturlig kanal med verdens sterkeste tidevannsstrøm. Tidevannet går fra en fjord til en annen gjennom dette trange sundet, og på det meste skaper det en forskjell i havoverflaten på én meter. Her er det store mengder fisk – torsk, sei, kveite breiflabb og steinbit. Det er også store mengder sjøfugl her på grunn av all fisken. Den sterke strømmen tilfører oksygen til vannmassene og dette legger til rette for et stort biologisk mangfold på havbunnen, så vel som i vannet og lufta rundt. Det er også oppdaget et korallrev ved Saltstraumen som nå er et marint verneområde.

Fiske i Lofoten

Mange drar til Bodø for å fiske i sjøen. Du kan dra hvor som helst i området, gjerne til et av de mytiske fiskeværene ute i Lofoten. Her får du garantert masse fisk! Fiskeværene i Lofoten og Vesterålen er verdt et besøk i seg selv, bare for å se på de vakre små trehusene og bryggene fra den gang Lofotfisket var et eldorado. Kjerringøy handelssted er vidunderlig og autentisk. Her er filmatiseringene om dikteren Knut Hamsun laget. Det er som å reise tilbake i tid.

Did you know that?

Visste du at …

… Bodø er den største byen og kommunen i Nordland? Bodø er administrasjonssenteret i fylket, og har også en av de største flyplassene. 

… Bodø er siste stopp på Nordlandsbanen? Togruten strekker seg fra Trondheim i Midt-Norge til Bodø i nord, en tur som tar omtrent 9,5 timer. I løpet av turen vil du passere 27 stasjoner, 293 broer og 154 tuneller. 

… at det passerer rundt 1 400 millioner kubikkmeter med vann gjennom Saltstraumen i døgnet?

The local perspective

Hvordan møte Bodøværinger

Bodøværinger er som nordlendinger flest – de er stolte av Nord-Norge og tar godt imot alle som kommer på besøk. Du vil møte gjestmilde og åpne mennesker som gjerne tar kontakt på eget initiativ om du bare tar en rusletur i byens gater, eller besøker en av de mange hippe utestedene. Du må selvfølgelig smake det sjøen har å by på, rett fra havet. Foruten god mat av lokale råvarer, har mange restauranter en beliggenhet som konkurrerer med måltidet om å forme den spektakulære opplevelsen din. Top 13 har fantastisk utsikt over naturen og sjøen, Restaurant Smak har veldig god mat til en rimelig penge, og på Kjerringøy finnes Markens Grøde med økologisk lokalproduserte måltider tvers igjennom. Urtehagen på Tofte og Kjelen Kafe i Saltstraumen ligger midt i nydelige landskap og tilbyr hjemmelaget kvalitetsmat. Tilbake i Bodø sentrum kan du spise helt nede på havna ved Bryggerikaia. På Dama Di, en bar og pub i sentrum av Bodø, har de en scene hvor det foregår ting som er verdt å få med seg hver uke.

Bodøværinger liker å komme sammen, og sier aldri nei til en fest. Er det sommer, så er den rimeligste og beste kulinariske opplevelsen ganske enkelt å kjøpe ferske reker direkte fra fiskebåten og spise dem på bryggekanten som de er, mens du nyter utsikten og alle aktiviteter rundt på brygga. Du kan reise på øyhopping i væran (værene) som ligger lett tilgjengelige rundt Bodøhalvøya. Rolig, idyllisk og rimelig. Du vil komme i snakk med folk ute på disse øyene også.. Og til sist, sov ikke bort natta i Bodø. Du må se på himmelen og se hvordan lyset treffer fjellene til enhver tid på døgnet. Det er, sommer som vinter, et panorama av stadig skiftende lys med fantastiske sjatteringer i farger du ikke ville tro var sanne om du ikke hadde sett det med egne øyne.

Bodøs ”topphemmelige” historie

Det vil kanskje forundre deg at det i det hele tatt bor folk i dette ville, barske landskapet. Det er ikke bare på grunn av det tradisjonelle ishavs- og lofotfisket, eller tidligere tiders hvalfangst som foregikk i polarhavene. Nei, det skyldes også den kalde krigen og det faktum at Norge grenser til Russland i nord. Bodø er bygget opp av internasjonal storpolitikk som et militært sentrum for Vestmaktene og NATOs mest klandestine operasjoner. Mest kjent, dog fremdeles et hemmelighetsstemplet mysterium, er U2-saken i 1960, som holdt på å utløse en atomkrig. U2, aka ”Dragon Lady”, var amerikanernes topphemmelige spionvåpen mot Sovjetunionen. Rustningskappløpet var i full gang i 1960 da amerikanerne sendte Dragon Lady på spiontokt fra Peshawar i Pakistan til Bodø i Norge for å ta bilder av militære anlegg under hele flyvningen over Sovjetsamveldet. Flyet ble oppdaget fordi det gjorde en sving og fløy for lavt, og ble dermed jaget av russiske jagerfly og beskutt. Både flyet og piloten forsvant. Piloten ble senere tatt til fange og dømt for spionasje. Da daværende generalsekretær Nikita Krushchev forsto hva som hadde foregått, truet han med å bombe Bodø med atomvåpen og en planlagt Øst-Vest konferanse mellom Sovjet og USAs presidenter ble avlyst.

Vi anbefaler at du tar turen til Norsk Luftfartsmuseum, hvor U2 er utstilt på lån fra det amerikanske forsvaret. Bare synet av den slanke flykroppen vil få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg, samtidig som det vekker interessen. Se gjerne Roger Donaldsons film ”Thirteen Days/Tretten Dager” med Kevin Costner i hovedrollen om Cubakrisen i 1962 – en direkte følge av U2-affæren i Norge og Bodø to år tidligere. Bodø var altså indirekte grunnen til at verden sto på randen til en atomkrig og utslettelse. p>