Need Some Inspiration?

Select a Theme
Bed and breakfast
Bed and breakfast

Intro

B&B – sjarmerende og rimelig

Forfatteren Jack London uttalte You can’t sit and wait for inspiration. You have to go after it with a club. Det er sjelden inspirasjonen treffer deg i hodet. Det er som sitatet sier, man må søke etter den og tydeligvis av og til gå hardt til verks. Det å reise er noe de aller fleste setter pris på, men hva om du kunne komme litt billigere fra det og samtidig åpne opp for en liten verden du kanskje ikke har besøkt ennå? Bed & breakfast er et velkjent uttrykk og gir folk ulike assosiasjoner – rimelig, lokalt, privat, backpackere, enkelt, seng og frokost. Alle er gode assosiasjoner, men noe trangsynt. I denne artikkelen får du vite hva som kan ligge i begrepet bed and breakfast, og hva det innebærer å velge et ekte b&b-opphold. La oss først kort definere hva bed and breakfast er.

continued

Et bed & breakfast var i utgangspunktet akkurat det navnet tilsier – en seng pluss frokost. Et annet godt norsk ord er ʺpensjonatʺ. I dag finner man slike pensjonater, eller bed and breakfast, i mange ulike former. Du kan få det så enkelt som overhodet mulig, men du kan også finne b&b med høyere standard, fra opphold på eksklusive gods til store villaer. Med en overnatting på bed and breakfast kan man planlegge og oppleve en annerledes og opplevelsesrik reise, som ofte er mye mer givende enn om man bor på vanlige hotell. Ved å velge et rimeligere overnattingsalternativ frigjør du mye penger som kan brukes på andre og morsommere ting. Tross alt er det vel ikke på rommet du skal tilbringe mesteparten av ferien? Les videre for å finne ut av hva slags B&B-typer som finnes, og hva som passer for deg.

Types

Bed and breakfast – forskjellige typer

I hele verden finner man bed and breakfast. Dette er et universelt begrep. Det som stort sett er felles for stedene som med rette kan kalles b and b, er et engasjert vertskap som har en personlig tilknytning til stedet. Det finnes helt enkle b&b som rett og slett er hjemme i vertens egen bolig, som for eksempel The Backpack Shack i Stavanger som er hjemme hos en person. På den andre siden finnes det b&b med noe høyere standard, som for eksempel Villa Frogner Bed & Breakfast samt Villa Charlotte utenfor Bergen som nærmest er et hotell. Men vær oppmerksom på at det ikke er hotellstandard på de fleste b&b, og at selv om det kan være sjarmerende å bo slik, anbefales det å lese seg opp på anmeldelser fra tidligere gjester. Det kan forberede dere litt på hva dere kan forvente.

Det finnes flere forskjellige typer bed & breakfast – avhengig av hva du er ute etter under oppholdet ditt. Noen ønsker å bo i byen, mens andre ønsker å bo roligere eller mer landlig. Den første, og en av de vanligste, er by-b&b. Disse ligger sentralt i byene, og kan være leiligheter, enkle hus eller delte boliger. En annen type er ʺcountry home B&Bʺ, som er ofte ligger avsidesliggende til, og der kan du lete gjennom periodetypiske hus som ʺgeorgiansk husʺ eller tradisjonelle hus innenfor en spesiell kultur. I tillegg finnes det også "Farm House B&Bʺ og ʺHistoric House B&Bʺ. Førstnevnte er, som navnet tilsier, b&b på en gård – gjerne et tradisjonelt hus. Det finnes flere av disse typene i utlandet enn i Norge. Sistnevnte er imponerende bygninger, for eksempel gamle, historiske slott, som ofte ligger utenfor allfarvei og har en imponerende arkitektur og historie. Det finnes mange av disse i blant annet England, Skottland og Irland.

Suggestions/Where

Bed and breakfast – b&b i hele verden

Villa Charlotte utenfor Bergen er et eksempel på et bed and breakfast med svært høy standard. Et slikt sted kan passe godt for dem som ønsker skikkelig avslapning under flotte forhold, samtidig som man ikke tilbringer tiden på et uformelt stort hotell. Du får det beste fra begge verdener. Det som i hovedsak gjør dette til et b&b er antall rom – kun tre. Her kan dere oppleve litt landlig luksus og få del i mange forskjellige aktiviteter – fisking, golf, hesteridning og turer i området. Et b&b kjennetegnes av at man har et mye mer personlig forhold til eierne, og kan få tips og råd om hva man kan gjøre. Kanskje dere ønsker en spesiell opplevelse på bryllupsdagen, eller du kjenner noen andre som fortjener litt ekstra luksus? Uansett, bed and breakfast kan være mye mer enn kun for backpackere, og det kan gi alle et fantastisk opphold.

