Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Berlin

Intro

Storby på budsjett – Hostel i Berlin

Berlin ble gjenforent etter at muren falt i 1989, men er på flere måter fortsatt en todelt by den dag i dag. På de fleste stedene i byen er det lett å merke om du befinner deg i øst eller vest. I øst er det hakket røffere enn det er i vest, og ikke minst er det både billigere og villere i denne delen av byen. Tenk derfor over på forhånd hva du er ute etter for ferien din i Berlin, og bosett deg et sted som passer for ambisjonene dine for ferien. Berlin er en by som er stor i utstrekning, og du kan bare glemme å rekke over alle byens bydeler i løpet av en langhelg – du trenger i grunn en langhelg til hver bydel. Velg deg derfor ut en bydel hvor du vil bo, og ta deretter en titt på rimelige steder du kan bo i den bydelen. De rimeligste alternativene er nesten bestandig et hostel eller vandrerhjem.

continued

Blant de mange bydelene i Berlin, er det Mitte som er den mest sentrale av dem. Denne bydelen har blitt svært populær blant turister de siste årene, og kan være et fint område å utforske på den første turen din til Berlin. Kreuzberg, Friedrichshain og Prenzlauer Berg er fine bydeler for deg som liker kafé- og uteliv, mens Kurfürstendamm er supert for alle som liker å slå seg løs i butikker og som er opptatt av moderne arkitektur. Noen foretrekker imidlertid litt mer ro og fred når de er på ferie, og da kan du for eksempel bo i Charlottenburg. Det er ingen mangel på overnattingsmuligheter i Berlin, selv ikke for den som kanskje ikke har den tykkeste lommeboken. Er du ute etter billige alternativer, er det lite som kan hamle opp med hosteller og vandrerhjem. Les videre for å finne ut mer om tilbudet i byen, og du vil helt sikkert få en super ferie!

Top things to Do

Bo på budsjett i Berlin

Berlin blir et stadig mer populært reisemål, og det er lett å se hvorfor. For det første har byen en utrolig spennende blanding av gammelt og nytt, øst og vest, røft og pent, bohemer og businessfolk. Berlin er et mekka for kunstnere og kulturinteresserte, og det skal godt gjøres å ikke finne noe av interesse i den tyske hovedstaden.

Og ikke minst: Berlin er en overraskende billig storby. Både overnatting, mat, drikke og shopping er adskillig rimeligere enn i Norge, og det gjør det ekstra gøy å være norsk i Tyskland. Prisene i Berlin er faktisk lavere enn i alle andre tyske byer. Byen er også et yndet reisemål for unge – kanskje på grunn av den pulserende energien, det hektiske utelivet og det lave prisnivået. Eller fordi Berlin er en ung by – halvparten av innbyggerne er nemlig mellom 20 og 40 år.

Billig overnatting

Berlin har faktisk flere hotellsenger enn New York. Det betyr at konkurransen er beintøff, og det gjør sitt til å presse prisene ned. Du kan få et skikkelig fint hotellrom på et firestjerners hotell for under tusenlappen – og en seng på et vandrerhjem fra under hundre kroner. Du kan velge og vrake både i prisklasser, stil og stjerner. Det siste på hotellfronten i Berlin er designhoteller til budsjettpris, med lekkert interiør, men få fasiliteter. Prøv for eksempel Circus Hotel eller Hotel Amano, begge i Mitte. 25hours Hotel Bikini i Charlottenburg er ikke blant de billigste, men er utrolig hipt og lekkert. Det har en fantastisk utsiktsbar fra toppen, og her kan du se på giraffene i dyrehagen mens du spiser frokost. Og for en frokost!

Enda billiger enn hotell blir det hvis du velger et hostel i Berlin. Et hostel er en slags mellomting mellom et hotell og et vandrerhjem. Her kan du ofte velge om du vil ha eget rom eller dele med andre – det siste er selvsagt billigst. Flere steder har kun bad på gangen, men mange har også litt dyrere rom med egne bad – valget er ditt. Svært mange av hostellene i Berlin er nye og hippe, og gir veldig god valuta for pengene. Prøv for eksempel Industriepalast Hostel i Friedrichshein, det mer tradisjonelle Grand Hostel i Kreuzberg eller Three Little Pigs Hostel, også i Kreuzberg, eller Meininger i Mitte. Mange av disse stedene egner seg godt for familier, og flere har rom med fire senger. Et tips er å sjekke på forhånd at klientellet ikke er altfor ungt og feststemt.

