Theme Name

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Ålesund

Intro

Vandrerhjem i Ålesund

Ålesund ligger ved innseilingen til Storfjorden hvor den kjente Geirangerfjorden er en sidefjord. Denne fjorden er på Unescos liste over verdensarvområder og er utrolig vakker. Ålesund er kåret til Norges vakreste by både av nordmenn og av dagsavisen The Times. Ute i havgapet, ligger altså denne byen i jugendstilarkitektur, som i et eventyr, med spir, tårn og vakre utsmykninger. Det fine med byen, er at det også er mulig å finne billig overnatting, noe som betyr at en tur ikke trenger koste så mye. I tillegg går det fly direkte fra de større byene i Norge til Ålesunds flyplass Vigra, så det er enkelt å komme seg til byen. Det kan også være et godt alternativ å reise med tog, siden Raumabanen er en opplevelse i seg selv. Hurtigruten anløper også havnen i Ålesund. Ellers er det bil som gjelder.

continued

Vandrerhjem i Ålesund er et godt alternativ for hele familien hvis ønsket er å bo billig. Det finnes flere vandrerhjem du kan velge mellom i området, i tillegg til at det også er mulig å bo på hostel i Ålesund. Et raskt søk viser deg en oversikt over alle de forskjellige alternativene du har i Ålesund – så du kan ta et best mulig valg for reisen og oppholdet ditt. Nedenfor kan du i tillegg lese litt mer om de forskjellige mulighetene, vi har nemlig sammenfattet en del nyttig informasjon for deg. Vi har også funnet ut hva innbyggerne i Ålesund foretrekker å gjøre, det er jo tross alt innbyggerne som kjenner byen best. Så uansett om du bare planlegger en weekendtur til Ålesund eller har planer om å bli værende en stund, gjør du lurt i å lese gjennom informasjonen du finner i denne artikkelen.

Top things to Do

Bo og opplev på budsjett i Ålesund

Det fine med Ålesund, er at byen kan by på både billige overnattingsmuligheter og attraksjoner og severdigheter som enten er gratis eller ikke koster deg mange kroner. Dette gjør det veldig enkelt å ha en flott ferie i Ålesund, samtidig som du ikke trenger bruke så mye penger.

Ålesund hostel

Midt i sentrum av Ålesund er det svært begrensede muligheter til å finne seg et hostel. Det er noen få muligheter, men ellers er det stort sett bare hoteller man kan velge mellom. Hvis det ikke er så viktig for deg å bo i Ålesund sentrum, finnes det imidlertid flere gode alternativer rundt om i fylket. Hvis du har tilgang til bil, er det jo ikke noe problem å måtte kjøre litt.

Opplev Geirangerfjorden

Ålesund ligger i nærheten av den vakre Geirangerfjorden som på grunn av sin ekstraordinære skjønnhet et naturlig mål når man først er i Ålesund. Det rimeligste og enkleste er å ta en rutebuss som går fra Ålesund Rutebilstasjon til faste tider. Bussen kjører over Strandafjellet og ned til havnen i bygda Hellesylt. Herfra går det ferge til bygda Geiranger. Du har god tid til å oppleve stedet før du vender tilbake til Ålesund. Du kan selvfølgelig også oppleve Geirangerfjorden på fjordcruise.

Ta en fjelltur i området

Fjelltopper er det mange av, både i og rundt Ålesund. Det finnes ruter og turer til de aller fleste. De kalles toppturer, og som du kan velge og vrake mellom. Det er deilig å komme seg opp og speide utover landskapet. Det tilbys også roligere turer her med innlagt meditasjon for de som ikke absolutt må helt til topps. Litt lenger unna, men absolutt en opplevelse, er fjellene rundt Trollstigen – Sunnmørsalpene og Tafjordfjella. Her kan du ta dagsturer, eller lengre turer fra hytte til hytte med overnatting.

Guidet omvisning i Ålesund

Det er verdt å ta en guidet tur gjennom Ålesund by. Ikke bare lærer du mye om byen, men du kan også komme i kontakt med andre reisende. Du møter opp på Turistinformasjonen på kaia og melder deg på. Du kan selvfølgelig forhåndsbestille på nettet eller ved å besøke Turistinformasjonens kontor på kaia. Vandringen tar en og en halv time og gir deg god valuta for pengene. Det er heller ikke vanskelig å forstå at lokalbefolkningen er stolte av byen sin. Den er som nevnt eventyrlig. Arkitekturen og kreativiteten i byens ytre er en ting. Ålesund har også Vestlandets kanskje hyggeligste havn. Her kan du kjøpe reker direkte fra fiskerne om bord i båter, eller fisk, om du bor et sted med kokemuligheter. Det anbefales!