I en verdensby som London er mulighetene svært mange. Bed & breakfast i London er mye mer omfattende enn for eksempel bed and breakfast i Bergen eller Oslo, men det gjør alt bare så mye mer spennende. Med b&b i London kan du komme nærmere lokalbefolkningen. Hvordan? Du kan blant annet velge ett som ligger litt i utkanten av hovedgatene og sentrumsområdene i byen, og på den måten kan du oppleve et område du vanligvis ikke ville ha oppdaget. I tillegg får du en unik tilgang til lokal kunnskap gjennom vertskapet. Benytt sjansen til å spørre om plasser i nærmiljøet som de kan anbefale. Eksempelvis Putney Bed and Breakfast sørvest for London sentrum som deler informasjon om nærmiljøet. Eieren kan sikkert fortelle deg mye mer om området enn guideboken, kanskje til og med dele sine beste anbefalinger med deg – hvor du kan finne de små, koselige butikkene eller hvor du kan drikke byens beste kopp te og smake byens beste scones.

 

Find things you can do

Tips

Smarte tips for bedre og billigere opphold

Bed and breakfast defineres som en seng og frokost. Det er derfor smart å undersøke hvilke fasiliteter som er tilgjengelig på det aktuelle stedet. Det forbereder deg på å pakke smart. Det kan være nødvendig å pakke en litt mer omfattende toalettveske med både sjampo og såpe. Mange b&b dekker kun det nødvendigste, og du kan ikke alltid forvente små sjampoflasker og ekstra tannbørste på badet. Dersom valget har falt på et b&b , kan det være lurt å ta med seg en toalettveske med toalettsaker i praktisk reisestørrelse. Disse får du tak i hos de fleste butikkjeder og apoteker.

Når det er sagt, skal det også sies at det finnes så mange forskjellige typer bed&breakfast, at det ikke er vanskelig å finne noen virkelige perler, der frokosten overgår selv de flotteste hoteller og soverommene er som en drøm, med fantastisk utsikt over havet, fjellandskap eller byen. Det er verdt å lese gjesteanmeldelsene nøye, så du finner akkurat det som passer deg. Det som er negativt for noen, trenger ikke nødvendigvis å være negativt for deg.

Avhengig av hvor du tenker å reise, kan det være en idé ikke å planlegge for mange aktiviteter hver dag. En av fordelene ved å velge et bed & breakfast er at en kommer tettere på mennesker med lokalkunnskap. Ikke fall i ʺse altʺ-fellen som så altfor mange gjør, og som fører til at hele ferien forsvinner i et eneste jag etter severdigheter. Å reise på ferie, uansett om det er en bedagelig ferie eller en opplevelsesferie, skal gi gode minner for livet og ikke bare huskes som ʺtogreisen til ...ʺ eller ʺbussturen til ʺ... eller ʺkøen til ...ʺ! La det være rom for spontanitet, og ta til deg noen av tipsene fra de lokale ekspertene. Hvem vet, kanskje er det nettopp dét som gjør hele reisen din?

Did you know that

Visste du at …

... opprinnelsen til bed and breakfast er eldgammel? Selv om det ikke het det den gangen, så var det flust av disse overnattingsmulighetene overalt. Det var fordi når reisende trengte overnatting, måtte de stole på gjestfriheten til folk generelt. Munkenes kloster fungerte blant annet på denne måten, ellers var det vanlig at vanlige borgere fikk losji hos andre borgere. Leger og mennesker fra høyere sosiale klasser overnattet stort sett hos andre fra samme samfunnssjikt.

... man mener uttrykket ʺb&bʺ dukket først opp på De britiske øyer, mens tilsvarende uttrykk dukket opp i andre europeiske land på de respektive språkene? For eksempel ʺgasthausʺ, ʺgjestgiveriʺ, ʺpensionsʺ og ʺparadorsʺ. I dag kan du finne bed and breakfast de fleste steder. Til og med på Cuba begynte det å dukke opp b and b på 1990-tallet. I Israel heter det ʺzimmerʺ og er ganske populære overnattingssteder i deler av landet.

... under den store depresjonen på 1930-tallet kunne en bed and breakfast–virksomhet bringe inn sårt tiltrengte kroner, og være med på å holde liv i folk? 

(Kilde)