Vandrerhjem i Berlin

Riktignok er det mange unge som reiser til Berlin, og mange for å nyte nattelivet, men myten om et vandrerhjem som et skittent sted fullt av fulle ungdommer, holder ikke helt mål lenger. Men les deg opp og se på bilder før du bestiller – det er alltid lurt. Også vandrerhjem kan være supert og sosialt for familier på budsjett. Flere steder kan du velge sovesaler med alt fra ti til fire senger, og familier kan bestille hele rom hvis de er ute i god tid.

Sen frokost og billig mat

Prisene er stort sett stabilt lave på hosteller og vandrerhjem i Berlin, og konkurransen gjør at flere hoteller og overnattingssteder ofte har tilbudspriser. Dessuten skrus prisene opp under store arrangementer, som filmfestivalen i Berlin. Vær også obs på at utelivet i Berlin stenger sent, gjerne ikke før klokka 06.00, og stedene hvor de yngre fester kan derfor være litt bråkete. Men desto morsommere er det dersom du er ung og ute på livet! En positiv ting med sent natteliv, er sen frokost. Flere steder får du frokost helt til klokka 14.00!

Flere av restaurantene i Berlin er overraskende billige, og på en lokal italiensk restaurant kan du få en stor pizza for rundt 30 kroner. Utvalget er enormt. Tyskland er kanskje ikke mest kjent for sitt kjøkken, men i Berlin er tyrkisk mat ganske vanlig. Her får du masse god mat og skikkelig kebab for en billig penge. Asiatiske restauranter er også rimelige. Og er du i Tyskland, må du selvsagt prøve spesialiteten currywurst – pølse med karripulver.

Et av byens must for matelskere foregår hver torsdag over Markthalle Neun i Kreuzberg, der du får gatemat fra hele verden. Se, spis og nyt for en billig penge – akkurat som lokalbefolkningen. Siden restaurantprisene er så lave, kan du gå på restaurant selv om du reiser på budsjett. Et annet alternativ, som er både billig og hyggelig, er piknik. Stikk innom det lokale markedet, plukk med deg pølser og oster, kjøp øl, vin eller juice, og gå i Tiergarten. Tyskerne er dessuten utrolig gode på økologisk mat og drikke.

Did you know that?

Visste du at …

… det ikoniske fjernsynstårnet i Berlin er 368 meter høyt? Det er høyere enn Eiffeltårnet, og et av de høyeste byggene i Europa. 

… det er rundt 1 700 broer i Berlin? Det er flere enn det er i Venezia.

… Berlin er den eneste byen i verden med tre aktive operahus? Berlin Staatsoper, Deutsche Oper Berlin og Komische Oper heter de tre operahusene.

… berlinerne spiser 127 tonn pølser – hver dag!? 

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Tips fra innbyggerne

Et sted mange berlinere liker og anbefaler, er området Bergmannkiez, vest for Kreuzberg. Her er gamle Tempelhof flyplass omgjort til en åpen og urban lekeplass for folk i alle aldre – og man kan ta livet med ro her. Mauerpark i Prenzlauer Berg er stedet å være på søndager – loppemarked, karaoke, kafe og mat – og masse spennende å se og lukte på. Kollwitzplass er et populært sted, kanskje særlig for de kule småbarnsforeldrene. Her er det nemlig både fine kafeer og en fin lekeplass.

Liker du barhopping? Da tar du, som tyskerne, turen til Kotti i Kreuzberg. Skittent, heftig og alternativt, men moro for dem som liker en fest. Er du ute etter noe mer klassisk er et annet tips å ta et glass champagne og en østers eller tre i østersbaren på toppen av kjøpesenteret KaDeWe. Ikke billig, men mye billigere enn samme luksus hjemme. Og kanskje den rake motsetningen til Kotti. For det er sånn Berlin er: skittent, støyende, vilt og alternativt – men ekstremt spennende. Samtidig er de nyere delene av byen preget av business, lekre butikker, fantastisk arkitektur og tysk orden. Det betyr at uansett hvem du er og hva du liker, er du nesten garantert å finne noe fascinerende i den tyske hovedstaden. Ikke glem å kikke opp på, og eventuelt fotografere, det gamle østtyske ikonet Ampelmann – den røde (og grønne) mannen i trafikklysene, som fortsatt viser deg om du er i øst eller vest. Og skal du tøffe deg skikkelig, så drar du på tur i Trabant, den gamle østtyske bilen. God tur!