Need Some Inspiration?

Select a Theme
Hostel og vandrerhjem
Hostel og vandrerhjem

Intro

Ferietur på budsjett

Elsker du å reise, men har begrenset med penger? Hvis du tenker smart og gjør grundige undersøkelser på forhånd, er det fullt mulig å ta en langhelg eller en liten uke i en sjarmerende europeisk storby uten å blakke deg helt. Husk dessuten at svært mange severdigheter er gratis, som grønne parker, berømte statuer, historiske bygninger, sjarmerende smågater – og noe av det hyggeligste ved å være på tur er jo ofte å rusle rundt! Svært mange europeiske storbyer er billige reisemål, for eksempel østeuropeiske byer som Budapest og Praha, byer i de baltiske landene og Berlin. Men også metropoler som London, New York og Paris kan bli billigere enn du tror hvis du velger hostel eller vandrerhjem i stedet for dyre hoteller eller leiligheter. Det er jo tross alt byen du har kommer for å oppleve, ikke hotellet!

continued

Første bud er planlegging. Jo tidligere du bestiller reisen, jo billigere blir det – det er iallfall hovedregelen, men det finnes selvfølgelig unntak som bekrefter regelen. De fleste pakketurer og flybilletter er mye dyrere i skoleferiene, altså i fra rundt 20. juni til rundt 20. august, samt i skolens høst- og vinterferier. Hvis du er fleksibel, kan du spare mye penger på reisen og overnatting hvis du reiser før eller like etter feriene. En annen fordel er at du slipper møte på andre nordmenn i like stor grad under ferien din – man vil jo helst prøve å bli kjent med noen av innbyggerne i byen man reiser til, nordmenn møter man jo hver eneste dag hjemme i Norge. De billigste flybillettene finner du ofte midt i uka, så hvis du har mulighet til å reise for eksempel fra mandag til torsdag, blir det gjerne billigere enn fra torsdag til søndag.

Types

Bo på hostel eller vandrerhjem

Det er mye penger å spare på overnatting – hvis du ikke insisterer på å bo på luksushotell. De fleste hotellene har gode kampanjetilbud. Dessuten blir utvalget av billighoteller, hosteller og vandrerhjem stadig større og bedre i de fleste byer. Et lite hostel kan være like fint, og ofte både hyggeligere og mer hjemmekoselig, enn et stort hotell. De fleste hosteller tilbyr i dag rom med eget bad, eller bad på gangen som du deler med ett eller to andre rom. Og mens vandrerhjem før betydde køyeseng på en svett sovesal, er standarden i dag mye bedre. Flere av dem har separate rom med delt bad.

Overnattingen spiser ofte opp en stor del av feriebudsjettet. Da kan det være lurt å spørre seg om følgende før man bestiller overnatting: Hvor mye har jeg egentlig tenkt å sitte på rommet? Trenger jeg egentlig mer enn et sted å sove og dusje? Må jeg ha eget bad, eller er det greit å dele med andre? De aller billigste rommene på hoteller, hosteller eller vandrerhjem er som regel uten eget bad. Betaler du en hundrelapp eller to mer per natt, kan du få ditt eget bad mange steder, med unntak av de aller billigste vandrerhjemmene. Men også stadig flere vandrerhjem tilbyr rom med eget bad, og mange har også enkelte tomannsrom eller familierom. Hvis man er en familie, kan man ofte spare mye på å bo på vandrerhjem – mange barn synes dessuten det er spennende med en miks av forskjellige mennesker.

Et hostel er på mange måter likt et hotell, bare mindre og med litt enklere standard. Her får du ofte egen nøkkel, siden resepsjonen ikke er døgnåpen – men hvor ofte trenger du egentlig tilgang til resepsjonen? Et hostel har ofte færre rom, og rommene er gjerne mer personlige enn på de store kjedehotellene. Det samme gjelder frokosten. Svært mange steder får du en natt på et fint hostel for 500 kroner natta eller mindre. Vandrerhjem er ofte enda billigere. Og jo flere som deler rom, jo billigere blir det.

Suggestions/Where

Sjekk mulighetene dine

Når du skal finne et rimelig hotell eller overnattingssted til reisen din, er det en del ting du bør undersøke. Sjekk alltid hvilke muligheter reiseoperatørene har for pakkeløsninger på fly og hotell – flere reiseselskaper selger ferdige weekendturer med hotell til destinasjoner nordmenn ofte velger å reise til. Her lønner det seg å gjøre litt research på forhånd, for det kan være mye å spare på en slike pakkeløsning. Prøv ut de forskjellige dagene og se hva som blir billigst. Hvis du ønsker å bo i et spesielt område, kan du lete spesifikt der, men for de fleste reiselystne vil det være en fordel – og ofte billigere med tanke på transport – å bo sentralt. Det er også greit å ha i bakhodet at det ofte er flere flyavganger og flere hoteller i de mest populære byene, som Amsterdam, Berlin og London, noe som er med på å presse prisene ned.

