Need Some Inspiration?

Select a Theme
Bed and breakfast
Stavanger

Intro

Stavanger B&B - komfort til en rimelig penge

Ønsker du et rimeligere opphold i Stavanger, der du i tillegg blir kjent med lokalbefolkningen og den lokale kulturen? Setter du pris på å reise i ro og fred, eller ønsker du å ha det mer livlig rundt deg? Har du moderate krav til innkvartering, og setter du pris på mat laget fra bunnen av? Er det greit for deg å dele bad med andre? Da kan et opphold på Bed & Breakfast være noe for deg. På Bed & Breakfast blir du som regel kun tilbudt det navnet tilsier – en seng (bed) og frokost (breakfast). Tilbudene hos de enkelte B&B-ene varierer, og det er derfor lurt å sjekke på forhånd hva de enkelte B&B-ene kan tilby. Det er uansett ingen grunn til å innkvartere seg på hotell når man kan velge et billigere og bedre alternativ. Det enkle er som kjent ofte det beste, og med et opphold på Stavanger B&B får du beste av to verdener.

continued

Tidligere ble B&B kalt gjestehus eller pensjonat og var et sted der lokale familier åpnet hjemmene sine for mer eller mindre tilfeldig tilreisende. I dag brukes begrepet mye videre og innebærer alt fra det tradisjonelle konseptet til hotell som tilbyr det samme som B&B i mer moderne og komfortable rammer. Uansett hvilken variant du velger, vil du sette pris på tilbudets enkelhet, rimelighet og komfort. Stavanger, som er den fjerde største byen i Norge, har mye å tilby innen denne innkvarteringstypen. Som turist på Stavanger B&B har du mange muligheter, både i og utenfor sentrum, enten du reiser alene eller med venner. Hvorfor ikke legge en romantisk helg med din kjære til et B&B? Bed & Breakfast er et lavterskeltilbud som barn og voksne i alle aldre liker. Det er sosialt, komfortabelt og ikke minst stadig mer trendy!

Top things to Do

Verdt å oppleve i Stavanger

Med sin status som oljeby har Stavanger i flere tiår tiltrukket seg ingeniører og andre på jakt etter arbeid i oljebransjen. På folkemunne kalles byen ”oljehovedstaden” og har på kort tid blitt et attraktivt sted å både flytte til og besøke som turist. Hvis du lurer på hva du kan se og gjøre i Stavanger, kan du få inspirasjon nedenfor til et innholdsrikt og spennende opphold hos siddisene i sørvest.

Norsk Oljemuseum

Vil du lære hvordan olje og gass blir til eller se hvordan oljen har påvirket og fortsatt påvirker det norske samfunnet? På Norsk Oljemuseum på Kjeringholmen sentralt i Stavanger er det alltid flere utstillinger som viser alt det du lurer på når det gjelder det norske oljeeventyret. Her finner du alt fra barnevennlige fremstillinger til mer avanserte presentasjoner av teknologien som tas i bruk for å finne Norges sorte gull. Museet, som ligger i et bygg som ligner en oljeplattform, ble åpnet av kong Harald i 1999 og rommer 5 000 kvadratmeter oljehistorie. I tillegg til selve museet kan man også kikke litt i museumsbutikken eller arrangere kurs og konferanser i bygget. Moro for både store og små!

Kongeparken og Gråtassland

Hvis du er på reise med barn, er et besøk i Kongeparken og det tilhørende Gråtassland obligatorisk. Her finner du opplevelser for alle, fra tradisjonell tivolimoro med pariserhjul og karuseller til gårdsbesøk, produksjon av din egen sjokolade på Freia sjokoladefabrikk eller besøk hos den lille traktoren Gråtass, som de siste årene har fått sitt eget aktivitetsland i tilknytning til Kongeparken.

Kongeparken og Gråtassland finner du 22 km sørøst for Stavanger, og det tar 20 minutter med bil fra Stavanger og 10 minutter med bil fra Sandnes å komme seg dit. I tillegg tilbys gratis buss til og fra Stavanger via Sandnes to ganger daglig, og parken er godt tilrettelagt for funksjonshemmede. Deltakelse på aktiviteter forutsetter en viss kroppshøyde, og det finnes et mangfold av aktiviteter for barn i alle aldre.

Prekestolen

Prekestolen er en av Rogalands mest besøkte attraksjoner og et yndet fotoobjekt. Med sine 604 meter over Lysefjorden rager den majestetisk over landskapet og gir en fantastisk utsikt over området. Lonely Planet har til og med kåret Prekestolen til ett av verdens 10 mest spektakulære utkikkspunkter!

