Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Amsterdam

Intro

Hostel i Amsterdam – en storby på budsjett

Amsterdam har lenge vært en veldig populært reisemål for nordmenn, og dette har på ingen måte endret seg de siste årene. Stadig nye flyruter og billigere flybilletter har gjort byen utrolig tilgjengelig for nordmenn, noe som bare har gjort byen enda mer populær. Når man ser nærmere på byen Amsterdam, er det lett å se hvorfor nordmenn liker byen så godt. Alle kanalene som renner gjennom byen, skaper en helt egen stemning. På en vandring gjennom byen krysser du mange små, fine broer med livlig båttrafikk, morsomme husbåter, frisk luft og lite trafikk. Om vinteren kan du gjøre som nederlenderne, og gå på skøyter på kanalene. Byen er også kjent for sitt rike utvalg av hyggelige kafeer – mange flere hundre år gamle. Godt øl har de også. Nederlenderne er åpne, hyggelige og gjestfrie, og de aller fleste snakker godt engelsk.

continued

Amsterdam som by er verken spesielt dyr eller spesielt billig, og det er fullt mulig å ha en spennende langhelg i Nederland uten å bruke så veldig mye penger. Stadig flere turister finner veien til Amsterdam, og det har ført til at mange nye overnattingssteder har dukket opp rundt om i byen. Siden byen er populær blant backpackere, har det også kommet mange nye alternativer i den rimeligere klassen. Likevel er det lurt å være ute i god tid, for presset på overnatting er stort. Er du for sent ute, blir kanskje et hostel i Amsterdam du har sett deg ut, utsolgt, og da må du kanskje ty til dyrere alternativer. Amsterdam er ingen billig by når det kommer til overnatting, derfor gjelder det å tenke smart og å gjøre grundig research på forhånd. Det billigste alternativet er nesten bestandig et vandrerhjem eller hostel i Amsterdam.

Top things to Do

Bo på budsjett i Amsterdam

Det kan være greit å vite litt om de forskjellige billigere overnattingstilbudene før du reiser til Amsterdam, og nedenfor har vi prøvd å sammenfatte informasjonen vi mener er interessant for deg å lese i denne sammenheng. Med tipsene våre er du ett skritt nærmere en super ferie i Amsterdam – så det er bare å glede seg!

Billig overnatting

Amsterdam er en kompakt by, og du kommer deg lett rundt til fots – eller, som nederlenderne, på sykkel. Byen er fantastisk for syklister, og turister kan leie bysykkel for en rimelig penge. Det betyr at du ikke trenger å bo midt inne i sentrum hvis du ikke absolutt foretrekker det – du kommer deg greit hjem selv om du bor litt utenfor, og blant annet trikken er et flott fremkomstmiddel.

Mange av de billigste overnattingsstedene ligger i og rundt det såkalte Red Light District, kjent for et heftig uteliv og flere bordeller – en virksomhet som er lovlig i Nederland. Her finner du masse billige overnattingssteder, men vil du ha det mer stille og rolig, bør du velge et annet sted. Hva med å bo på en husbåt? Garantert en spennende opplevelse for hele familien! Du kan leie din egen, eller leie rom på en av byens mange små og store husbåter. Amstel Botel er et populært og rimelig alternativ.

Hostel i Amsterdam

Men hva skal du velge? Hvis prisen er det viktigste, så velger du vandrerhjem eller hostel i Amsterdam. Her overnatter du på sovesal eller deler rom med andre. Det finnes flere alternativer i og rundt Amsterdam, og et av de aller mest populære er Stayok Hostel. Her kan du få en seng på felles sovesal til rundt 200 kroner natta, og de har også private rom for to eller flere til en grei pris per natt. Stedet er moderne, rent og ordentlig, og får stadig gode skussmål fra overnattingsgjestene. Det beste av alt er kanskje beliggenheten – midt i Amsterdams store stolthet, parken Vondelpark. Her bor du grønt og fint, og samtidig et steinkast unna flere av byens store severdigheter.

De fleste vandrerhjemmene har flere sovesaler, både egne for kvinner eller menn eller delt for dem som foretrekker det. Noen steder har rom med plass for fire, noen har store saler for opptil tjue personer eller mer. Et godt tips for en vennegjeng – eller en familie – er å bestille sitt eget rom. Bad og toalett er delt, men det er ofte flere av dem og de er stort sett separat, slik at man unngår lange køer. De aller fleste hosteller og vandrerhjem har Internett, om ikke på rommet, så i alle fall i felleslokalene. Mange tilbyr også enkel frokost, flere steder inkludert i prisen. Det sparer du fort noen hundrelapper på.