Did you know that?

Visste du at …

… en katastrofe ligger bak Ålesunds vakre ytre? Frem til 1904 var Ålesund en vanlig norsk havneby med trehusbebyggelse. Natten til 23. januar blåste det storm, med orkans styrke i kastene, fra nordvest. Ikke uvanlig i Ålesund. Da brøt det ut brann i en konserveringsfabrikk ved havnen. Flammene spredte seg raskt i den lille byen, og gnister så store som knyttnever føk gjennom luften. Sent dagen etter, fikk brannvesenet omsider slukket brannen. Da sto kun ett av trehusene i Ålesund igjen. Hele byen måtte gjenoppbygges, og det raskt, da hele befolkningen var blitt husløse midt på vinteren. (Kilde)

… Ålesund og dens innbyggere fikk hjelp fra hele Norge – og fra utlandet med gjenoppbyggingen? Tysklands keiser Wilhelm II var spesielt generøs. Han besøkte byen i juli samme året. En hel liten hær av unge arkitekter utformet byen med stor fantasi. Hvert enkelt hus har sitt særpreg, og her finnes ingen standardutforming. De hentet inspirasjon fra datidens moderne byggestil i tillegg til klart nasjonale og nasjonalromantiske trekk. Det hele sto ferdig tre år senere i sin helt egen eklektiske miks. Ålesund er i dag med i et nettverk av europeiske byer med jugendstil, blant annet Glasgow, Nancy, Wien, Barcelona, Brussel og Riga. Ikke rart at opptil flere av eventyrfabrikken Hollywoods store produsenter har vært innom Ålesund for å undersøke mulighetene for å spille inn filmene sine her. (Kilde)

… Ålesund med sine rundt 42 000 innbyggere er den største byen i Møre og Romsdal? Det er et godt stykke ned til Molde, som har i overkant av 20 000 innbyggere, og Kristiansund, med i overkant av 18 000 innbyggere. 

 

The local perspective

Ålesund by og folket der

Kaféer, restauranter og barer ligger tett i tett i sentrum av Ålesund, og det er på disse stedene du har størst sjanse til å komme i kontakt med bybefolkningen. Byen har veldig gode kaffebarer, mange av dem i de vakreste lokalene du kan tenke deg. Det er som å være i Wien eller Barcelona, men utenfor vinduene ser du Sunnmørsalpene. Denne kombinasjonen gjør en kaffe og hjemmelaget biscotti til en enda større nytelse. Om du ikke har mulighet til å kjøpe fisk direkte fra fiskeren og tilberede den selv, så må du simpelthen oppleve sjømaten på en av byens restauranter. Ålesund er hovedhavnen for klippfisk, og dette er noe innbyggerne vet å sette pris på. Klippfisk er som gull å regne innen råvarer, og det beste og meste blir revet bort av søreuropeere som ikke kan få nok av norsk bacalao. Derfor er det så bra at Ålesunds restauranteiere klarer å skaffe seg noen av de beste eksemplarene før de forsvinner til de sørlige landene. Så sørg for å nyte et deilig måltid klippfisk i løpet av oppholdet ditt!

Naturopplevelser i Ålesund

Om vinteren er det ski som gjelder. Du kan gå på ski og klatre på breene, men da må du ha guide. Ellers så er Ålesund og omegn alpinistenes mekka. En fantastisk mulighet er å bli med en lokalkjent tindeveileder for å jakte på den beste snøen. Vi snakker nå om skikjøring langt utenfor noen løyper. Du kommer deg til foten av fjellet med båt eller bil, går oppover mot toppen på bena, for så å spenne på deg skiene og stå på ski ned hele fjellsiden på uberørt snø. Det er hele åtte alpinanlegg i fjellene rundt Ålesund, med tilsammen 32 heiser og 60 alpinløyper. Du kan kjøpe felles heiskort til alle og prøve anlegg etter anlegg. Mange av dem tilbyr god frikjøring. Fjellsider og gode bakker er det ingen mangel på i disse traktene.

Elver, fossefall og stryk er en naturlig konsekvens når det er så mange fjell i området. I Valldøla kan du fiske laks, med eller uten guide. I samme elv kan du rafte, uansett om du har gjort det før eller ei. Valldal tilbyr også ”juving”. Det betyr at du kan leke deg med hopping og rappellering ned i det spektakulære juvet ved det klingende navnet Gudbrandsjuvet. Valldal har også en klatrepark som passer for alle aldre. Like ved i Fjørå, finnes det en klatrevegg med ulike vanskelighetsgrader. Det må sies at klatreveggen er laget og formet av naturen, og den er en av flere fjellvegger i området som egner seg for klatrere. I Valldøla kan du også prøve stående padling.