Den spesielle fjellformasjonen kan nås på flere måter, men uansett må man gå det siste stykket til fots. Bilveien til Prekestolhyttene ble ferdigstilt i 1961 og gjør området tilgjengelig for flere. Det går også ferge fra Prekestolen til Tau og derfra buss videre til Prekestolen Fjellstue. Her tilbys også Norges lengste zip-line på 350 meter, rappellering, kajakkpadling og mye annet for eventyrlystne reisende. Høysesongen strekker seg fra april til september, og det er lurt å ta med gode fjellsko til fantastiske opplevelser i den norske naturen.

Did you know that?

Visste du at…

… det i tiden etter første verdenskrig var stor mangel på trykknapper i Stavanger-regionen? Dette ville Jonas Øglænd gjøre noe med, så han bestilte et såkalt ”gross” med knapper. Det skjedde imidlertid en misforståelse med bestillingen, så et ”gross” ble til et ”great gross”, 12 ganger flere knapper enn opprinnelig ønsket. På sin ferd fra New York til Norge forliste det ene av de to skipene med knapper, så Jonas Øglænd hadde dobbel uflaks: kun halvparten av knappene han hadde bestilt kom frem. (Kilde)

… Stavanger er en av byene nord for Middelhavet som har det raskest økende antallet anløp for cruiseskip? Rundt 150 skip besøker byen hvert år og bringer med seg godt over 200 000 turister som får nyte denne vakre byen.

… det finnes et tosifret antall B&B-er bare i Stavanger-området og flere hundre totalt i hele Norge? Så det er ikke utvalget det står på!

… navnet Stavanger kommer fra det norrøne Stafangr? ”Stafr” betyr stav og ”angr” betyr jord, og navnet henviser trolig til dette rette fjordløpet inn til Vågen. Det finnes mange levninger etter tidlige bosetninger i området, blant annet helleristninger og ødegårder etter folkevandringstiden.

…Gamlebyen i Stavanger består av 173 vernede og restaurerte trehus? Området som kalles Straen, sies å være Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse og er verdt et besøk i seg selv.

… Stavanger i 2008 ble kåret til Europas kulturhovedstad sammen med Sandnes og Liverpool? Både Stavanger konserthus og Rogaland Teater har mange arrangementer hvert år, og det er planer om å bygge enda et konserthus i byen for å dekke den økende etterspørselen.

… ordet ”løye” er typisk for Stavanger-dialekten og betyr ”gøy” eller ”bra”?

… kjente personer fra Stavanger inkluderer forfatterne Alexander Kielland, Sigbjørn Obstfelder og Tore Renberg, samt artistene Morten Abel, Kristian Valen og Mia Gundersen, skuespiller Kristoffer Joner og politiker Jan Egeland?

The local perspective

The Stavanger Way

Hvis du ønsker å møte lokale ”siddiser” (= personer fra Stavanger) utenfor en Stavanger B&B, kan du ta deg en tur ned i det koselige sentrum av byen, der du finner mange hyggelige kaféer du kan kose deg på. Det sies at når en fra Stavanger skal spørre om klokka, går han først bort til deg og kommenterer været. Det sies at dette er den Stavangerske måten å bryte isen på. Er du lysten på noe søtt og godt, kan du besøke Sjokoladepiken og smake på en verden av fristelser. Skulle sport friste mer, kan du se Stavangers hjemmelag Viking spille fotball eller se en av Stavanger Oilers’ hjemmekamper i ishockey. Mulighetene for å oppleve noe nytt og bli kjent med nye mennesker er mange.

Det er fortsatt mulig å oppleve det tradisjonelle ved å bo hjemme hos andre mennesker på Stavanger B&B, og dermed lære lokalbefolkningen å kjenne på en helt spesiell og nær måte. Prøv for eksempel det sjarmerende Stavanger Lille Hotel i Madlaveien. Ofte har B&B felles bad for gjestene sine, men med private enkelt- og dobbeltrom som holder hotellstandard. Hjemmelaget mat, som regel kun frokost, blir servert i et hjemlig og intimt miljø der det alltid vil være få andre gjester til stede. Er du blant dem som setter pris på opplevelser og møter med mennesker fremfor luksuriøse fasiliteter, bør du ikke være i tvil: Et opphold på Bed & Breakfast er noe for deg!

Noen B&B-er tilbyr kun rom, mens andre steder er større og tilbyr flere alternativer. Flere B&B-er i Stavanger har rom med spesielle utsmykninger eller temaer - alt for å fange oppmerksomheten til turister som enda ikke har bestilt overnatting. Hva med en B&B med fokus på bøker eller en B&B som har mange internasjonale ryggsekkturister? Hvorfor ikke prøve noe annet enn hotell for en gangs skyld? Med alt Stavanger har å by på, vil du garantert ikke angre på at du valgte B&B. Som Pia Tjelta sier i filmen Buddy fra 2003: ”Det e løye!”