Den gamle myten om ungdomsherberger fulle av fulle og skitne unge backpackere begynner å bli utdatert. Mange steder passer for de aller fleste. Men er du backpacker, og vil treffe og bo sammen med likesinnede, så finner du selvsagt slike steder også – søk deg frem på nettet.

Did you know that?

VISSTE DU AT...

… det er flere kanaler i Amsterdam enn i Venezia? Det er 165 stykker, eller mer enn ti mil.

… hvert år ender det ca. 25 000 sykler i kanalene i Amsterdam? Bare rundt 8 000 fiskes opp igjen. I hele byen finnes over  800 000 sykler. 

… det finnes over 2 500 husbåter i byen? Selvsagt har byen også et eget husbåtmuseum. 

… Amsterdam har mer enn 200 coffeeshops som selger hasj og marihuana? De har ikke skjenkebevilling, og vanlig tobakk er forbudt – da må stedet ha et eget røykerom.

Find things you can do in Amsterdam

The local perspective

Gjør som lokalbefolkningen

Etter å ha unnagjort de største severdighetene, kan du oppsøke Amsterdams mer alternative steder. På disse stedene finner du ofte flere lokale enn du finner turister – noe som kan være behagelig i seg selv. I Jordan vil du kommer over de rareste butikker og kafeer. Du går deg sikkert vill i smågatene, men spør om hjelp, så kommer du deg ut igjen. De Pijp er bohemenes mekka, som en liten by i byen. Her er det mye spennende både å se på og gjøre. De aller hippeste nederlenderne vanker gjerne i Westerpark og på de vestlige øyene. Her er det kule kafeer med DJ-er, grønne lunger og vippebroer over kanalene.

Få med deg severdighetene nederlenderne liker best

Amsterdam har mye å by på, særlig for kunst- og kulturinteresserte. Med et Amsterdam Card får du billigere inngang på mange av byens store museer, og flere av dem bør du definitivt besøke. Van Gogh-museet er et av de best besøkte museene, både blant turister og innbyggerne i Amsterdam, og absolutt verdt en visitt. Hvis du, som mange andre, har lest Anne Franks dagbok, bør du få med deg huset hun bodde i. Her er også den faktiske dagboken som den jødiske jenta skrev. Det er ofte lang kø, men kommer du tidlig eller sent, et triks nederlenderne vet å benytte seg av, slipper du unna den verste køen.

Rijksmuseum er et av landets største skattkamre, og huser blant annet Rembrandts berømte maleri ”Nattevakten”. Er du interessert i Rembrandt, kan du også besøke atelieret hans, som er fullt av rariteter og eksotiske objekter. Det kongelige slottet kan beskues gratis utenfra, eller du kan betale for å gå inn i kongefamiliens innerste gemakker.

Gratis moro

Å spise på restaurant er ikke det billigste du gjør i Amsterdam, men flere restauranter har rimeligere lunsjmenyer. Pannekaker på gata er både godt og billig. Eller hva med en piknik i parken? Apropos park – et av de fineste stedene i Amsterdam er den idylliske parken Vondelpark. Så snart sola skinner, er den full av liv og folk, og her kan du ha piknik, spille fotball eller badminton med ungene, jogge eller kysse kjæresten på en benk. Det beste av alt er at den ligger sentralt.

Gratis er det også å rusle langs kanalene. Her er det masse vakre og spennende bygninger, morsomme mennesker og yrende liv. Og alt helt gratis! Ta med deg en matbit fra byens største marked, Albert Cuypmarkt, og spis på en benk ved kanalen. Og unn deg en nederlandsk øl på en av de tradisjonelle, brune kneipene. Om du ikke visste det: Byens såkalte coffeeshops selger alle varianter av cannabis, ikke kaffe eller øl.

Flere severdigheter og aktiviteter er dessuten gratis, for eksempel Damplassen, Sivilgardegalleriet og den skjulte bakgården, og kirkene i Begijnhof – eller Stadsarchief (byarkivet) for den historisk interesserte. Onsdager er det gratiskonsert på dagtid i Concertgebouw, tirsdag kan du høre gratis klassisk musikk på Muziektheater eller gratis jazz på Bimhuis. Om sommeren er det dessuten gratis konserter og barneteater i utendørsteateret i Vondelpark. Fra Centraal Station kan du ta ferge gratis til NDSM-werf – et spennende og alternativt kunstnermiljø.