Need Some Inspiration?

Select a Theme
Bevisst turist
Bevisst turist

Intro

Gjør ferien enda bedre

Nordmenn liker å se og oppleve verden. Det har blitt mye enklere og billigere å reise, og derfor reiser flere enn noensinne til utlandet. Men når vi er på ferie, glemmer vi ofte hvordan den enorme turiststrømmen kan påvirke lokalbefolkningen. Turister er sjelden lenge nok på et sted til å få en virkelig dyp forståelse av det, og dermed handler de ofte i god tro. Det er imidlertid ikke vanskelig å være en bevisst turist og reise med ansvarlighet og kunnskap hvis du bare bruker noe tid på å lære litt om reisemålet.

continued

Når du reiser, bidrar du med et betydelig beløp penger som potensielt kan komme lokalbefolkningen til gode. Her kan du lese om tre områder der du som reisende kan bidra positivt når du besøker et reisemål. Med enkle trinn og liten innsats kan du få innsikt i en ny kultur og bidra til å ta vare på miljøet på de stedene du besøker. Les videre for å forstå hvor lett og morsomt det er å være en bevisst turist.

Types

Bruk pengene fornuftig

Billetter, overnatting, lokaltransport, mat og sightseeing er noen av tingene du bruker penger på når du er på ferie. Mange av de som tilbyr disse tjenestene, er ofte større selskaper som vanligvis ikke er eid av lokale innbyggere. Reisende med barn kan i tillegg være fristet til å kjøpe en pakkereise med alt inkludert. Dermed kan familien faktisk tilbringe hele ferien på hotellet. Når du er på ferie, kan du i stedet velge å bruke pengene slik at lokalbefolkningen får en større økonomisk fordel av besøket ditt.

Et godt råd er å kjøpe lokalt produserte mat- og drikkevarer – fra for eksempel gatematboder eller andre steder der både du og de lokale forhandlerne får mest mulig igjen for besøket ditt. Det er ofte den beste måten å prøve lokal mat på, da gatematselgerne ofte spesialiserer seg på å lage en bestemt lokal rett. 

Suggestions/Where

Sammen med lokalbefolkningen

Når du reiser til et nytt sted, er du kanskje på utkikk etter noe helt bestemt. Det kan være forventningen om en flott strand der du kan ligge i sanden, eller du vil se en bestemt severdighet. På samme måte har du kanskje forventninger om at menneskene i landet oppfører seg på en bestemt måte eller at de har et spesielt utseende eller bestemte klær. Når turister kommer til Skandinavia, forventer de kanskje å støte på høye, blonde mennesker med vikinghjelm eller bunad. Det beste med å reise er imidlertid å oppleve landene akkurat som de er, selv om de er annerledes enn hva du hadde forventet. Når du reiser og møter nye kulturer, kan det kanskje gjøre deg til et åpnere, vennligere og mer bekymringsløst menneske.

Før du reiser til et nytt sted, er det alltid lurt å gjøre seg kjent med lokale skikker, spesielt i land med en annen religion eller i land der det legges stor vekt på hierarki. I slike tilfeller kan det forventes at du følger en bestemt kleskode, oppførsel eller talemåte. Ofte blir det tatt hensyn til at du bare er på besøk og antageligvis "ikke vet bedre", men dette kan man bare regne med på de mest besøkte turistdestinasjonene. Du vil oppdage at du kommer langt hvis du vet litt om de sosiale normene og kulturen blant menneskene du besøker. Med dette i tankene øker du sjansene for å komme i kontakt med lokalbefolkningen, og du er allerede på god vei til en perfekt ferie – både for deg, og også for menneskene i de landene du besøker.

Tips

Planeten vår

Ikke bare vil planeten dra nytte av at du tar visse hensyn når du reiser, det vil også miljøet på feriemålet ha godt av. Lokalbefolkningen på stedene du besøker, kan være direkte avhengige av det noen ganger sårbare miljøet på øyer, i skogsområder osv. Forurensning kan skade dyrelivet og avlingene, og til syvende og sist også menneskene som bor i disse områdene. Som besøkende kan du sørge for at du etterlater så få spor som mulig når du reiser rundt. I praksis betyr det at du for eksempel kan velge et hotell som har en grønn profil. Du kan også velge mer miljøvennlige transportmetoder eller fly direkte til reisemålet uten eller med så få mellomlandinger som mulig. Når du drar på turer og utflukter, er det alltid god folkeskikk å rydde opp etter deg, enten du har vært på stranden, på fjellet eller i skogen. Hvis det ikke er noen søppelbøtter i nærheten, bør du ta med deg avfallet videre til du finner en.

Ha en god, ansvarlig ferie!

 

Did you know that

TIPS! Her er noen raske tips til turen:

 

• Hvis det er mulig, kan du velge et hotell som gir sine ansatte en ordentlig kontrakt.

• Kjøp lokalt produserte mat- og drikkevarer.

• Kjøp sesongens frukt og grønnsaker som er dyrket lokalt.

• Spis på lokale restauranter. Mange asiatiske reisemål er kjent for sitt store utvalg av lokal gatemat.

• Gi drikkepenger til rengjøringspersonalet på hotellet. Dette kan også gjøres i løpet av oppholdet og ikke bare ved avreise, noe som kan vise seg å være en fordel for deg.

• Kjøp lokalt produserte varer på markeder og hos lokale forhandlere.

• Hvis du får laget skreddersydde klær i løpet av ferien, bør du være oppmerksom på at personen som syr klærne dine, ikke nødvendigvis er den samme som eier forretningen. Hvis du skal innom for å prøve klærne, kan dette være en god anledning til personlig å gi drikkepenger til skredderen.

• Gjør deg kjent med religionen på reisemålet. I noen land og når du besøker bestemte attraksjoner, må du være nøye med påkledningen.

• Vær oppmerksom på høytider, spesielt religiøse, hvor det kan være ekstra viktig å vise respekt for lokale tradisjoner.

• Lær deg noen uttrykk på det lokale språket, det kan du ha store fordeler av.

• Gjør som lokalbefolkningen og prut på markedene og i butikkene, hvis det er sånn det gjøres på reisemålet. Ikke "kast rundt deg" med penger og betal den høyeste prisen for en ting hvis det skaper en barriere mellom deg og lokalbefolkningen. Gi heller godt med drikkepenger der du kan. 

• Hvis mulig, kan du velge et hotell som har en eller annen form for sertifisering for å være bærekraftig.

• Kjøp lokale mat- og drikkevarer samt produkter som ikke er importert langveis fra.

• Ikke kjøp drikkevarer på flaske hvis de allerede finnes i en naturlig beholder, f.eks. en kokosnøtt.

• Hvis det er mulig, kan du redusere antall flyreiser ved å være borte lenger eller tilbringe lengre tid på samme sted.

• Direkteflyvninger er å foretrekke fremfor flyvninger med mellomlandinger.

• Velg mer miljøvennlige transportalternativer når du reiser rundt på reisemålet. Tog er for eksempel et godt alternativ til innenriksflyvninger.

• Slå av klimaanlegget når du ikke bruker det.

• Slå av vannet mens du såper deg inn i dusjen, når du barberer deg eller pusser tennene.

• Gjør ditt for at håndklær og sengetøy ikke skiftes når det ikke er behov for det.

• Ikke kjøp produkter som består av eller inneholder ingredienser fra utrydningstruede arter.