Selv om hotell kan være veldig dyrt, hender det at hotell faktisk er et ganske så billig alternativ. Man tenker ofte umiddelbart på hosteller og vandrerhjem når man ønsker å bo billig, men de siste årene har det dukket opp flere store internasjonale lavpriskjeder, som tilbyr overnatting etter prinsippet lav pris, lav service. Mange av disse stedene har svært begrensede åpningstider, og de enkleste har ikke en gang resepsjon – innsjekking og utsjekking gjør du ved hjelp av automater i lobbyen. De billigste hotellene av denne typen har heller ikke frokostsal. En fordel med det er at du får utforsket frokostrestaurantene som du ofte finner i nærheten. Ferdige frokostløsninger, inkludert kaffe og juice, er ofte billigere enn å bestille separat – noe det kan være greit å huske. Ferske croissanter fra nærmeste baker kan inntas på en benk i sola med en kaffe til – noe som gir en følelse av at man virkelig er i ferd med å finne seg til rette i byen.

Find things you can do

Tips

Tips forå reise billig

Første bud for å finne en billig ferie er å finne billige fly- eller togbilletter. Eller kjøre, hvis det er et alternativ og du har tid. Dersom dere er mange som deler på både kjøring og drivstoff, kan det være et rimelig feriealternativ på kortere distanser. Men husk å legge inn eventuell overnatting i budsjettet. Hvis du ikke vil bo i telt.

Flybilletter blir bare billigere og billigere over hele verden, både på grunn av økt konkurranse og lavere drivstoffpriser. Flere lavprisselskaper flyr fra Oslo – både direkte og med mellomlandinger. Husk at dersom det blir lenge å vente på neste fly, går det ofte litt penger på flyplassen. Direktefly er derfor ofte det smarteste alternativet. Skal du bytte eller mellomlande, lønner det seg som regel å fly med samme selskap – med mindre du finner ekstremt lave flypriser fra hovedsteder som London, Paris eller Berlin.

Pass på ekstrautgiftene

Husk å regne inn alle ekstrakostnader dersom du flyr med lavprisselskaper, siden bagasje og eventuelle andre avgifter ofte ikke er med i prisen. Hvis du pakker smart og kjøper reisestørrelser av alle toalettartikler, får du med deg ganske mye i håndbagasjen. Vær imidlertid oppmerksom på at noen selskaper kun tillater ett kolli som håndbagasje.

Har du planer om å shoppe? Ta med en ekstra bag i håndbagasjen på vei ut, så betaler du eventuelt bare for bagasje på vei tilbake.

Hvordan spise billigst mulig?

Mat og restauranter utgjør ofte en stor del av reisebudsjettet, og her kan det være mye å spare. Har du lyst på minst én skikkelig restaurantopplevelse? Sjekk restaurantenes hjemmesider på forhånd, siden prisene varierer veldig fra sted til sted – selv på Michelin-nivå. Hvis du vil ha mer enn bare én hovedrett, lønner det seg som regel alltid å velge dagens meny. Vinpakke er deilig, og gir deg viner perfekt tilpasset maten, men å dele en flaske vin er ofte billigere. Det aller billigste er selvsagt å drikke vann i stedet for brus eller alkohol. Mens vin er billigere nesten overalt enn i Norge, er drinker ofte like dyrt som her hjemme.

I flere land, særlig Storbritannia, USA og Australia, finnes det såkalte BYO-restauranter (bring your own) der man kan ta med sin egen alkohol. Disse har som regel ikke skjenkebevilling, men har ofte god, hjemmelaget og billig mat i uformelle omgivelser.

Middag til lunsj

Et annet tips hvis du vil spise godt og ikke altfor dyrt: Spis middag til lunsj! Lunsjmenyer er ofte litt mindre, like spennende og mye billigere enn kveldsmenyene. På den måten kan du teste ut de dyre restaurantene uten å spise deg blakk. Så kan du heller ta en pizza til kvelds, på et rimelig pizzasted – eller enda billigere: takeaway i hotellsenga. Det er noe både barn og voksne synes er gøy som en avveksling. Pizza og pasta er dessuten både godt og rimelig. Og hva med å ta en is på gata som dessert mens du spaserer hjem – eller videre ut på byen?

Did you know that

Visste du at…

… nordmenn har en tendens til å velge de tradisjonelle stedene når de skal ut å reise? Vi skryter ofte over at vi tenker oss til Toscana for å drikke vin, men når billettene skal bestiller, faller valget ofte på de tradisjonelle landene, som Hellas og Spania. (Kilde)

… 80 prosent av alle som reiser utenlands, reiser med fly? Innenlands bruker 64 prosent bil. (Kilde)

… London er nordmenns favorittby, etterfulgt av New York, København og Barcelona? (Kilde)